Πόσα γνωρίζετε για τη σοκολάτα;

Δεν εννοούμε αν γνωρίζετε το πόσο νόστιμη είναι!

Η σοκολάτα είναι ένα μικρό (γλυκό) κομμάτι της καθημερινότητάς μας και ορισμένα είδη της έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο. Γνωρίζετε ποια συστατικά της είναι πιο ευεργετικά ή πόσες θερμίδες έχει;

Απαντήστε στο παρακάτω κουίζ για να τεστάρετε τις γνώσεις σας σχετικά με το πιο αγαπημένο γλύκισμα του πλανήτη!

 

 Απαντήσεις

1. Η σοκολάτα προέρχεται από τους κόκκους του κακάο, το οποίο περιέχει εκατοντάδες σύνθετες ουσίες. Μία από αυτές είναι η τρυπτοφάνη, την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί για να παράγει σεροτονίνη –ουσία που με τη σειρά της προωθεί την καλή διάθεση. Το κακάο περιέχει επίσης φλαβανόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, καθώς και καφεΐνη, η οποία παρέχει ένα αίσθημα τόνωσης και εγρήγορσης.

2. Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες σε σύγκριση με άλλα είδη. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά έχει και επομένως τόσο πιο υγιεινή είναι.

3. Η σοκολάτα έχει αποτελέσει κεντρικό θέμα δεκάδων επιστημονικών μελετών. Η σχέση της με τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης είναι ένα από τα συνηθέστερα. Επίσης, αν και η σοκολάτα κατατάσσεται στα γλυκά, αμερικανική μελέτη έχει υποδείξει πως όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του δείκτη μάζας σώματος. Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει ακόμη και την κατανάλωση σοκολάτας σε εθνικό επίπεδο και τον αριθμό των Νόμπελ που έχει κερδίσει, όμως μένει να εξεταστεί κατά πόσο το μπάνιο σε σοκολάτα έχει κάποια επίδραση στην κυκλοφορία του αίματος!

4. Η καφεΐνη δεν βρίσκεται μόνο στον καφέ. Μάλιστα, η σοκολάτα θεωρείται μία από τις κυριότερες πηγές πρόσληψης της διεγερτικής ουσίας, μετά το δημοφιλές ρόφημα.

5. Πολύ πιο εύκολα θα έτρωγε κανείς μία ολόκληρη σοκολάτα παρά έξι μεγάλα μήλα, αλλά σε κάθε περίπτωση η διατροφική αξία των δύο δεν μπορεί να συγκριθεί. Το μήλο περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες προωθούν το αίσθημα του κορεσμού. Αντίθετα, η σοκολάτα παρέχει αρκετές θερμίδες ανά γραμμάριο χωρίς να μας χορταίνει.

onmed.gr