Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Αιγίου στην εκπαιδευτική δράση “Η Φυσική Μαγεύει”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το 1ο Γυμνάσιο Αιγίου συμμετείχε στην εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Η ΦΥΣΙΚΗ …ΜΑΓΕΥΕΙ», η οποία διεξήχθη στην Αθήνα στις 18-19-20 Δεκεμβρίου 2015.

Χώροι διεξαγωγής ήταν το ξενοδοχείο Τιτάνια και το Τ.Ε.Ι. Αθηνών (Αιγάλεω). Πήρε μέρος με είκοσι δύο (22) μαθητές και μαθήτριες.

Σε επιστολή τους οι μαθητές και οι καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Αιγίου αναφέρουν:

  • ” Γευτήκαμε μια εμπειρία μοναδική! Η Φυσική μαγεύει αλλά δεν βγάλαμε κουνέλια από το καπέλο…

Παρακολουθήσαμε ομιλίες και πειράματα από επιστήμονες – καθηγητές όπως οι κ.κ. Ηλιόπουλος Ιωάννης, Σιμόπουλος Διονύσιος, Παπαδόπουλος Γεράσιμος, Τριμπέρης Γεώργιος, Θεοδοσίου Ευστράτιος, Τσιτομενέας Στέφανος, Χριστακόπουλος Ιωάννης, Ευταξίας Κων/νος κ.α.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μάθαμε για τις μεγάλες ανακαλύψεις και την αρχή μιας νέας πορείας στην επιστήμη. Science is fun! Θεωρητική και πειραματική Φυσική.

Μας άρεσε η εργαστηριακή άσκηση για το πείραμα του Αιώνα στο σχολικό εργαστήριο. Προσεγγίσαμε έννοιες και θεωρίες για τη δομή της ύλης, τη διαστολή και τη δομή του Σύμπαντος. Παρακολουθήσαμε θέματα Αστρονομίας , Σεισμολογίας, Βιολογίας, Πληροφορικής, Ιστορίας της Φυσικής, κ.α.

Διδαχτήκαμε γιατί χρειαζόμαστε τους επιταχυντές. Ακούσαμε για φιλοσοφικές αναζητήσεις μέσα από τη Φυσική αλλά και για αλληγορίες της Φυσικής. Μαγευτήκαμε με διαστημικά ταξίδια, την σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος και τη Global Science Opera! Επιβεβαιώσαμε τη συμμετρία (;) ,την ομορφιά και την ισορροπία της φύσης. Καταλάβαμε την οικονομία της φύσης σε ενέργεια και χρόνο, αναρωτηθήκαμε, αμφισβητήσαμε, συζητήσαμε, πειραματιστήκαμε, μαγευτήκαμε…και κυρίως μάθαμε πόσο σημαντική είναι η Φυσική στη ζωή μας. Το παρελθόν είναι πρόλογος”.

Συνοδοί καθηγητές ήταν ο κ. Διευθυντής Επαμεινώνδας Δούλος, ο κ. Ποταμίτης Λεωνίδας και η κα Τρίψα Γιάννα.

…Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα…