Στα 15 καλύτερα κλασικά βιβλία τα 9 είναι…. Ελληνικά!

ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Σ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Πρόσφατα η Βρετανική εφηµερίδα Telegraph δηµοσίευσε κατάλογο µε τα 15 καλύτερα κλασικά βιβλία στον κόσµο. Σε αυτά τα βιβλία τα 9 είναι Ελληνικά! Την πρώτη και δεύτερη θέση κατέχει ο Όµηρος µε την Ιλιάδα και την Οδύσσεια!

Αναδηµοσιεύουµε τον κατάλογο για δύο λόγους: Πρώτον για να ελέγξουµε τον εαυτό µας εµείς οι σύγχρονοι Έλληνες αν έχουµε πάρει στα χέρια µας αυτά τα θαυµαζόµενα παγκοσµίως έργα. Αν γνωρίζουµε έστω επιγραµµατικά το περιεχόµενό τους, αν «ξέρουµε» λίγο τον διάσηµο συγγραφέα τους και την εποχή του. Ύστερα για να παροτρύνουµε τους αναγνώστες µας και τους εαυτούς µας – ανεξάρτητα από τα στενά επιστηµονικά µας ενδιαφέροντα – να εγκύψουµε σ’ αυτά τα βιβλία. Όχι τόσο για να αναγνωρίσουµε την υπέροχη ελληνική κληρονοµιά µας, αλλά για να διδαχθούµε την αξεπέραστη σοφία τους και τον πάντοτε επίκαιρο λόγο τους.

1. Η Ιλιάδα του Οµήρου. Σύµφωνα µε την Telegraph, το θέµα της είναι ο πόλεµος, αλλά και το µάθηµα που δίνει ο Αχιλλέας για το πώς να ενεργεί κανείς µε αξιοπρέπεια (775 π.Χ.)

2. Η Οδύσσεια του Οµήρου. Ο ήρωας επιστρέφει από τον πόλεµο, αλλά προτού γυρίσει στο παλάτι του, έρχεται αντιµέτωπος µε πολλές περιπέτειες…(725 π.Χ.)

3. Μεταµόρφωση του   Οβίδιου. Μας µιλάει για ποινές δίκαιες ή άδικες και για τις ρίζες του σύµπαντος.(8 π.Χ.)

4. Το Συµπόσιο του Πλάτωνα. Η καλύτερη στιγµή της ελληνικής πεζογραφίας, ένας διάλογος για την αγάπη…(385-380 π.Χ)

5. Η τέχνη της αγάπης του Οβίδιου. Πώς οι άνδρες µπορούν να κατακτήσουν και να κρατήσουν τις γυναίκες (2 π.Χ)

6. Φαίδων του Πλάτωνα. Αναφορά στον θάνατο του Σωκράτη από τον µαθητή του (385-380 π.Χ.).

7. Το Συµπόσιο του Ξενοφώντος. Ένα αξιοσηµείωτο, άλλο Συµπόσιο, αλλά όχι µε την «φιλοσοφική αυστηρότητα» του Σωκράτη (360π.Χ.)

8. Ποιήµατα από τη Σαπφώ. Ό,τι έχει αποµείνει από το έργο της ποιήτριας είναι εκπληκτικό και δείχνει σοφία! (γεννήθηκε το 612π.Χ.)

9. Βίοι Παράλληλοι από τον Πλούταρχο. Πορτρέτα µεγάλων Ελλήνων και Ρωµαίων ανδρών (120π.Χ.)

10. Η Αινειάδα, του Βιργιλίου. Η ιστορία των Τρώων που ιδρύουν τη Ρώµη (19π.Χ.)

11. Εξοµολογήσεις, του Αγίου Αυγουστίνου. Ο Άγιος αγωνίζεται µε τον πειρασµό…(398 π.Χ.).

12. Η Φύση των πραγµάτων Λουκρήτιος. Ο συγγραφέας βασίζεται στους Έλληνες φιλοσόφους για να ανακαλύψει πώς λειτουργεί το σύµπαν.(55π.Χ.)

13. Έργα και Ηµέρες του Ησίοδου. Μύθοι της αρχαίας Ελλάδας που αφορούν και τις εµφανίσεις των θεών τους (750π.Χ.)

14. Ιστορίες, του Ηρόδοτου. Ο «πατέρας» της Ιστορίας αφηγείται τον πόλεµο εναντίον των Περσών (450-420π.Χ.)

15. Τα Γεωργικά, του Βιργιλίου. Συµβουλές για τους αγρότες προκειµένου να αντιµετωπίζουν τη Γη σαν ένα ζωντανό οργανισµό (29π.Χ.)