Σύσκεψη στην Π.Ε. Αχαΐας για την επιδημιολογική επιβάρυνση της περιοχής και την εντατικοποίηση των ελέγχων

Εντατικοποίηση των ελέγχων από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ενίσχυση των δράσεων ενημέρωσης των πολιτών, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021, στην Π.Ε. Αχαΐας με πρωτοβουλία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, Χαράλαμπου Μπονάνου και στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

«Οι ώρες που διανύουμε σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, είναι κρίσιμες. Δεν χρειάζονται ωραιοποιήσεις και στρογγυλέματα. Είμαστε λίγο πριν, ίσως και ώρες πριν από ένα πιθανό πισωγύρισμα που δεν αντέχουμε, ούτε ψυχολογικά, ούτε και οικονομικά. Οι αυξητικές τάσεις είναι ανησυχητικές, σε επίπεδο μάλιστα που μπορούν να μας βάλουν στο κόκκινο με ό,τι αυτό σημαίνει ως προς την ελευθερία μετακίνησης, εργασίας ή άλλης δραστηριότητας. Φρονώ ότι ο καθένας, από το πόστο του, έχει ένα καθήκον…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας την βαρύτητα της ατομικής ευθύνης. «Είναι στο χέρι μας να διαφυλάξουμε έστω και το ελάχιστο που μέχρι σήμερα έχουμε» σημείωσε.

Επιπλέον, ο κ. Φαρμάκης ευχαρίστησε για τη μέχρι σήμερα συνεργασία το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών, σημειώνοντας πως η δουλειά όλων πρέπει να συνεχιστεί εντατικά: «Όλοι έχουμε ένα καθήκον. Το δικό μας καθήκον, ως Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, είναι να κινητοποιήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες για την κρισιμότητα των στιγμών, ώστε να μην έχουμε πισωγύρισμα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την μέχρι σήμερα συνεργασία την Αστυνομία, η οποία πραγματικά έχει αναλάβει να κάνει τα πάντα και πιστεύω πως σε αυτή τη φάση θα πρέπει να διασφαλίσει τις συνθήκες, ώστε  να μην γυρίσουμε πίσω. Σίγουρα η συνεργασία μας και με τις υπόλοιπες συναρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να είναι συμπαγής και δημιουργική όπως ήταν μέχρι σήμερα, προκειμένου να μπορέσουμε να πετύχουμε τον σκοπό μας»συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ανέφερε πως η κατάσταση είναι οριακή και τόνισε: «Κάνω έκκληση στη συνείδηση κάθε συμπολίτη: Να εφαρμόσει πιστά τα μέτρα προφύλαξης και να μην κινείται χωρίς λόγο. Να σταματήσουμε τώρα τις αρνητικές εξελίξεις που θα έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία, στην κοινωνία και στην οικονομία. Οι ώρες είναι ιδιαίτερα  κρίσιμες και το μήνυμα των ελεγκτικών αρχών θα είναι δυνατό σε κάθε σημείο παραβατικότητας. Η εφαρμογή του νόμου θα γίνει προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς καμία εξαίρεση. Η άσκοπη κινητικότητα πρέπει να σταματήσει για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία».

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε το επιβαρυμένο το τελευταίο διάστημα επιδημιολογικό αποτύπωμα της περιοχής και η αύξηση της κινητικότητας, κυρίως αυτής που δεν οφείλεται σε λόγους εργασίας ή σε λόγους πραγματικής ανάγκης. Συμφωνήθηκε πως δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο χαλαρότητας και εφησυχασμού και για τον λόγο αυτό, μεικτά κλιμάκια που θα συσταθούν, θα πραγματοποιούν ελέγχους παντού και κυρίως στις περιοχές υψηλού συνωστισμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, η Προϊστάμενη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Εργασίας, Βασιλική Σεϊντή, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΔΕ, Γεωργία Πλώτα, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λάμπος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου Π.Ε. Αχαΐας, Σπύρος Μουρτάς, ενώ εξ αποστάσεως παρέμβαση έκανε και η Προϊσταμένη της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, Μαρία Καραμπελιά.