Πόσο καιρό είναι ασφαλή η αποθήκευση τροφίμων στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που αποθηκεύονται σταθερά στους 0oC είναι ασφαλή, ωστόσο η μεγάλη περίοδος κατάψυξης μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα. Όταν καταψύχουμε τα τρόφιμα η κίνηση των μορίων γίνεται πιο αργή και τα μικρόβια εισέρχονται σε αδρανές στάδιο, εμποδίζοντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοίωση των τροφίμων και τροφικές δηλητηριάσεις.

Τα μικρόβια, τα βακτήρια, οι ζυμομύκητες, που υπάρχουν στην κατάψυξη των τροφίμων στους 0oC είναι ανενεργά. Μόλις αποψυχθούν, αυτά τα μικρόβια μπορούν να γίνουν και πάλι ενεργά και υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει αλλοίωση τροφίμων.

Σχεδόν κάθε τρόφιμο μπορεί να καταψυχθεί εκτός από τα αυγά με το κέλυφος και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Ορισμένα τρόφιμα όπως το ωμό κρέας και τα ωμά πουλερικά διατηρούν την ποιότητα τους περισσότερο από τα αντίστοιχα μαγειρεμένα, επειδή καθώς μαγειρεύονται χάνουν την υγρασία τους. Η μαγιονέζα, η κρέμα και το μαρούλι είναι παραδείγματα τροφίμων που απλά δεν παγώνουν καλά και η ποιότητα τους μετά την απόψυξη είναι πολύ κακή.

Η σωστή συσκευασία συμβάλλει στη διατήρηση της ποιότητας και την αποφυγή κηλίδων. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύτερα να περιτυλίγουμε τα πακέτα συσκευασίας για παρατεταμένη αποθήκευση. Για να διατηρείται η ποιότητα των τροφίμων, θα πρέπει να παγώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η ταχεία κατάψυξη εμποδίζει ανεπιθύμητους μεγάλους κρυστάλλους πάγου να διαπεράσουν στα τρόφιμα.

Υπάρχουν τρεις τρόποι απόψυξης του φαγητού: στο ψυγείο, στο κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Είναι καλύτερο να προγραμματίζουμε από νωρίς έτσι ώστε να επιλέγουμε μια αργή μεν αλλά πιο ασφαλή απόψυξη στο ψυγείο. Για ταχύτερη απόψυξη τοποθετούμε τα τρόφιμα σε μια πλαστική τσάντα χωρίς διαρροές και τη βυθίζουμε σε κρύο νερό, αλλάζοντας το νερό κάθε 30 λεπτά και αφού αποψυχθεί το τρόφιμο το μαγειρεύουμε αμέσως. Αν επιλέξουμε απόψυξη μέσω φούρνου μικροκυμάτων και πάλι προγραμματίζουμε να μαγειρέψουμε αμέσως.

Ελέγχουμε τη μυρωδιά του φαγητού διότι κάποια τρόφιμα αναπτύσσουν μια δυσάρεστη οσμή όταν είναι κατεψυγμένα για πολύ καιρό και πρέπει να απορρίπτονται.

Πόσο χρόνο διαρκούν τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τρόφιμο Μήνες Κατάψυξης
Μπέικον και λουκάνικο 1 -2
Ασπράδι αυγών ή υποκατάστατα αυγών 12
Κατεψυγμένα γεύματα 3 – 4
Κρέας ή πουλερικά 2 – 3
Ζαμπόν, hotdog 1 – 2
Κρέας, ωμό 4 – 12
Κρέας, ωμό steak ή μπριζόλα 4 – 12
Κρέας, ωμός κιμάς 3 – 4
Κρέας, μαγειρεμένο 2 – 3
Πουλερικά, ωμό ολόκληρο 12
Πουλερικά, ωμό μέρη 9
Πουλερικά, ωμά εντόσθια 3 – 4
Πουλερικά, μαγειρεμένα 4
Σούπες 2 – 3
Άγρια θηράματα, ωμά 8 – 12
Άπαχο ψάρι 6
Λιπαρά ψάρια 2 – 3
Μαγειρεμένα ψάρια 4 – 6
Οστρακόδερμα 2 – 3
Αστακός 12
Κάβουρας 10
Γαρίδες 3 – 6
Εσπεριδοειδή 3
Άλλα φρούτα 9-12
Ξηροί καρποί 3
Λαχανικά 8 – 12
Σούπες κρέατος 2 – 3
Σούπες λαχανικών 2 – 3
Παγωτό 2
Χυμός σπιτικός 6
Συμπυκνωμένος χυμός 12
Μαγειρεμένο ρύζι / ζυμαρικά 3
Μπαχαρικά και βότανα 12