Σαν σήμερα- Ξυπνούν μνήμες: 26 χρόνια από το φονικό σεισμό του Αιγίου (15-6-1995 / 15-6-2021)

26 χρόνια συµπληρώνονται σήμερα Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 από το φονικό σεισµό που καταγράφηκε στο Αίγιο στις 16 Ιουνίου 1995.

O σεισμός βρήκε τους Αιγιώτες στον ύπνο, ήταν έντασης 6,2 Ρίχτερ και χτύπησε στην πόλη στις 3:15 τα ξημερώματα, σκορπώντας το θάνατο 26 νεκροί (16 Έλληνες και 10 Γάλλοι τουρίστες) και προκαλώντας σοβαρότατες υλικές καταστροφές.

Το επίκεντρο του σεισµού βρισκόταν περίπου 15 χιλιόµετρα βόρεια-βορειοανατολικά από το Αίγιο, στο δυτικό άκρο του Κορινθιακού κόλπου, σε εστιακό βάθος 10 χιλιοµέτρων. Το ρήγµα του Αιγίου ήταν αυτό που εκτόνωσε το µεγαλύτερο µέρος της ενέργειας του σεισµού. Ο µεγαλύτερος µετασεισµός σηµειώθηκε 15 λεπτά µετά τον κύριο και είχε µέγεθος 5,7 ρίχτερ. Οι νεκροί ήταν αποτέλεσµα της κατάρρευσης της πολυκατοικίας επί της ∆εσποτοπούλων στο κέντρο του Αιγίου και του ξενοδοχείου «Ελίκη» στα Βαλιµίτικα.

Πέρα από τις καταστροφές που σηµειώθηκαν, παρατηρήθηκε µια διάρρηξη του εδάφους µήκους πέντε χιλιοµέτρων και κατακόρυφης µετακίνησης 5 εκατοστών από τον Άγιο Κωνσταντίνο στα δυτικά µέχρι τα Σταφιδάλωνα στα ανατολικά του Αιγίου. Κοντά στις παραλίες παρατηρήθηκαν φαινόµενα ρευστοποίησης, τα οποία δηµιουργούνται όταν σεισµικές δονήσεις χαλούν τη συνοχή λεπτόκοκκων εδαφών πλούσιων σε άµµο και νερό, µε αποτέλεσµα να συµπεριφέρονται ως υγρά. Παρατηρήθηκε λόγω του σεισµού αποκόλληση των ακτών σε παραλίες µε µεγάλη κλίση, όπου ζώνες µε πλάτος µέχρι 50 µε 70 µέτρα ολίσθησαν λόγω του σεισµού προς τη θάλασσα. Τέλος, παρατηρήθηκαν µικρές κατολισθήσεις.

Από τότε έως σήµερα ο Εγκέλαδος δεν µας ξεχνά, ευτυχώς µε δονήσεις µικρότερης έντασης, που όµως προκαλούν την ανησυχία των πολιτών, οι οποίοι βιώνοντας το µεγάλο αυτό καταστροφικό σεισµό, θορυβούνται. Ερωµατικό παραµένει κατά πόσο έχει γίνει εφιστάµενος έλεγχος στις οικίες, στα δηµόσια κτήρια και τα σχολικά συγκροτήµατα και κατά πόσο έχουµε θωρακιστεί απέναντι στο ενδεχόµενο ενός µεγάλου σεισµού, κάτι φυσικά όπου όλοι απευχόµαστε!

Τα θύματα του σεισμού
1. Ανδρέας Μαρουσάκης,
2. Αντώνιος Μαρουσάκης,
3. Αρετή Μαρουσάκη,
4. Αγγελική Φραγκονικολοπούλου,
5. Ελβίρα-Μαρία Φραγκονικολοπούλου,
6. Δημήτριος Παντελής,
7. Χρήστος Παντελής,
8. Μαρία Ταβαλιόνε-Μαυροπούλου,
9. Ανδρέας Σεριάτος,
10. Ευσταθία Σεριάτου,
11. Παναγιώτης Καμπίτσης,
12. Διονύσιος Καμπίτσης,
13. Παναγιώτης Παντελόπουλος,
14. Ειρήνη Παντελοπούλου,
15. Νικόλαος Γκολφίνος,
16. Χριστίνα Κόλλια.
17. Mr. Cyrille Cordier,
18. Mme Sylvie Erba,
19. Mme Denice Vittart,
20. Mme Nelly Leroux,
21. Mme Tourny,
22. Mr. Michel Baranger,
23. Mme Joel Gras,|
24. Mme Katherine Gras-Thiberge,
25. Mr. Eloϊse Gras (4 ετών),
26. Mme Muriel Petit.

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων

Την 15η Ιουνίου ημέρα Τρίτη και από ώρα 7:00 έως 9:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Αιγίου, θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία καί Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του καταστρεπτικού σεισμού, της 15ης Ιουνίου του έτους 1995. Εν συνεχεία θα τελεσθεί Τρισάγιο στην οδό Δεσποτοπούλου, στον τόπο όπου έχασαν την ζωή τους αρκετοί συνάνθρωποί μας.