Ρεκόρ ζέστης το φετινό καλοκαίρι

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) εκτιμά ότι είναι πιθανό το 2016 να γίνει το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν φθάσει σε νέα ύψη, τροφοδοτώντας περαιτέρω την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Το ένα μετά το άλλο σπάνε τα ρεκόρ της θερμοκρασίας στον πλανήτη Γη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου, καθώς ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο 14ος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης στην ξηρά και στους ωκεανούς.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) εκτιμά ότι είναι πιθανό το 2016 να γίνει το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν φθάσει σε νέα ύψη, τροφοδοτώντας περαιτέρω την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.«Η ζέστη ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Αρκτική, με αποτέλεσμα να αρχίσει πολύ νωρίς το ετήσιο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής», ανακοίνωσε ο ΠΜΟ. Η μέση θερμοκρασία τους πρώτους έξι μήνες του 2016 ήταν κατά 1,3 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τη NASA.

Αυτό που είδαμε τους πρώτους 6 μήνες του 2016 είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικό, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Προγράμματος Κλιματικής Έρευνας του ΠΜΟ. «Πιστεύαμε ότι θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να αυξηθεί έτσι η θερμοκρασία, όμως δεν έχουμε τόσο χρόνο όσο πιστεύαμε» πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, ο οποίος υπάγεται στον ΟΗΕ, απηύθυνε έκκληση να επιταχυνθεί η υλοποίηση του συμφώνου που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια έως το 2100.