Την έγκαιρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της Δυτικής Ελλάδας ζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ επισκέφτηκε σήμερα Παρασκευή 5-10-2018, στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης στην Αθήνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, και επεσήμανε την ανάγκη να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με ανεμοθύελλες και ισχυρές βροχοπτώσεις, που έπληξαν διάφορες περιοχές της Περιφέρειάς Δυτικής Ελλάδας, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου 2018, επισημαίνοντας ότι έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες ελαιοδέντρων, εσπεριδοειδών, κηπευτικών και σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. Οι αναγγελίες ζημιών στους κατά τόπους Δήμους αλλά και οι δηλώσεις των ζημιωθέντων παραγωγών στον ΕΛΓΑ είναι μεγάλου αριθμού. Ενδεικτικά, αν και η διαδικασία δηλώσεων ζημιάς βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν υποβληθεί 154 δηλώσεις ζημιάς στην Π.Ε. Ηλείας και 150 δηλώσεις ζημιάς στην Π.Ε. Αχαΐας.

Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε επίσης στον κ. Κουρεμπέ την ύπαρξη δυσκολιών, για την διενέργεια έγκαιρων εκτιμήσεων, λόγω έλλειψης επιστημονικού προσωπικού, μετά από επαφές που είχε με στελέχη των τοπικών Υπηρεσιών ΕΛΓΑ. Επίσης, τόνισε το γεγονός ότι η Περιφέρειά μας και ο πρωτογενής της τομέας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Γίνεται αντιληπτό ότι επιβάλλεται να στηριχθούν άμεσα όλες οι ζημιωθείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις για να διασφαλιστεί όσο είναι δυνατό το ήδη συρρικνωμένο αγροτικό εισόδημα» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης.  Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να γίνει άμεσα η εξατομίκευση των ζημιών των πληγέντων παραγωγών και η εκτίμηση των καταστροφών από τις υπηρεσίες ΕΛΓΑ Πατρών και Αγρινίου, προκειμένου οι παραγωγοί μας να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα για την απώλεια του εισοδήματος τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.