Τέσσερις λόγοι για να μετράτε τακτικά το σάκχαρό σας

H Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) αναφέρει ότι 415 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχουν ήδη από αυτόν, ενώ έως το 2040 θα έχουν ξεπεράσει τα 642 εκατομμύρια.

Από αυτούς τους ανθρώπους, περισσότεροι από 700.000 ζουν στην χώρα μας, αλλά ο ένας στους τρεις δεν ξέρουν ότι είναι διαβητικοί διότι δεν υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους.

Ακόμα, δε, κι από αυτούς που γνωρίζουν την κατάστασή τους, το 70% δεν ρυθμίζουν το σάκχαρό τους.

Όλοι, όμως, θα έπρεπε και να μετράμε και να θέτουμε υπό έλεγχο το σάκχαρό μας, διότι τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως:

  1. Αρρύθμιστος διαβήτης σημαίνει 6 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος καρδιοπάθειας, 4 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος εγκεφαλικού, 25 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος τύφλωσης και 25 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος ακρωτηριασμού των ποδιών (σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη)
  1. Το προσδόκιμο επιβιώσεως μειώνεται αναλόγως με την ηλικία που έχει κάποιος όταν εκδηλώνει διαβήτη. Έτσι, αν δεν ρυθμίζεται το σάκχαρο και ο ασθενής έχει ηλικία 20-39 ετών, μπορεί να χάσει 12-15 χρόνια από τη ζωή του.

Αν έχει ηλικία 41-50 ετών και είναι αρρύθμιστος, μπορεί να χάσει 10 χρόνια από τη ζωή του. Αν έχει ηλικία 51-60 ετών μπορεί να χάσει 8 χρόνια και αν έχει ηλικία 61-70 ετών μπορεί να χάσει 6 έως 7 χρόνια από τη ζωή του.

  1. Οι επιπλοκές είναι πολύ συχνές. Υπολογίζεται ότι συνολικώς το 65% των διαβητικών εκδηλώνουν διαφόρων ειδών επιπλοκές (π.χ. στο καρδιαγγειακό, τους νεφρούς, τα νεύρα, στα μάτια ή σε άλλα όργανα).

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται νεφροπάθεια (30% των ασθενών), νεφρική ανεπάρκεια (το 26% των ανθρώπων που κάνουν αιμοκάθαρση είναι διαβητικοί),νευροπάθεια(30% των ασθενών), διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (25% των ασθενών), στυτική δυσλειτουργία (το 35-50% των ανδρών με διαβήτη), διαβητικό πόδι (5% των ασθενών) και καρδιαγγειακά προβλήματα (20% των ασθενών).

Επιπλέον, 2.000 έως 3.000 ασθενείς ακρωτηριάζονται ετησίως εξαιτίας του διαβήτη.

  1. Η καλή ρύθμιση μειώνει τις επιπλοκές κατά 60-70% (ειδικά στην περίπτωση του διαβητικού ποδιού η μείωση φθάνει στο 85%)

 

Tanea.gr