Π.Ε.Σ.: Ζητούν ραντεβού με Μητσοτάκη στην Τρίπολη, αλλιώς νέο Παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Μαζική ήταν η συμμετοχή των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας στο κάλεσμα της Παναιγιαλείου Ενώσεως, το βράδυ της Δευτέρας έξω από τις εγκαταστάσεις της, µε κύριο αίτηµα την απόσυρση των αποθεµάτων της σταφίδας, ζητώντας από την Κυβέρνηση να ληφθούν µέτρα στήριξης για τους σταφιδοπαραγωγούς.

Την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση οραµατίζεται εξωστρέφεια και στήριξη του πρωτογενή τοµέα, την ίδια στιγµή που υπόσχεται µέτρα για την αναµπέλωση της σταφίδας, ταυτόχρονα οι αδιάθετες ποσότητες της σταφίδας σε συνδυασµό µε τη νέα σοδειά που έρχεται τους επόµενους µήνες, δηµιουργούν προβληµατισµό στους σταφιδοπαραγωγούς βάζοντας “φρένο” σε οποιαδήποτε µελλοντική επένδυση κυρίως για τους νέους αγρότες.

Πάντως, σχεδόν όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις ζητούν την άµεση απόσυρση των αποθεµάτων σταφίδας  ζητώντας να µπει τέλος στις µεθοδεύσεις επιχειρηµατικών συµφερόντων που στόχο έχουν να πέσει η τιµή της σταφίδας, µε συνέπεια την αποµάκρυνση των σταφιδοπαραγωγών από την καλλιέργειά της καθώς δεν θα είναι βιώσιµη, πέφτοντας η τιµή της.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ:  “Η απόσυρση των αποθεµάτων σταφίδας είναι η µόνη λύση που θα στηρίξει την τιµή της”

O Πρόεδρος της Παναιγιαλείου  Ενώσεως Συνεταιρισµών κ. Θανάσης  Σωτηρόπουλος μιλώντας στον “Τ.” και στο συλλαλητήριο µεταξύ άλλων ανέφερε:

– “Οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου είναι σε αναβρασμό, όπως καταδείχτηκε και στο συλλαλητήριο της Μεσσήνης, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, καθώς έχουν αντιληφθεί πλήρως το σενάριο που απεργάζονται κάποιες συντεχνίες και δηλώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ΟΧΙ σε κερδοσκοπικά παιχνίδια στις πλάτες μας.

Η πολιτεία οφείλει να μας προστατέψει όπως έκανε και με πλήθος άλλων αγροτικών προϊόντων που επλήγησαν από την πανδημία.

Εμείς επιθυμούμε, με το σημερινό  συλλαλητήριο των σταφιδοπαραγωγών της Αιγιάλειας, να ακουστεί δυνατά η φωνή μας ακόμη και μέσα  από τις ερμητικά κλειστές πόρτες που επί μήνες τώρα επίμονα αρνούνται να ανοίξουν και να μας ακούσουν, γεγονός που μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικάÖ. Επιθυμούμε να διατρανώσουμε  στην πολιτεία ότι  εμείς ,ως σταφιδοπαραγωγοί  εκφράζουμε τις θέσεις μας και τα συμφέροντά μας και όχι οι έμποροι που καμώνονται πως κόπτονται για τα συμφέροντά μας. 

Οι σταφιδοπαραγωγοί όχι μόνο της Αιγιάλειας αλλά και όλων των σταφιδικών περιοχών της Πελοποννήσου αντιλαμβάνονται πλήρως τον πόλεμο συμφερόντων που έχει παρασκηνιακά εκτυλιχτεί τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες με ξεκάθαρο σκοπό  να πλήξουν εμπορικά την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών με σκοπό να μην μπορεί να ασκήσει τον παρεμβατικό της ρόλο υπέρ του σταφιδοπαραγωγού σε όλες τις σταφιδικές περιοχές. Εάν αυτό εντέλει συμβεί είναι απολύτως βέβαιο ότι θα καταρρεύσει  η τιμή της σταφίδας και η τοπική οικονομία θα υποστεί βαρύ πλήγμα από το εισόδημα που θα λείψει επιπρόσθετα δε θα έχει ολέθρια συνέπεια  και στην καλλιέργεια η οποία θα εγκαταλειφθεί.

Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου όσο ακόμη  υπάρχει χρόνος για να αποφευχθεί η επερχόμενη και καλά σχεδιασμένη από τις συντεχνίες συμφερόντων ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. Οργανωμένα συμφέροντα θέλουν να μας οδηγούν στην φτώχεια !! Ας δεσμευτούν δημόσια ΜΑΖΙ μας ΤΩΡΑ ότι θα κρατήσουν έστω την τιμή στον παραγωγό στα ίδια περυσινά επίπεδα. Σας διαβεβαιώ  ότι δεν πρόκειται οι έμποροι να το κάνουν”..  γιατί άλλα έχουν στο μυαλό τους”.  Εάν δεν παρεμβεί η Π.Ε.Σ  στην αγορά ΑΛΟΙΜΟΝΟ μας !!

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών είναι μια Συνεταιριστική Οργάνωση που έχει να επιδείξει πολύ σπουδαίο έργο. Μια Συνεταιριστική Οργάνωση εξωστρεφής, πρωτοπόρος στις εξαγωγές της Κορινθιακής σταφίδας με μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο του 60% της εγχώριας παραγωγής, μια οργάνωση πρωτοπόρο στην έρευνα  με διεθνείς συνεργασίες, μια Συνεταιριστική Οργάνωση που εκπληρώνει πλήρως τον παρεμβατικό της ρόλο στην αγορά για λογαριασμού του παραγωγού στηρίζοντας το εισόδημά του. Μια Συνεταιριστική Οργάνωση που εκπληρώνει στο έπακρο τον διττό της χαρακτήρα στην οικονομία και στην κοινωνία. Ανέκαθεν κερδοφόρος και κοντά στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που και τώρα βιώνουμε. Μια Συνεταιριστική Οργάνωση που βρίσκει κλειστές πόρτες, επί τρεισήμισι  μήνες !! Κάνουμε έκκληση στον Πρωθυπουργό της χώρας να αναλάβει πρωτοβουλία την ύστατη αυτή στιγμή  και να αποτρέψει την επερχόμενη ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  στηρίζοντας  τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών, καθώς σε μόλις 20 μέρες ξεκινάει ο τρύγος  !!”.

 

Mίλτος Σταυρόπουλος (∆ιευθυντής Π.Ε.Σ.):  “Επί τρεισήµισι µήνες κάποιες συντεχνίες  συµφερόντων στρεβλώνουν τα αιτήµατα των σταφιδοπαραγωγών”

O διευθυντής της Π.Ε.Σ. κ. Μίλτος Σταυροπούλος µιλώντας στους σταφιδοπαραγωγούς στο συλλαλητήριο µεταξύ άλλων ανέφερε:

– “∆υστυχώς ξεκίνησαν τα συλλαλητήρια των σταφιδοπαραγωγών τα οποία εκδηλώνονται πλέον στις σταφιδικές  περιοχές της Πελοποννήσου.

Την προηγούµενη βδοµάδα στις 8 του Ιουλίου πραγµατοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση – διαµαρτυρία  των σταφιδοπαραγωγών στην Μεσσήνη.

Οι σταφιδοπαραγωγοί της της Αιγιάλειας βλέποντας τον καιρό να περνάει χωρίς λύση στα αιτήµατά τους κατεβαίνουν σε συλλαλητήριο σήµερα Τετάρτη και ώρα 20.00΄ ως έσχατη πλέον λύση για να   ακουστούν τα   αιτήµατα τους σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής  ηγεσίας καθώς θεωρείται βέβαιο ότι κάπου σταµατούν ή στρεβλώνεται το νόηµά τους   χωρίς να φτάνει η πραγµατική εικόνα στο µέγαρο Μαξίµου και στον Πρωθυπουργό για την επερχόµενη σταφιδική κρίση που κάποιες συντεχνίες συµφερόντων επι τρεισήµισι µήνες  προετοιµάζουν.  

Οι σταφιδοπαραγωγοί διαµαρτύρονται γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων επί τρεισήµισι µήνες δεν έχει δώσει λύση στο δίκαιο αίτηµά τους για απόσυρση των αποθεµάτων της σταφίδας από  την Συνεταιριστική τους Οργάνωση και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις  και τον  ΄΄Πράσινο τρύγο΄΄ για τους παραγωγούς δηλαδή να εφαρµόσει ανάλογο  πρόγραµµα του οινοποιητικού τοµέα, πράγµα το οποίο αποτελεί και την µοναδική λύση για να προστατευτεί το εισόδηµά τους από την κατάρρευση της τιµής της σταφίδας και να µπορέσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαχρονικά φροντίζουν για την στήριξη του εισοδήµατός τους, να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Οι σταφιδοπαραγωγοί µάλιστα πληροφορούνται για πολιτικές πιέσεις συντεχνιών, προκειµένου να µην υποστηριχθούν τα αιτήµατά τους και ως εκ τούτου να µην  ληφθούν µέτρα από την πολιτεία, µε σκοπό να δηµιουργήσουν πρόβληµα στον καταλυτικό  παρεµβατικό ρόλο που έχει στην σταφίδα η  Συνεταιριστική τους Οργάνωση, η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισµών και να µείνουν απροστάτευτοι στα κάθε λογής επιχειρηµατικά συµφέροντα”. 

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκαν:

  1. Φωτήλας Ιάσωνας: Βουλευτής  Ν.Δ.   Ν. Αχαΐας
  2. ΚατσανιώτηςΑνδρέας : Βουλευτής  Ν.Δ.   Ν. Αχαΐας (τηλεφωνικά δήλωσαν στήριξη στα αιτήματα του συλλαλητηρίου των σταφιδοπαραγωγών )
  1. Αναγνωστοπούλου Σία :  Βουλευτής   ΣΥΡΙΖΑ   Ν. Αχαΐας
  2. ΜάρκουΚωνσταντίνος  :  Βουλευτής   ΣΥΡΙΖΑ  Ν. Αχαΐας
  3. Κατσιφάρας Απόστολος : Πρώην ΠεριφερειάρχηςΔυτικής Ελλάδος και  Επικεφαλής της παράταξης « Δικαίωμα στην Πρόοδο»  .
  4. Σταματόπουλος Σπύρος: Δήμαρχος Κιάτου
  5. Κουρεμπές Φάνης: Συντονιστής Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής  ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρόεδρος ΕΛΓΑ.
  6. ΣακελλαρόπουλοςΠαναγιώτης : Αντιπεριφερειάρχης  Οικονομικών  και Δημοσιονομικού Ελέγχου.
  7. ΚασσίμηςΧαράλαμπος : Πρώην Γ.Γ. ΥΑΑΤ
  8. Ριζούλης Ανδρέας : ΠρώηνΒουλευτής   ΣΥΡΙΖΑ   Ν. Αχαΐας
  9. Τσόγκας Γεώργιος: Πρώην Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ  Ν. Κορινθίας
  10. Γκούτσης Ιωάννης:  Υποψήφιος  Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ  Ν. Κορινθίας
  11. Λάμπης Παπαδόπουλος :Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αιγίου
  12. Πετράκος Αθανάσιος : Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑκαι εκπρόσωπος  του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
  13. Κρίκης Παναγιώτης : Επικεφαλής της Επιμελητηριακής Παράταξης «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».
  14. Κουνάβης Αντώνιος:  Επιμελητηριακός Σύμβουλος
  15. Ψυχράμη Βασιλική:  Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης Δ. Αιγιάλειας  «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ»
  16. Κουρή Αγγελική:  Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης  Δ. Αιγιάλειας  «Λαϊκή Συσπείρωση»
  17. ΜελισσείδηςΜηνάς : Εξαγωγέας Κορινθιακής Σταφίδας
  18. Παπαβασιλείου Κωνσταντίνος: Πρόεδρος  Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης «ΕΑΣ ΚΙΑΤΟΥ»
  19. Λαζόγιαννης Γιώργος : Πρόεδρος Συνεταιρισμού Μεσσηνίας «ΕΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»
  20. Σκανδάμης Μαρίνος:  Πρώην Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Υποψήφιος Βουλευτής ΚΙΝΑΛ.
  21. Σολωμού Αικατερίνη: Υποψήφια Βουλευτής ΚΙΝΑΛ – Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΑΤΡΑΣ
  22. Κόκλας Δημήτριος:  Μέλος Τομέα Μικρομεσαία Επιχείρηση  –  ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
  23. Αγροτικός Σύλλογος«Ντρίνιας – Μπακόπουλος»
  24. ΦιλοπροοδευτικόςΣύλλογος  Γρηγόρι  Αιγιαλείας  « Ο  Άγιος Γρηγόριος»

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, κατόπιν εκδόθηκε το κάτωθι ψήφισμα:

“ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ 14  ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΟΙ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ  ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ

  1. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ  ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ 20.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ & ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΓΙΑ  ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ .
  1. ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΩΣΕΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ, ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ.
  1. ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΤΡΑΤΟ, ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑΣ Κ.Λ.Π ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ.
  1. ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΣΤΑΦΙΔΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ. Η ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΥΣΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.
  1. ΟΜΩΦΩΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ, ΔΙΑΔΙΑΚΣΙΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΚΑΘΩΣ Ο ΤΡΥΓΟΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΑ ΜΕΣΑ (ΠΑΛΕΤΟΚΙΒΩΤΙΑ ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟ.
  1. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΛΘΕΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑΦΙΔΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ,

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ 

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 5ΗΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΕΟ ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ

 

« από 3 »