Στην άλλη πλευρά του κόσμου… o Αιγιώτης Θέμης Προδρομάκης

Ο Αιγιώτης Καθηγητής  Θέµης Προδροµάκης διαπρέπει στο τµήµα των νανοτεχνολογιών του Πανεπιστημίου του  Southampton. Το Πανεπιστήμιο είναι το κορυφαίο στο είδος του, στο Ηνωµένο Βασίλειο, έχοντας πρωτοπόρες εργαστηριακές υποδοµές η αξία των οποίων ξεπερνά τα 300 εκ. Ευρώ.

themis-kina-1Ο Θέµης έχει μιλήσει σε πολλές Αθηναϊκές εφημερίδες και στην τηλεόραση σχετικά με  το ερευνητικό του έργο και τις νέες τεχνολογίες που αναπτύσσει στο τοµέα των νανοηλεκτρονικών δοµών, δίνοντας ιδιαίτερη έµφαση στις βιοϊατρικές εφαρµογές. Αυτή την στιγµή, η ερευνητική του οµάδα , απαριθµεί γύρω στα 20 άτοµα – εκ των οποίων οι 8 είναι Έλληνες.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, συνεργάζεται µε κορυφαίους επιστήµονες όπως τον γνωστό καρδιοχειρουργό Μαγκιντ Γιακούµπ και µε τον παγκοσµίου φήµης καθηγητή του Πανεπιστηµίου του Berkeley Leon Chua. Στενή είναι η συνεργασία του  µε την φαρµακευτική εταιρεία Glaxo Smith Kline (GSK), την Sharp και την Philips, οι οποίες συγχρηµατοδοτούν την έρευνα της οµάδας του.

Τέλος αξίζει να σηµειωθεί,  ότι πρόσφατα ανακηρύχθηκε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήµιο των Εθνικών Αµυντικών Τεχνολογιών της Κίνας.

O Θέµης Προδροµάκης είναι παντρεµένος µε την Αιγιώτισσα Μαρία Στιβαχτοπούλου (εκδότρια του “Τ.”) και έχουν δύο παιδιά.

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιεί ταξίδι στην Κίνα και τη Μαλαισία και σχετικά με τις εμπειρίες που αποκόμισε αναφέρει:

– “Το ταξίδι μου στην Ασία έκλεισε σήμερα με μία ολοήμερη επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογιών της Petronas (UTP), ύστερα από πρόσκλησή τους για να συζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης συνεργασιών μεταξύ UTP και Southampton. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου είναι κυριολεκτικά ενσωματωμένες με το δάσος χωρίς δραστικές παρεμβάσεις στο περιβάλλον, με μαϊμούδες, ιγκουάνα και άλλα ζώα να κυκλοφορούν ανενόχλητα. Έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι στο Star Trek το οποίο έχει προσγειωθεί στη μέση μιας ζούγκλας!

Δεν ξέρω τι με εντυπωσίασε πιο πολύ… Το γεγονός ότι μία πετρελαϊκή εταιρία δημιούργησε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται μεταξύ των 200 καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παγκοσμίως; Ότι η Petronas σε συνεργασία με το Μαλαισσιανό κράτος υλοποίησε αυτή την εντυπωσιακή επένδυση σε μία μη ανεπτυγμένη περιοχή, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή; Ότι η επίδοση των καθηγητών αξιολογείται μηνιαίως από στελέχη της Petronas; Ότι η έρευνά τους επωφελείται από συνεργασίες με κορυφαίες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα, όπως για παράδειγμα το εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών της Intel που βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας από το UTP, έχοντας σαν αποτέλεσμα οι φοιτητές τους, που προέρχονται από κάθε γωνιά της γης, να βρίσκουν άμεσα εργασία πριν καν τελειώσουν το πτυχίο τους;

Αυτό που ξέρω, είναι, γιατί ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί ΠΟΤΕ στην Ελλάδα… Γιατί οι κάθε λογής (πράσινοι, μπλε, κόκκινοι, ροζ, μαύροι) “πολιτικάντηδές μας” θα είχαν υπέρογκες απαιτήσεις σε μίζες, θα διόριζαν με ρουσφετολογικά κριτήρια υποβαθμίζοντας την ποιότητα εκπαίδευσης, θα έλεγαν ΟΧΙ σε οποιαδήποτε νέα πρόταση όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι, θα παρεμπόδιζαν την λειτουργία του με καταλήψεις και βανδαλισμούς, θα πρότασσαν ως πρόφαση οικολογικές ανησυχίες και επ΄ ουδενί δεν θα επέτρεπαν την πρόσληψη και προώθηση αλλοδαπών φοιτητών και καθηγητών…

Ο Θεός να βάλει το χέρι του…”