Στους Έλληνες αγρότες 16 εκ. από το αποθεματικό κρίσης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιστρέφει στους αγρότες 433 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης έτους 2017, εκ των οποίων στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσό ύψους 16,1 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό προέρχεται από το αποθεματικό γεωργικής κρίσης για το οικονομικό έτος 2017, που αποτελείται από χρήματα που προέρχονται από τις άμεσες πληρωμές των αγροτών για το τρέχον έτος. Τα ποσά που αφαιρούνται μπορούν να επιστραφούν στους γεωργούς από τα κράτη μέλη από την 1η Δεκεμβρίου 2017, ωστόσο να σημειωθεί ότι οι αντίστοιχες πιστώσεις για το έτος 2016 έγιναν τον Οκτώβριο του 2017.

Παρά τις κρίσιμες καταστάσεις στον τομέα της γεωργίας κατά το παρελθόν έτος, δεν χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια που διατίθενται στο αποθεματικό της κρίσης το 2017. Πρόσθετα μέτρα στήριξης για ορισμένους τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όπως ο τομέας των οπωροκηπευτικών, του γαλακτοκομικού τομέα και άλλου ζωικού κεφαλαίου χρηματοδοτήθηκαν από τον υφιστάμενο προϋπολογισμό το 2017. Οι αγρότες που επλήγησαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες την άνοιξη του τρέχοντος έτους υποστηρίχθηκαν με υψηλότερες προκαταβολές για άμεσες ενισχύσεις για το 2018, καθώς και παρεκκλίσεις από ορισμένους όρους σχετικά με τις πληρωμές οικολογικού ελέγχου.

Η ιδέα του μηχανισμού αποθεματικών και επιστροφών γεωργικής κρίσης συμφωνήθηκε στη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2013 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά κατά το οικονομικό έτος 2014 και ισχύει μόνο για άμεσες πληρωμές άνω των 2.000 ευρώ. Δεν εφαρμόστηκε ακόμη στην Κροατία για το οικονομικό έτος 2017, δεδομένου ότι οι άμεσες πληρωμές δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί σταδιακά μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013.