Συνεδρίαση Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας

Για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

 

Ο απολογισμός της χειμερινής περιόδου και ο σχεδιασμός για αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών και σεισμικών φαινομένων κατά το προσεχές διάστημα, ήταν το αντικείμενο συζήτησης στην συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) Δήμου Αιγιαλείας, που συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής στο πρώην Δημαρχείο Συμπολιτείας στη Ροδοδάφνη, υπό τον δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο.

Στην πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες συνεδριάσεις του ΤΕΣΟΠΠ Δήμου Αιγιαλείας, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου 2022, αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων οι εξής δράσεις: Προληπτικός καθαρισμός της βλάστησης σε χώρους αρμοδιότητας του Δήμου αλλά και σε ζώνες μίξης δασών-πόλεων και οικισμών, απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού από ιδιοκτήτες ακάλυπτων χώρων, λήψη μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων και η αξιοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Αιγιαλείας. Όλα αυτά, όπως τονίστηκε, θα επιτευχθούν με τη διασφάλιση της επικοινωνίας όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και οργάνων για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών και με τον καλύτερο συντονισμό, στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, αποφασίστηκε επιπλέον η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων και ρόλων των συμμετεχόντων φορέων, η ετοιμότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών και οργάνων και πραγματοποιήθηκε αμοιβαία ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα πόρων και μέσων για υλοποίηση δράσεων και μέτρων προστασίας.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο αποτελεσματικός σχεδιασμός και η καλή, συντονισμένη συνεργασία όλων των φορέων όσον αφορά την προστασία από δασικές πυρκαγιές και τους σεισμούς, αποτελούν το ισχυρότερο όπλο μας για να προστατεύσουμε πάνω από όλα τις ανθρώπινες ζωές αλλά και των περιουσιών τους και του πλούτου του φυσικού μας περιβάλλοντος».

Στη συνεδρίαση το παρών έδωσαν: οι κ.κ. Καραΐσκος Νικόλαος (αντιδήμαρχος καθαριότητας-πολιτικής προστασίας), Κουρτάκης Φώτιος (Αναπληρωτής Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος Πρασίνου & πολιτικής Προστασίας Δήμου Αιγιαλείας), Σολδάτος Βασίλειος (Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας), Κολοκοτσάς Γεώργιος (Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου), Μαγειράκης Ιορδάνης(υποδιοικητής Α.Τ. Αιγιαλείας), Ραυτόπουλος Βασίλειος(υποδιοικητής Τ.Α. Αιγιαλείας), Μούζουλας Γεώργιος(υποδιοικητής Α.Τ. Ακράτας), Αθανασόπουλος Ιωάννης(υπολοχαγός Τεχνικού ΚΕΤΧ Πάτρας), Τσιμά Κλεονίκη(Προϊσταμένη Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας), Αλεξανδρόπουλος Αλέξανδρος (αναπληρωτής Δασάρχης Αιγίου) και εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων «Αχαιός» και «Πλάτανος».