Τα 16 σύμβολα στον πίνακα οργάνων που πρέπει να ξέρεις

Έχει συμβεί σχεδόν σε όλους. Εκεί που οδηγούμε, ανάβει ένα λαμπάκι στον πίνακα οργάνων, που ξαφνικά μας αγχώνει γιατί δεν καταλαβαίνουμε τι συμβολίζει. Συνήθως κάνουμε στην άκρη και πανικόβλητη ξεκινάμε τα τηλέφωνα σε γονείς, φίλους, μηχανικούς ψάχνοντας να βρούμε το παράξενο συμβολάκι. Ωστόσο οι ενδείξεις δεν είναι εκεί για να μας πανικοβάλουν αλλά για να μας προφυλάξουν μιας και συνήθως υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία του αυτοκινήτου ηλεκτρική ή μηχανική. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συμβουλευτούμε το βιβλιαράκι του κατασκευαστή που επεξηγεί κάθε σύμβολο ξεχωριστά, έχοντας πρώτα σταθμεύσει σε ασφαλές σημείο. Παρακάτω σας εξηγούμε 16 από τα πιο γνωστά σύμβολα που υπάρχουν στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου μας και ισχύουν σε κάθε περίπτωση.

Υψηλή θερμοκρασία κινητήρα

Υπάρχει πρόβλημα με την θερμοκρασία του κινητήρα, η οποία έχει ανέβει σε υψηλότερα από το κανονικό επίπεδα. Πρέπει να σβήσουμε τον κινητήρα για να μην γίνει ζημιά. Το καλύτερο είναι να φωνάξουμε την οδική βοήθεια.

Ένδειξη πίεσης ελαστικού

Μας ειδοποιεί πως κάποιο από τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας έχει λιγότερο από το επιτρεπόμενο αέρα. Σταματάμε αμέσως και κάνουμε έναν οπτικό έλεγχο. Αν δεν βλέπουμε κάποιο από τα τέσσερα ελαστικά να έχει ξεφουσκώσει αρκετά τότε με χαμηλή ταχύτητα πρέπει να κατευθυνθούμε στο πλησιέστερο βουλκανιζατέρ ώστε να ελέγξουν την πίεση των ελαστικών και να μας συμβουλεύσουν. Σε περίπτωση που κάποιο από τα ελαστικά έχει χάσει πολύ αέρα θα πρέπει να βάλουμε την ρεζέρβα ή να χρησιμοποιήσουμε το κιτ επισκευής.

Ένδειξη λαδιού κινητήρα

Το σύμβολο έχει διπλή έννοια. Είτε η στάθμη του λαδιού είναι χαμηλή, είτε η πίεση του λαδιού είναι ελλιπής. Σε κάθε περίπτωση ακινητοποιούμε το αυτοκίνητο μας. Ελέγχουμε την στάθμη του λαδιού του κινητήρα, όπως συνήθως αναφέρεται στο βιβλίο χρήσης. Αν λείπει λάδι συμπληρώνουμε στο πλησιέστερο πρατήριο καυσίμων ή συνεργείο ενώ αν υπάρχει θέμα πίεσης λαδιού συμβουλευόμαστε το συνεργείο.

Αναγέννηση φίλτρου μικροσωματιδίων

Είναι μια ένδειξη που υπάρχει στα σύγχρονα αυτοκίνητα diesel. Όταν ανάψει σημαίνει πως το φίλτρο μικροσωματιδίων θέλει αναγέννηση. Προφανώς έχετε κάνει αρκετή χρήση μέσα στην πόλη. Για να κάψει το φίλτρο τα σωματίδια που έχει κρατήσει θα πρέπει το αυτοκίνητο να κινηθεί για τουλάχιστον 20 λεπτά σε αυτοκινητόδρομο με τουλάχιστον 2000 rpm. Αυτό βοηθά ώστε να δημιουργηθεί υψηλή θερμοκρασία στο φίλτρο με αποτέλεσμα να καούν τα σωματίδια σε αυτό. Αυτό δεν είναι κάτι που αντιλαμβάνεται ο οδηγός, ωστόσο θα πρέπει να έχει στο νου του να μην κάνει αποκλειστικά αστική χρήση γιατί έτσι ο κινητήρας δεν μπορεί να κάνει αναγέννηση στο φίλτρο. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν το γνωρίζουν και κάνουν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή σβήνουν τον κινητήρα βάζοντας το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου! Σε πολλές περιπτώσεις το φίλτρο καταστρέφεται με μεγάλο κόστος για την τσέπη.

Σύστημα ελέγχου πρόσφυσης

Όταν είναι μόνιμα αναμμένο σημαίνει πως το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης είναι απενεργοποιημένο. Αν κάποια στιγμή αναβοσβήσει σημαίνει πως η πρόσφυση ήταν τόσο χαμηλή που ενεργοποιήθηκε. Καλό είναι στον δημόσιο δρόμο να το έχουμε συνεχώς ενεργοποιημένο. Αν για κάποιο λόγο ανάψει, χωρίς την δική μας παρέμβαση σημαίνει πως

Κινητήρας

Σίγουρα δεν είναι για καλό. Ωστόσο μπορεί να ανάψει για διάφορους λόγους λιγότερο ή περισσότερο σημαντικούς. Για παράδειγμα μπορεί να έχει σχέση με την τροφοδοσία, τον αισθητήρα ‘λ ‘, τον καταλύτη ή την ανάφλεξη. Ταυτόχρονα μπορεί να υπάρχουν και συμπτώματα, όπως το να μην επιταχύνει κανονικά το αυτοκίνητο. Καλό είναι να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο. Να σβήσουμε τον κινητήρα και να τον ανάψουμε ξανά μετά από λίγο δευτερόλεπτα, μήπως ήταν μια στιγμιαία βλάβη. Αν το λαμπάκι επιμένει χωρίς όμως συμπτώματα με κάθε επιφύλαξη θα πρέπει να μεταβείτε σε συνεργείο. Σε περίπτωση που υπάρχουν και συμπτώματα καλό είναι να καλέσετε την οδική βοήθεια.

Σύστημα ABS

Όταν ανάψει το χαριτωμένοι στρογγυλό συμβολάκι, σημαίνει πως το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών σας δεν δουλεύει. Αυτό συνεπάγεται πως σε ένα απότομο φρενάρισμα οι τροχοί σας μπορεί να μπλοκάρουν με δυσάρεστες συνέπειες. Προγραμματίστε άμεσα μια επίσκεψη στο συνεργείο.

Ένδειξη φρένου

Σας ενημερώνει ότι πρέπει να πατήσετε το φρένο. Αυτό είτε για να βάλετε μπροστά είτε για να επιλέξετε σχέση σε αυτόματο κιβώτιο.

Μπαταρία

Από τα λιγότερο ευχάριστα. Σας υποδηλώνει πως υπάρχει πρόβλημα είτε με την μπαταρία είτε με το δυναμό του αυτοκινήτου. Είναι πολύ πιθανό να μείνετε σύντομα από ρεύμα. Αυτό σημαίνει πως θα σβήσει το αυτοκίνητο, κάτι πολύ επικίνδυνο αν κινήστε. Αν υπάρχουν συμπτώματα χαμηλής τάσης σταματήστε άμεσα στην άκρη του δρόμου.

Στάθμη καυσίμου

Είναι ίσως το σύμβολο που έχουμε δει οι περισσότεροι να ανάβει! Δηλώνει την χαμηλή στάθμη καυσίμου στο ρεζερβουάρ καυσίμου. Ανάλογα με το αυτοκίνητο έχετε την δυνατότητα να διανύσετε 20-50 km. Ωστόσο καλό είναι να μην ζορίζεται την τύχη σας. Αφενός γιατί ανάλογα με τις συνθήκες η αυτονομία μπορεί να πέσει και αφετέρου γιατί δεν κάνετε καλό στην τρόμπα βενζίνης του κινητήρα.

Ζώνη ασφαλείας

Το καθιστό ανθρωπάκι, που ανάβει σαν ένδειξη, φοράει ζώνη. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και εσείς για να σταματήσει να είναι αναμμένο! Ανάβει λοιπόν όταν το αυτοκίνητο είναι εν κινήση και εμείς δεν φοράμε ζώνη. Πολύ χρήσιμο, μπορεί να σώσει την ζωή των αφηρημένων οδηγών.

Αερόσακος

Είναι το σύμβολο που μοιάζει με έναν άνθρωπο, που έχει μια μπάλα μπροστά του. Πρόκειται για ένδειξη εσφαλμένης λειτουργίας για κάποιον αερόσακο στο αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει πως από ένα μέχρι και όλο το σύστημα δεν λειτουργεί. Αυτό δεν δημιουργεί παρενέργειες στην ενεργητική ασφάλεια του αυτοκινήτου, ωστόσο επειδή επηρεάζει την παθητική, καλό είναι να επισκεφθείτε το συνεργείο για την επίλυση του ζητήματος.

Φώτα ομίχλης

Είναι το σύμβολο που δείχνει το λαμπάκι να φέγγει δεξιά. Αυτό σημαίνει πως είναι αναμμένο το πίσω φως ομίχλης. Αν δεν έχει πράγματι ομίχλη καλό είναι να το κλείσετε μιας και τυφλώνετε τους οδηγούς που ακολουθούν.

Ένδειξη ασφαλείας

Σημαίνει πως είτε το κλειδί δεν είναι σωστός, είτε έχετε keyless σύστημα και το κλειδί βρίσκεται μακριά από το radar αναγνώρισης. Αν δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω μάλλον έχει απορυθμιστεί το κλειδί του αυτοκινήτου. Η ακινητοποίηση τότε είναι γεγονός και μάλλον πρέπει να μεταφερθείτε στο συνεργείο.

Traction Control

Όταν είναι αναμμένο σημαίνει πως το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης δεν λειτουργεί. Σε κάποια αυτοκίνητα γίνεται με το πάτημα ενός μπουτόν. Αν δεν ανάψει με δική σας παρέμβαση σημαίνει πως υπάρχει κάποια αστοχία στο σύστημα και πως γι rsquo; αυτό δεν λειτουργεί. Η επίσκεψη στο συνεργείο είναι η μόνη λύση.

Πλυστικό για τα τζάμια

Κάποια αυτοκίνητα έχουν ένδειξη για την χαμηλή στάθμη του υγρού για τα τζάμια. Καλό είναι να μην το αμελήσετε μιας και ειδικά τον χειμώνα με τις βροχές είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε το παρμπρίζ καθαρό. Στο πλησιέστερο βενζινάδικο συμπληρώστε με απιονισμένο νερό και σαπούνι.