Παρέμβαση ΣΕΥΙΠ Αχαΐας για την εκρηκτική κατάσταση στα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα

Το κλαδικό σωματείο εργατοϋπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις και παροχής υπηρεσιών Ν. Αχαΐας την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου πραγματοποίησε παρέμβαση στις ελεγκτικές αρχές (Αντιπεριφέρεια Αχαΐας, ΣΕΠΕ, 6η ΥΠΕ) ώστε να καταθέσει επείγουσα επιστολή σε σχέση με την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας.
Στην επιστολή αποδεικνύεται μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα αυτό που από την αρχή της πανδημίας έχει αναδείξει το σωματείο μας, ότι οι μεγάλοι χώροι δουλειάς είναι οι πιο κρίσιμοι «κρίκοι» υπερμετάδοσης του ιού. 
Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, και ιδιαίτερα στα σουπερ μάρκετ, δεν έχουν στιγμή σταματήσει να μετράνε δεκάδες κρούσματα COVID-19. Πλέον, σχεδόν σε όλα τα σούπερ μάρκετ και πολυκατάστημα στην Αχαΐα υπάρχουν συνάδελφοι που νοσούν και μεταφέρουν στις οικογένειές τους τον ιό.
Το σωματείο μας ανέδειξε την αιτία αυτής της κατάστασης που δεν είναι άλλη από την τήρηση των πρωτοκόλλων του κέρδους αλλά και οι ελλιπέστατοι και ανεπαρκείς έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί που εμφανίζεται ένα κρούσμα μετά από 1-2 βδομάδες εμφανίζονται πολλαπλάσια.
Η  παρέμβαση μας ήταν ένα ιδιότυπο παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για το ποια είναι τα πρωτόκολλα και ποιος έχει ευθύνη για τον έλεγχο τους.
Οι ερωτήσεις που θέσαμε ακόμα δεν έχουν λάβει σαφή απάντηση…
Ποια δημόσια αρχή οφείλει να κάνει την ιχνηλάτηση όταν εμφανίζεται κρούσμα; Πόσο έγκαιρα πρέπει να γίνει η απολύμανση του χώρου με την εμφάνιση του κρούσματος; Θεωρείται έγκαιρη η απολύμανση μετά το τέλος της βάρδιας; Τι επιπτώσεις έχει κάποια επιχείρηση όταν αποκρύπτει κρούσμα; Πότε αναστέλλεται η λειτουργία μιας επιχείρησης; Στα 3 στα 4 στα 5 κρούσματα ή όταν όλοι οι εργαζόμενοι νοσήσουν είτε από κορονοϊό είτε από την εξάντληση;
Φάνηκε για άλλη μια φορά ότι η μόνη λύση είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, η έγκαιρη ενημέρωση του σωματείου μας και η άμεση παρέμβαση των οργανωμένων δυνάμεων. Ό,τι καταφέρνουμε γίνεται μόνο μέσα από την παρέμβαση μας και όχι από αυτούς που έχουν κάνει πρωτόκολλο για την υγεία μας, ό,τι κοστίζει λιγότερο στους επιχειρηματικούς ομίλους!
Οφείλουμε να επιβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες και όλοι οι εργαζόμενοι να είμαστε μια γροθιά!
 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ και επαναλαμβανόμενο σε όλους τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έχουν κρούσματα.
  • Προληπτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλες τις επιχειρήσεις ανά βδομάδα με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Σε επιχειρήσεις με κρούσματα άμεση ενημέρωση των εργαζομένων και πελατών προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση του ιού.
  • Άμεση παρέμβαση του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας σε επιχειρήσεις με κρούσματα. Όταν υπάρχει θετικό τεστ τα αποτελέσματα να πηγαίνουν στον ΕΟΔΥ, ο οποίος θα κάνει την ιχνηλάτηση και όχι οι εργοδότες.
  • Έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, για τοποθέτηση τζαμιών στα ταμία σε όλα τα σούπερ μάρκετ, και εμπορικά καταστήματα που δεν έχουν.
  • Κανονική καταβολή των αποδοχών στους εργαζόμενους που νοσούν και μπαινουν σε καραντίνα, χωρίς την εφαρμογή του πρόσφατου αντεργατικού νόμου που προβλέπει τη δυνατότητα αναπλήρωσης των μισών ωρών απουσίας με απλήρωτες υπερωρίες.