Ραγδαίες εξελίξεις για την Προεδρική εκλογή- Ο γρίφος της Γεννηματά: «Καίει» Δαμανάκη, ενισχύει Βενιζέλο και Διαμαντοπούλου

Σε μεγάλο πολιτικό θέμα των ημερών εξελίσσεται η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με εσωκομματικές αναταράξεις και παρασκηνιακές ίντριγκες. Τα σενάρια, η ονοματολογία και τα εσωκομματικά μπρα ντε φερ… έχουν ξεκίνησει, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την επιλογή του Πρωθυπουργού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν ξεκαθαρίσει της θέση τους, με σταθερή επιλογή την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

Σ΄ αυτήν την περίπτωση η αριθμητική εξίσωση της Βουλής, δίνει τη δυνατότητα στον ΚυριάκοΜητσοτάκη να προτείνει την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα, με αποτέλεσμα τη συναίνεση που θα συγκροτηθεί να είναι ευρύτατη, αφού ο νυν Πρόεδρος θα ψηφιστεί με τις ψήφους της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης δεν ρισκάρει μία κρίση εσωστρέφειας στη ΝΔ, καθώς ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από τη ΝΔ. Ενώ ο δεύτερος πονοκέφαλος είναι η δημοφιλία των προσώπων που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα, καθώς ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας εξαιρετικά δημοφιλής πολιτικός που εκτελεί-όπως όλοι δηλώνουν- με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του. Και, τρίτον, επειδή με τον τρόπο αυτό θα γινόταν πράξη η δηλωμένη προσήλωση στην εξεύρεση συναινέσεων.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Κυριακός Μητσοτάκης επιδιώκει τη συναίνεση, πρώτα απ’ όλους με το Κίνημα Αλλαγής και τη ΦώφηΓεννηματά.

Στο Κίνημα Αλλαγής είναι ξεκάθαροι: ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν κανέναν, όσο σοβαρή υποψηφιότητα και να είναι, που να προέρχεται από τη ΝΔ.

Θέτοντας αυτή την προϋπόθεση η Φώφη Γεννηματά δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη δύο ξεκάθαρες επιλογές: είτε θα επιλέξει κάποιον που θα ψηφιστεί τουλάχιστον από 180 βουλευτές, φέρνοντας σε δύσκολη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα πάει σε πιο κομματικές λύσεις, οι οποίες θα του εξασφαλίσουν εκλογή μόνο με 158.

Τις τελευταίες μέρες τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά και θέλουν έναν από τα υποψήφια ονόματα να είναι αυτό του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υπήρξε σε συγκυβέρνηση με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Μία ακόμη υποψήφια είναι η πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 2004 και πρώην επίτροπος της Ε.Ε., ΜαρίαΔαμανάκη. Ένα άλλο σενάριο δείχνει την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και πρώην επίτροπο της Ε.Ε., Άννα Διαμαντοπούλου.

Ήρθε, όμως, ο γρίφος της πρόεδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά σε σύντομη ομιλία της σε στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, βουλευτές και ευρωβουλευτές που παραβρέθηκαν στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κινήματος Αλλαγής τοποθετήθηκε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να φωτογραφίσει αλλά και να κάψει υποψηφιότητες. Η κ. Γεννηματά εξήγησε σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να προέρχεται από το χώρο της Κεντροαριστεράς καλώντας τον πρωθυπουργό να επιλέξει «ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης».

Η κυρία Γεννηματά ήταν σαφής λέγοντας: «Μέσα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, μετά από δέκα χρόνια πόλωσης, διχασμού, με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που καθυστέρησε την έξοδο από την κρίση, έχει έρθει η ώρα να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξει τρόπο λειτουργίας το πολιτικό σύστημα. Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο. Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης. Ευθύς εξαρχής έχω τονίσει ότι η αναγκαία ισορροπία στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, και η προοπτική της Εθνικής Συνεννόησης, απαιτούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα εκλέξει η Βουλή, να προέρχεται από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η θέση μας αυτή δεν αποτελεί προϊόν κομματικής περιχαράκωσης ή παραταξιακής ιδεοληψίας. Πηγάζει από την ειλικρινή πίστη μας στο θεσμικό βάρος του ρόλου που μπορεί και πρέπει να επιτελεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του Συντάγματος. Αποτελεί εξάλλου παράδοση των τελευταίων δεκαετιών να προέρχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την άλλη παράταξη από αυτή που κυβερνά και τον προτείνει. Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει να αξιοποιήσει την λευκή επιταγή που του παρέδωσε ο κ. Τσίπρας με την Συνταγματική Αναθεώρηση και να εκλέξει ΠτΔ με βάση μόνο την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία και τις εσωκομματικές διευθετήσεις της ΝΔ, τότε θα μας βρει απέναντι. Και σ’ αυτή την περίπτωση θα έχουμε τη δική μας πρόταση προσώπου με τα χαρακτηριστικά που προανέφερα».

Είναι ξεκάθαρο ότι με τη αναφορά της «ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης» καίει την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη και ενισχύει τις αντίστοιχες Βενιζέλου και Διαμαντόπουλου αλλά και άλλες που θα προέρχονται από την παράταξη της με αυτές τις προδιαγραφές. Παράλληλα στέλνει μήνυμα ότι δεν θα δώσει λευκή επιταγή στον Κυριάκο Μητσοτάκη για οποιοδήποτε τυχόν πρόσωπο της κεντροαριστεράς ήθελε να προτείνει, αντίθετα, η ίδια βάζει τα όρια.

Μάλιστα δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που υποστηρίζουν, ότι επειδή η κ. Δαμανάκη πέρασε για «δέκα μέρες από το ΠΑΣΟΚ» αυτόματα αποκτά και την απήχηση και αποδοχή ή ότι προέρχεται από την παράταξη. Επίσης η αναφορά της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, με την οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο, «Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που στάθηκε δημόσια απέναντι σε αυτές τις λογικές, ένα πρόσωπο που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης» δίνει προβάδισμα στην υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, ενώ από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, υπερασπίστηκε όλες τις κυβερνητικές επιλογές ένω δήλωνε ότι έβαλε πάνω από το προσωπικό και κομματικό του συμφέρον τη σωτηρία της χώρας. Παράλληλα η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μετά την τοποθέτηση της κ. Γεννηματά θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η στήριξη από το ΚΙΝΑΛ της επιλογής της Μαρίας Δαμανάκη για την προεδρία της Δημοκρατίας.

του Νίκου Παναγιωτόπουλου – http://newpost.gr