Συμπλήρωση ενός έτους από την λειτουργία του Αστεροσκοπείου Χελμού ως πρώτου σταθμού του προγράμματος ARTES/Scylight

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ-ESA) στο πλαίσιο του προγράμματος ARTES 4.0 (το βασικό του πρόγραμμα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις τηλεπικοινωνίες μέσω δορυφόρων) έχει εντάξει στις προτεραιότητες του τον τομέα της «οπτικής τηλεπικοινωνίας», το λεγόμενο ScyLight (SeCure and Laser communication Technology).

Οι στόχοι του προγράμματος ScyLight είναι ο σχεδιασμός και η χρήση καινοτόμου τεχνολογίας με την οποία οι τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι θα επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς και με επίγειους σταθμούς μέσω οπτικής ακτινοβολίας (δέσμες laser) σε αντίθεση με τα ραδιοκύματα που είναι μέχρι και σήμερα σε χρήση.

Για την επίτευξη αυτών των υψηλών στόχων ο ΕΟΔ (ESA) επέλεξε να συνεργαστεί με το ΕΑΑ και πιο συγκεκριμένα να χρησιμοποιήσει το τηλεσκόπιο ”Αρίσταρχος” ως το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο, με σκοπό να παρακολουθήσει τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και να καταγράψει την πληροφορία που θα εκπέμψουν στα οπτικά μήκη κύματος. Οι συντονισμένες προσπάθειες της ομάδας τηλεσκοπίων του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ σε συνεργασία με κλιμάκιο τεχνικών του ΕΟΔ (ESA) κατάφεραν να πραγματοποιήσουν διαδοχικές συζεύξεις μεταξύ του Αρίσταρχου και του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Alphasat.

Συγκεκριμένα τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2021 ο Alphasat έστειλε μια δέσμη laser στον Αρίσταρχο και μετά από επεξεργασία το τηλεσκόπιο με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού που φέρει απάντησε μέσω οπτικής ακτινοβολίας. Κατά την τρέχουσα παρατηρησιακή περίοδο η ομάδα του ΙΑΑΔΕΤ προετοιμάζεται εντατικά σε συνεργασία με το κλιμάκιο του ESA  για επιπλέον πειράματα τα οποία θα καταστίσουν επιχειρησιακό το Αστεροσκοπείο Χελμού.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την λειτουργία του Αστεροσκοπείου Χελμού ως πρώτου σταθμού του προγράμματος ARTES/Scylight του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, διοργανώνεται σχετική εκδήλωση το Σάββατο 2/7/2022 στα Καλάβρυτα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) σε συνεργασία με το δήμο Καλαβρύτων.

Στην εν λόγω εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του ΕΑΑ καθ. Μανώλης Πλειώνης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Δρ. Αθανάσιος Στάβερης και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Φίλιας Ανδρέας. Στη συνέχεια ο Διευθυντής του  Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπισης (ΙΑΑΔΕΤ) και επιστημονικός υπεύθυνος του Helmos/Scylight Δρ. Σπύρος Βασιλάκος θα παρουσιάσει τα επιτεύγματα και τον στρατηγικό σχεδιασμό του προγράμματος.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

11:30-12:30  Χαιρετισμοί και Ομιλίες στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο   Καλαβρύτων:

Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Αθ. Παπαδόπουλου

Προέδρου ΔΣ/ΕΑΑ κ. Εμμ. Πλειώνη

Γ. Γραμματέα Ε.Κ κ. Αθ. Κυριαζή

Γ. Γραμματέα Τ.Τ. κ. Αθ. Στάβερη

Αντ/χη  Δυτ. Ελλάδας κ. Φίλια Ανδρέας

Ομιλία Διευθυντή ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ κ. Σπ. Βασιλάκου

12:30 -13:30  Ακολουθεί σύντομη συνέντευξη τύπου με δημοσιογράφο μέσω Zoom Link

15:00-17:30  Επίσκεψη στο τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος” στο Χελμό