Πώς να έχετε υγιή μαλλιά σε κάθε ηλικία

Όσο μεγαλώνουμε, τα μαλλιά μας χάνουν την υφή και χρώμα τους. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε για να τα διατηρήσουμε υγιή;

Προφανώς, τη σωστή διατροφή

Τα μαλλιά είναι κατά 91% πρωτεΐνες και αποτελούνται από μακρές αλυσίδες αμινοξέων. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε πολλά λιπαρά οξέα και σημαντικά αμινοξέα, ώστε τα μαλλιά σας να διατηρούνται υγιή και δυνατά. Είναι τα δύο συστατικά που το σώμα χρησιμοποιεί για να “χτίζει” και να αναδομεί τον εαυτό του. Δυστυχώς, τα νύχια και τα μαλλιά είναι τα τελευταία μέρη του σώματος που δέχονται αυτά τα θρεπτικά συστατικά, συνεπώς δεν είναι σπάνιο να καταλήγουν… παραμελημένα. Είναι σημαντικό, οπότε, να υπάρχουν αρκετά λιπαρά οξέα και αμινοξέα στην διατροφή σας, ώστε να διανέμονται κατάλληλα σε όποιο σημείο του σώματος χρειάζονται.

Μαλλιά και γήρανση

Όσο μεγαλώνετε, θα αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στα μαλλιά σας. Το χρώμα αρχίζει να γίνεται θαμπό και να γκριζάρει, η πυκνότητα ελαττώνεται και η υφή τους γίνεται πιο εύθραυστη. Σίγουρα, αυτή η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα ελεγχόμενη, καθώς οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στα γονίδια, αλλά η διατροφή και ο τρόπος με τον οποίο φροντίζετε τα μαλλιά σας μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Οι γκρίζες τρίχες μπορούν να αρχίσουν να εμφανίζονται από πολύ νωρίς. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρώμα των μαλλιών μας προέρχεται από το ίδιο μέρος που προέρχεται και το χρώμα του δέρματος: τα μελανοκύτταρα, που παράγουν την μελανίνη. Τα κύτταρα των μαλλιών παράγουν μικρές ποσότητες από υπεροξείδιο του υδρογόνου (το ίδιο χημικό που χρησιμοποιείται όταν κάποιος βάφει τα μαλλιά του ξανθά), το οποίο μετά διασπάται από το ένζυμο καταλάση. Με το πέρασμα των χρόνων, η παραγωγή της καταλάσης ελαττώνεται, και το υπεροξείδιο του υδρογόνου αρχίζει να εμποδίζει την δράση των μελανοκυττάρων. Συνεπώς, τα μαλλιά αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους.

Και ενώ δεν υπάρχει τίποτα ντροπιαστικό με την φυσική διαδικασία της γήρανσης, είναι εξίσου φυσιολογικό ένα άτομο να θέλει να διατηρήσει την εμφάνισή του νεανική. Εκτός από την υγιεινή διατροφή, ορίστε μερικές συμβουλές για το πώς θα εξακολουθείτε να έχετε νεανικά και λαμπερά μαλλιά, ακόμα κι όσο μεγαλώνετε.

Αν σκοπεύετε να βάψετε τα μαλλιά σας, προτιμήστε βαφές που δεν περιέχουν τοξικά συστατικά. Οι γυναίκες, συγκεκριμένα, χάνουν χρώμα από τα μαλλιά και το δέρμα τους όσο γερνούν, και αυτό μπορεί να κάνει την εμφάνιση να φαίνεται ακόμα πιο γερασμένη και καταπονημένη. Πολλοί επαγγελματίες κομμωτές συστήνουν να πειραματίζεστε με διαφορετικά χρώματα κάθε λίγα χρόνια, ώστε να τονίζετε με σωστό τρόπο τις αλλαγές στην εμφάνισή σας.

Έπειτα από κάποια ηλικία, πολλές γυναίκες παρατηρούν ότι τα μαλλιά τους είναι πιο ξηρά, πως η υφή τους γίνεται τραχιά και η τρίχα εύθραυστη. Αυτό συμβαίνει επειδή με το πέρασμα των χρόνων, η παραγωγή σμήγματος, ενός φυσικού λιπαντικού που παράγει το σώμα μας για το δέρμα και τα μαλλιά, μειώνεται. Μπορείτε να ελαφρύνετε τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας με μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες A, E και C, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρά.