Τονώθηκε αρκετά η ζήτηση για ελληνικά αμνοερίφια από Ιταλία, ανοδικά οι τιμές παραγωγού

Χάρη της Ιταλίας που διανύει εορταστική περίοδο ανέβηκε λίγο η ζήτηση για κρέας αρνιού και κατσικιού τις τελευταίες ημέρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών παραγωγού τις τελευταίες δυο εβδομάδες, αν και σε ορισμένες περιοχές οι κτηνοτρόφοι παραπονιούνται ακόμα ότι δεν βγαίνουν με το κόστος.

Πιο υψηλές είναι οι τιμές παραγωγού για το αρνάκι στη Θεσσαλία, ενώ σε Δυτική Ελλάδα και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, οι τιμές περίπου συμβαδίζουν.

Όπως μας είπε σχετικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, κ. Νίκος Παλάσκας «τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση κυρίως από την Ιταλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αρνάκια να πληρώνονται γύρω στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ τα κατσικάκια προς 6 ευρώ το κιλό. Θεωρούμε ότι θα συνεχιστεί αυτό το επόμενο διάστημα».

«Στην περιοχή της Ξάνθης το τελευταίο διάστημα, λόγω της μεγάλης ζήτησης έχουν ανεβεί οι τιμές κατά μισό ευρώ τουλάχιστον. Έτσι, το αρνάκι πωλείται από τον παραγωγό προς 5 ευρώ το κιλό (σφαγμένο), ενώ το ζων ζώο προς 2,80 ευρώ το κιλό. Τα κατσικάκια απορροφώνται στην ίδια τιμή περίπου. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι όσον αφορά στην Ξάνθη, δεν υπάρχουν πολλά κατσίκια», μας τόνισε από την πλευά του ο κ. Σάκης Λουκμακιάς.

Χειρότερα είναι τα πράγματα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο ο κ. Δημήτρης Κουτρούλης, αγροτο-κτηνοτρόφος από το Μεσολόγγι «η κατάσταση είναι απελπιστική. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ψωνίσει και εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε χαμηλά. Το κόστος δεν βγαίνει σε καμιά περίπτωση. Εδώ οι κτηνοτρόφοι πουλάμε τα αρνάκια μόλις φτάσουν στα 8-9 κιλά περίπου. Οι τιμές είναι στα 4 ευρώ για το αρνάκι και στα 3,5 για το κατσικάκι. Δηλαδή για ένα αρνάκι 10 κιλών, ο κτηνοτρόφος παίρνει 40 ευρώ. Δεν βγαίνουμε. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Επίσης, πρέπει να πω πως και η ζήτηση είναι πεσμένη».

Ίδια πάνω-κάτω με την Αιτωλοακαρνανία περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί και στη Θεσπρωτία η Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Κτηνοτρόφων. Όπως μας λέει η ίδια έσφαξε πριν δυο εβδομάδες περίπου σε μια τιμή στα 3,80 ευρώ το κιλό. Η Μυρτώ Λύκα, ελπίζει τέλος, να ανέλθουν οι τιμές το επόμενο διάστημα, καθώς όπως υποστηρίζει η κατάσταση είναι άσχημη.