Τηλεδιάσκεψη Ιατρικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για την πανδημία

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη (Παρασκευή 6-11-2020), των προέδρων των ιατρικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Κατά τη συζήτηση οι πρόεδροι έκαναν αποτίμηση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, και μετά από εποικοδομητικό διάλογο κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

  1.  Να στηρίξουν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για αυτές τις 3 εβδομάδες, παρά τις όποιες επιμέρους επιφυλάξεις.
  2.  Να συμβάλουν στη ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης με αποτελεσματικές παρεμβάσεις, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, και σε συνεννόηση με τα θεσμοθετημένα όργανα των ιατρών.
  3. Διαπιστώνουν καθυστερήσεις και ανεπάρκειες του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τον σχεδιασμό και την ετοιμότητα λειτουργείας του συστήματος υγείας, τόσο στη πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.
  4.  Διαπιστώνουν εμφανή υποβάθμιση του διακριτού ρόλου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, δηλαδή των θεσμοθετημένων συμβούλων της πολιτείας σε θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλιστικού συστήματος.
  5. Απαιτούν επιτέλους την άμεση έναρξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της πολιτείας και του Π.Ι.Σ. (πραγματικού γνώστη όλων των προβλημάτων του χώρου της υγείας στη χώρα) για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
  6. Επικροτούν τη πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. για συνάντηση και άμεση ενημέρωση του πρωθυπουργού.

Οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων:
Πατρών, Αιγίου, Κορίνθου, Αργολίδος, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πύργου-Ολυμπίας, Αμαλιάδας, Αγρινίου, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Ιωαννίνων, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης