Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Αιγίου τελέσθηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε Χορωδία Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Μουσικοδιδάσκαλου κ. Βασιλείου Μπίκου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Παπαβαρνάβας, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου, με θέμα: «Το μυστήριο της αγάπης του Θεού».

Ο ομιλητής ξεκίνησε λέγοντας ότι, ενώ βρισκόμαστε στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η οποία είναι στάδιο σωματικών και πνευματικών αγώνων, η Εκκλησία μας, ως στοργική μητέρα, και θέλοντας να μας ενισχύσει και ενδυναμώσει, σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, προβάλλει και προσφέρει σε προσκύνηση τον Τίμιο Σταυρό ώστε οι πιστοί προσκυνώντας τον να αποκτήσουν δύναμη και κουράγιο διά να συνεχίσουν τον δρόμο της νηστείας, ανανεωμένοι και γεμάτοι χάρη και δύναμη.

Εν συνεχεία αναφερόμενος στις προεικονίσεις του Σταυρού στην Παλαιά Διαθήκη υπογράμμισε την παρουσία του στην ζωή των Ισραηλινών και την δύναμή του. Αναλύοντας στη συνέχεια την έννοια της φράσεως «το μυστήριο της αγάπης του Θεού», έκανε σαφές ότι ο Σταυρός είναι ο τρόπος ζωής των Χριστιανών, προβάλλοντας ως παράδειγμα τους Αγίους. Τόνισε τις ιδιαίτερες δυνάμεις του Σταυρού, ότι είναι το όπλο κατά των δαιμόνων, το στήριγμα των πιστών σε κάθε δοκιμασία της ζωής τους, ο τρόπος της υπέρβασης του θανάτου και η πηγή των αγαθών του Θεού.

 

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε τους πιστούς να αγαπήσουν το σταυρό και να παραμείνουν επάνω σε αυτόν έως τέλους, ώστε έτσι να αξιωθούμε όλοι μαζί να γευτούμε τη χαρά της Αναστάσεως και να γίνουμε μέτοχοι της ενδόξου Βασιλείας του Θεού.

Την ερχόμενη Κυριακή 10η Απριλίου 2016 θα τελεστεί ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου και ώρα 7.00 μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Μαρκόπουλος – Ιερατικός Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πειραιώς, με θέμα: «Η προσευχή κατά τον άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη».

DSCN2679 DSCN2675