Σάλος με τις δηλώσεις Βούτση περί “ταλιμπάν” της Ορθοδοξίας

Πληθαίνουν οι εντάσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με επίκεντρο την προσπάθεια του Μαξίμου να επιβάλλει τη λεγόμενη «αριστερή ατζέντα», προωθώντας δηλαδή τομές, όπως η επαναφορά του ασύλου στα πανεπιστήμια, η κλήρωση για τους σημαιοφόρους,ο περιορισμός του ρόλου της εκκλησίας και άλλες. Οι κινήσεις αυτές φαίνεται να ενοχλούν τον συντηρητικό εταίρο της συγκυβέρνησης, του ΑΝΕΛ, που αρχίζουν να στέλνουν μηνύματα προς την Κουμουνδούρου να μην τραβάει πολύ το σχοινί. Εάν μάλιστα η πρόθεση του Μαξίμου να προωθήσει κι άλλες αλλαγές αυτού του είδους, όπως ο γάμος ομοφυλόφιλων, ουδείς αποκλείει να προκύψει σοβαρή κρίση στη συγκατοίκηση των δύο κομμάτων και να χρειαστούν νέες συμφωνίες για τη συνέχιση της συνεργασίας.

Αφορμή για την κόντρα που ξέσπασε την Τετάρτη ήταν τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ειδικά για την ορθοδοξία.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ και αντιδρώντας στην επισήμανση ότι ο ελληνικός λαός είναι Ορθόδοξος ο κ. Βούτσης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν Ορθόδοξοι λαοί… Στην Ελλάδα η Ορθοδοξία αφορά το 90% του πληθυσμού. Είμαστε από τους πιο ομογενοποιημένους λαούς παγκοσμίως σε σχέση με θρησκευτικές δοξασίες. Αλίμονο, όμως, δεν είμαστε ούτε ταλιμπάν, ούτε φονταμενταλιστές. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι το ιδιαίτερο. Δεν γεννιέται κανείς και πεθαίνει στο πλαίσιο ενός λαού ή εθνότητας και με το θρησκευτικό συναίσθημα αποτυπωμένο πάνω του. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος. Δεν είμαστε φονταμενταλιστικό Ορθόδοξο κράτος, ούτε ταλιμπάν της Ορθοδοξίας». «Η εποχή δεν μπορεί να είναι βαθύτατα συντηρητική. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών” ούτε “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» σημείωσε, τονίζοντας ότι μάλιστα «οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους».

Η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής αποδοκιμάστηκε λίγες ώρες αργότερα από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, o oποίος έγραψε στο twitter ότι «οι δηλώσεις του Βούτση μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Όπως και τη μεγάλη πλειοψηφία των ορθόδοξων Ελλήνων».

Πατούλης κατά Βούτση για τα περί «ταλιμπάν» της Ορθοδοξίας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του «για την αντίληψη του κ. Βούτση περί σύγχρονου κράτους», με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της Βουλής για θρησκευτική συνείδηση και «ταλιμπάν» της ορθοδοξίας.

«Τιμώ τον κ. Βούτση αλλά με βρίσκει κάθετα αντίθετο η αντίληψη του περί σύγχρονου κράτους» είπε ο κ. Πατούλης. Σημείωσε ότι το σύγχρονο ελληνικό κράτος απαιτεί ισχυρά θεμέλια.

Για τον κ. Πατούλη, τα θεμέλια αυτά αποτελούν, οι δημοκρατικοί θεσμοί όπως το Κοινοβούλιο, το οποίο «στην αντίληψη κάποιων δήθεν προοδευτικών αποτελούσε μέχρι πρότινος “αστικό θεσμό”». Η Ορθόδοξη χριστιανική πίστη, η οποία «στήριξε το ελληνικό γένος και διαφύλαξε την ελληνική γλώσσα σε δύσκολες στιγμές, που απειλείτο ακόμη και με αφανισμό» και «οι θυσίες χιλιάδων Ελλήνων στο βάθος των αιώνων, που προσέφεραν τις ζωές τους για να ζούμε σήμερα σε μια ελεύθερη Πατρίδα».

Μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στις παρελάσεις για τις εθνικές εορτές, ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι «δεν πιστεύω πως είναι ό,τι καλύτερο». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν είναι τυχαίο που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη».

Ακόμη, ανέφερε πως και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, καθώς -όπως είπε- δεν το θεωρεί μείζον για την ελληνική κοινωνία σήμερα.

Πηγές: protothema.gr, skai.gr