ΤΗΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΩΣ ……τ’ ανάγνωσμα πρόσχωμεν !

Μέρες που ‘ρχονται , γιορτινές, η απόφαση να πεζοδροµηθεί το κέντρο της πόλης εγείρει ποικίλες αντιδράσεις !

Η  πεζοδρόµηση του εµπορικού ,ιστορικού κέντρου της πόλης πάντα φάνταζε στα µάτια των περισσότερων πολιτών κι ουχί εµπόρων ειδυλλιακή ! Σχήµα οξύµωρο ,διότι ως συνήθως αυτές οι δυο µερίδες πολιτών ωφελούνται ισότιµα από ένα τέτοιο έργο !

Εδώ έχετε να κάνετε µε µια υπέρµαχο της πεζοδρόµησης …και το ξεκαθαρίζω εκ των προτέρων ! Πιστεύω ακράδαντα πως η όψη της πόλης πρέπει ν’ αλλάξει,  γιατί όσο πάει και γίνεται άναρχη και κακόγουστη !

Πρώτα απ’ όλα , αφού η εστίαση αφορά το 90/100 των καταστηµάτων στην πόλη , καλό θα ‘ταν να υπάρχει και ο κατάλληλος χώρος ν’αναπτύξουν οι µαγαζάτορες τα τραπεζοκαθίσµατά  τους δίχως να καταλαµβάνουν χώρους που ελεύθεροι πρέπει να δίνονται στον πολίτη για περατζάδα , παιχνίδι και ανάπαυση …Αυτός νοµίζω είναι ο προορισµός των πλατειών και των πάρκων  σ’ όλον τον κόσµο !

Οι  οικογένειες θα µπορούν να διασκεδάζουν δίχως τον φόβο πως τα παιδιά τους θα παρασυρθούν από κάποιο διερχόµενο όχηµα και η πλατεία ή το πάρκο θα παραµένουν αισθητικά όµορφο δίχως πρόχειρες κατασκευές που θυµίζουν παράγκες !

Ο ντόπιος ή ο επισκέπτης θα µπορεί να χαλαρώσει σε παγκάκια ,να βολτάρει  ασφαλής και ξάφνου το κέντρο της πόλης θα καθαρίσει από καυσαέριο και ηχορύπανση ! Ν’ ακούσουµε βρέ παιδί µου τα πουλάκια να κελαηδούν !!! ∆ιότι ,όταν πάµε στο Ναύπλιο ,την  Αθήνα , την Ύδρα ή σ’οποιαδήποτε άλλη πόλη η οποία προ πολλού έχει πεζοδροµήσει το κέντρο της  ,το απολαµβάνουµε ! Εδώ , στον τόπο µας , γίνεται της τρελής όταν κάποιος θέσει το θέµα !

Και ποιός παραπονιέται ; Άκουσον ,άκουσον !!! Ο ΕΜΠΟΡΑΣ !

Να γίνουν πρώτα χώροι στάθµευσης και µετά η πεζοδρόµηση ! Γιατί ;;;

Εκτός κι αν νοµίζετε βρέ παιδιά πως θα πλακώσει ,έτσι στα ξαφνικά κανα εκατοµµύριο κόσµος και δε θα ‘χουν που να παρκάρουν !

Ταπεινή µου γνώµη , πρώτα γίνεται το έργο και µετά αρχίζουν να εµφανίζονται κατά τόπους οι ανάλογοι χώροι ! Αν και, δόξα τω Θεώ ,απλωσιές υπάρχουν ένα σωρό …και πάνω από τα Υψηλά Αλώνια και κάτωθεν της Κλεοµένους Οικονόµου !

Μια πεζοδρόµηση που θα περιελάµβανε όλο τον κεντρικό οδικό άξονα απ’ την πλατεία Αγίας Λαύρας ή Πολυχρονιάδη , όπως θέλετε πείτε την , και να φθάνει ως τον κήπο των Υψηλών Αλωνίων  θα µπορούσε να δώσει σε κάποιους την δυνατότητα να επιχειρήσουν διαφορετικά !

Ενοικίαση ποδηλάτων , άµαξες για βολτάρισµα  …αυτά βρέ παιδί µου που τα βλέπουµε αλλού και τα ζηλεύουµε !

Και τότε ,ίσως και µόνο τότε ,να δούµε κόσµο που να θέλει να επενδύσει στο Αίγιο !

Ξέρετε  , ο προορισµός της πόλης κι απ’ την γεωγραφική της θέση αλλά και την δυνατότητά της ,ούσα ανάµεσα σε δυο µεγαλουπόλεις ,είναι µόνο αυτός του τουριστικού θέρετρου ! Όµως για να ‘µαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να προσφέρουµε ποιότητα σε κάθε εκπόνηµά µας !

Για ν’ ανασάνει ο τόπος θέλει καλόγουστες παρεµβάσεις ! Τα µαγαζιά για να δουλέψουν και η πόλη για ν’αναστηθεί χρειάζεται κόσµο ολοχρονίς κι όχι µόνο τους καλοκαιρινούς µήνες ! Θέλει τον επισκέπτη να παραµείνει σ’ αυτήν για να φάει , να διασκεδάσει και να ψωνίσει !

Ίσως τότε να υπάρχει λόγος τα µαγαζιά να δουλεύουν και Κυριακές όπως γίνεται σ’όλες τις τουριστικές περιοχές…να µην κλείνουν τα καταστήµατα στο κέντρο της πόλης …γιατί πολύ απλά το κόστος συντήρησης υπερβαίνει αυτό των εσόδων …Κανείς δε θέλει να πληρώνει δίχως να λαµβάνει κι αυτό είναι φυσιολογικό !

Γι’ αυτό φίλοι έµποροι σε τέτοια βήµατα πιστεύω πως δεν πρέπει να εναντιωνόµαστε, αλλά να βάζουµε πλάτη όλοι ! Ένας πεζόδροµος δεν θα εµποδίσει την τροφοδότηση των καταστηµάτων , λίγο περπάτηµα δε θα κουράσει κανέναν αν αυτό το κάνει µ’ ευχαρίστηση !

Ας αφήσουµε την πόλη µας ν’ αλλάξει …

Όµως ας διασφαλίσουµε αυτό να γίνει οµαλά και µε όραµα σεβόµενοι το παρελθόν της και επενδύοντας στο µέλλον της !

ΑΓΓΕΛΑ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από την έντυπη έκδοση “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”, Πέμπτη 21/11/2019