Σε συγκινητικό κλίμα κατάνυξης και χαρμολύπης τελέστηκε ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

Xοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Ιερωνύμου

Σε συγκινητικό κλίμα κατάνυξης και χαρμολύπης τελέστηκε την Κυριακή της Τυρινής 14 Μαρτίου 2021 ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της «Συγγνώμης» στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτου μας, κ. Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή σεβαστών Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες απέδωσαν μελωδικά και χαμηλόφωνα τους ωραίους ύμνους για μετάνοια και συγχώρεση σε ατμόσφαιρα εσωτερικής περισυλλογής, η οποία αποτελεί αναγκαίο προστάδιο, πριν το ξεκίνημα του πνευματικού αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Προς το τέλος έγινε η καθιερωμένη ομιλία από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο, π. Σπυρίδωνα Σιαφλά, εφημέριο Ιερού Ναού Άνω Πλατάνου Αιγιαλείας και θεολόγο με σημαντικό πνευματικό έργο, με θέμα: «Προβληματισμοί ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής – Πορεία προς το Πάσχα».

Ο σεβάσμιος ομιλητής στην εμπεριστατωμένη ομιλία του επιχείρησε εκτενή αγιογραφική περιδιάβαση στα μονοπάτια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, επισημαίνοντας τους σταθμούς της αγωνιστικής πορείας των πιστών από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, απευθύνοντας συνάμα εποικοδομητικές νουθεσίες και ευχές για άσκηση και αρετή.

Ο Σεβασμιώτατος, επισφραγίζοντας τα λόγια του ομιλητή, τον οποίο επαίνεσε και ευχαρίστησε θερμά, απηύθυνε κάλεσμα συγχωρήσεως σε όλους και έθιξε αδρομερώς τις αρετές της νηστείας, της προσευχής και της ελεημοσύνης, που χρειάζεται να καλλιεργήσουμε με μοναδικό στόχο την αγάπη μας για τον Χριστό και την ένωσή μας μαζί Του. Ευχήθηκε  ακόμη, να αρχίσουμε τον πνευματικό μας αγώνα με υπομονή και ταπείνωση, ζητώντας από την Παναγία μας, να μας συντροφεύει στο στάδιο των αρετών.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, εμπνεόμενος από το «Μέγα Προκείμενο», που ψάλλεται στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς: «Μη αποστρέψεις το πρόσωπόν σου από του παιδός σου, ότι θλίβομαι, ταχύ επάκουσόν μου. Πρόσχες τη ψυχή μου και λύτρωσαι αυτήν» (Ψαλμ. 68,18-19) ευχήθηκε να μην επιτρέπει ο Θεός βάσανα, θλίψεις και πειρασμούς σε μας τα παιδιά Του, πέρα από όσα αντέχουμε ως φθαρτοί άνθρωποι. Τόνισε δε το αξίωμα του Σέρβου Οσίου, Ιουστίνου Πόποβιτς: «Όλα για τον Χριστό. Χωρίς τον Χριστό μου δεν θέλω τίποτα».

Επιστέγασμα δε των λόγων του ήταν η προτροπή του, να μην προδώσουμε ποτέ τον Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους μας και, να περπατάμε με βλέμμα στραμμένο περισσότερο προς τον ουρανό και λιγότερο προς τη Γη.

Τέλος, επικαλέστηκε με υιική στοργή και χαρά τις ευχές του προκατόχου του, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Αμβροσίου, ο οποίος παρίστατο συμπροσευχόμενος στο Ιερό του Ναού. Ενώνοντας τις ευχές του με εκείνες του σεπτού Γέροντος, είπε επί λέξει: «Ο Χριστός να προστατεύει όλους στον πνευματικό τους αγώνα, που αρχίζει απόψε και θα τελειώσει με την εορτή των εορτών, την Αγία Του Ανάσταση. Καλή, ευλογημένη και αγωνιστική Μεγάλη Τεσσαρακοστή».

Σημείωση: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν την Ιερή Ακολουθία και την ομιλία:

1. Στον διαδικτυακό τόπο You Tube με τίτλο: Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Ιερωνύμου και διεύθυνση URL: https://youtu.be/fF8YbvfiTyk και

2. Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στη διεύθυνση: https://www.imkalaig.gr/.

 

ΑΠΟ  ΤΟ  ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ