Συνάντηση της Π.Ε.Σ. με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά είχε την Παρασκευή, 04 Μαρτίου,  η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών,προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Πρώτο βεβαίως θέμα στην λίστα η σταφιδική κρίση αλλά και η ακρίβεια που μαστίζει τους παραγωγούς, με την  άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών σε όλα τα γεωργικά εφόδια, στο ρεύμα και στα καύσιμα.

Οι εκπρόσωποι της Π.Ε.Σ κκ Αθανάσιος Σωτηρόπουλος πρόεδρος, Νικόλαος Μιχαλόπουλος Αντιπρόεδρος και ο Μίλτος Σταυρόπουλος Διευθυντής ενημέρωσαν τον υπουργό για την δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει φέτος οι σταφιδοπαραγωγοί, εξ’ αιτίας των αποθεμάτων σταφίδας και εξ’ αιτίας της λανθασμένης πολιτικής που εφαρμόστηκε από το Υπουργείο, υπό την πίεση των συντεχνιών, προκειμένου να  καταβαραθρωθεί η τιμής της σταφίδας. 

Τονίστηκε επίσης ότι ο προηγούμενος υπουργός, όταν καθυστερημένα και συγκεκριμένα μετά από 9 μήνες αντελήφθη ότι η μόνη σωτήρια λύση για το προϊόν και τους σταφιδοπαραγωγούς ήταν αυτή που εξ’ αρχής πρότειναν η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών και όλες οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις, ( εκτός μιας που συγκέντρωνε σταφίδα για λογαριασμό ιδιώτη εξαγωγέα ), άλλαξε πολιτική και αποφάσισε  την απορρόφηση του αποθέματος, το οποίο, όπως παραδέχτηκε και στο εκδοθέν δελτίο τύπου του ΥΑΑΤ  στις 21 Δεκεμβρίου,  ευθυνόταν για την κατάρρευση της τιμής της σταφίδας.

Η Π.Ε.Σ τόνισε πως η ζημιά όμως στη σταφίδα έχει ήδη επέλθει και είναι πολύ μεγάλη. Ανέφεραν στον υπουργό πως «ως σταφιδοπαραγωγοί είμαστε σε απόγνωση και προ των πυλών της εγκατάλειψηςτης σταφιδοκαλλιέγειας, καθώς οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες του κόστους παραγωγής».

Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της  Παναιγιαλείου Ένωσης Σταφιδοπαραγωγών ζήτησαν από τον υπουργό, πριν να είναι πολύ αργά, την άμεση υλοποίηση των ψηφισμάτων των τριών συλλαλητηρίων των σταφιδοπαραγωγών της Πελοποννήσου ήτοι:

Άμεση οικονομική στήριξη των σταφιδοπαραγωγών (με την πληρωμή της διαφοράς της τιμής που έχει πάρει ο παραγωγός φέτος από την περυσινή) και με ταυτόχρονη άμεση υλοποίηση της απόφασης της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΑΑΤ με την  ολοκλήρωση της διαδικασίαςαπορρόφησης του αποθέματος της σταφίδας που έχει προ διμήνου ξεκινήσει, καθώς η εκάστοτε εφαρμοζόμενη πολιτική του υπουργείου δεν είναι προσωπική επιλογή του υπουργού αλλά απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής και συνεπώς έχει συνέχεια.

Στη συνάντηση έγινε απολύτως σαφές από την Π.Ε.Σ και αποδεκτό από όλες τις πλευρές πως μια μονομερής επιλογή – προσέγγιση στο παραπάνω αίτημα των σταφιδοπαραγωγών, όχι μόνο δεν θα δώσει λύση, αλλά σε πέντε μήνες θα είμαστε μπροστά σε μια μεγαλύτερη σταφιδική κρίση, με μεγαλύτερα αποθέματα και τις τιμές της σταφίδας να δέχονται μεγαλύτερη πίεση…

Για να αποφευχθεί αυτό χρειάζεται η άμεση υλοποίηση των αιτημάτων των σταφιδοπαραγωγών και ας επιμένουν δυστυχώς ακόμη και σήμερα… οι συντεχνίες συμφερόντων ώστε να αφεθούν τα πράγματα στην τύχη τους… 

«Εμείς οι σταφιδοπαρωγοί που βιώσαμε στο πετσί μας φέτος την πολιτική τους τους απαντάμε  πως δεν μιλάνε τώρα ” στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί…” γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν πως δεν θα καλλιεργήσουμε για νάχουν σταφίδα να εμπορευθούν.

Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τους εκπροσώπους της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών και δεσμεύτηκε να ενεργήσει τάχιστα ώστε να δοθεί λύση στο σταφιδική κρίση κάνοντας αποδεκτό το αίτημα για άμεση οικονομική στήριξη των σταφιδοπαραγωγών και αξιοποιώντας παράλληλα κάθε δυνατή λύση για το απόθεμα.