π. Κων/νος Μητρόπουλος: «Η συνείδηση της αμαρτωλότητάς μας είναι εκείνη που ανοίγει τους… κρουνούς τής Θείας Χάριτος»

Με προσκεκλημένο τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο, Προϊστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων που ανέπτυξε το θέμα «Επιστροφή: στο αληθινό νόημα της μετανοίας», συνεχίστηκε χθες στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες» ο κύκλος των εσπερινών ομιλιών τής καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο π. Κωνσταντίνος, έχοντας ως αφορμή την παραβολή τού αγαπώντος πατρός ή ασώτου υιού, παρουσίασε δύο σκιαγραφήματα επιστροφής. Ένα που… ελευθερώνει και ένα που… πνίγει. Ταύτισε την επιστροφή με τη μετάνοια, την οποία εξέτασε στο τρίπτυχο «πράξη – στάση – κατάσταση», θεωρώντας ότι η κατάσταση μετανοίας είναι εκείνη που σώζει, διότι κυοφορείται στο πλαίσιο της αυτοσυνειδησίας της αμαρτωλότητας.

Εν συνεχεία, μέσα από σχόλια των Πατέρων, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις παραχάραξης της μετανοίας που φαινομενικά «λάμπουν» αλλά δεν σώζουν.

Κλείνοντας, ο Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων τόνισε ότι ο χώρος και ο χρόνος είναι οι «βατήρες» που μας βοηθούν να περάσουμε στην «αντίπερα όχθη» και η συνείδηση της αμαρτωλότητάς μας είναι εκείνη που ανοίγει τους κρουνούς τής Θείας Χάριτος.

Τέλος, ευχήθηκε για μία πνευματική ανάβαση στην ευλογημένη περίοδο που ξεκινά, προκειμένου, όπως είπε, να συναντηθούμε με τον Αναστημένο Χριστό όχι «τυπικά» αλλά μέσα στην προσωπική κόλαση τού καθενός μας.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ