Πόνος στη μέση – Μύθοι και Αλήθειες

Ο πόνος στην πλάτη και τη μέση είναι εξαιρετικά κοινός. Στην πραγματικότητα, το 80% των ανθρώπων θα έχει σημαντικό πόνο στην πλάτη κάποια στιγμή. Τα συμπτώματα του πόνου στην πλάτη ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Μπορούν να είναι οξεία ή ήπια. Οι μύθοι σχετικά με τον πόνο στη μέση είναι επίσης κοινοί. Μπορείτε να αναγνωρίσετε τους μύθους από την πραγματικότητα;

Μύθος:

Να κάθεστε πάντα με ίσια την πλάτη

Αλήθεια:

Γνωρίζουμε ότι το να καμπουριάζουμε στις καρέκλες είναι κακό για την πλάτη μας. Ωστόσο, η εντελώς ευθεία καθιστική στάση μπορεί να ερεθίσει την πλάτη επίσης. Για την ανακούφιση του πόνου στην πλάτη από παρατεταμένη καθιστική εργασία, περιοδικά προσπαθήστε να “γλιστράτε” στην καρέκλα σας με τα πόδια σας στο πάτωμα με μια μικρή καμπύλη στην περιοχή της μέσης. Επίσης, να στέκεστε όρθιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είναι δυνατόν (για παράδειγμα, ενώ τηλεφωνείτε ή διαβάζετε κάτι).

Μύθος:

Μη σηκώνετε βαριά αντικείμενα
Αλήθεια:
Κατά την άρση, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ο τρόπος που ανασηκώνετε κάτι,όχι μόνο το βάρος που σηκώνετε. Κατά την ανύψωση, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο αντικείμενο, λυγίζοντας τα πόδια. Χρησιμοποιήστε τα πόδια σας για να σηκώσετε το βάρος. Μη στρέφετε το σώμα σας ή λυγίζετε τη μέση σας κατά τη διάρκεια της άρσης βάρους.

Μύθος:

Η ανάπαυση στο κρεβάτι είναι η καλύτερη θεραπεία
Αλήθεια:
Η ανάπαυση στο κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει στην οξεία καταπόνηση ή στον τραυματισμό. Αλλά δεν είναι αλήθεια ότι πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι. Κάποιες φορές παραμένοντας ακίνητοι στο κρεβάτι μπορεί πραγματικά ο πόνος στην πλάτη να επιδεινωθεί.

Μύθος:

Ο πόνος προκαλείται από τραυματισμό

Αλήθεια:

Πόνος στην πλάτη μπορεί να προκληθεί από τραυματισμούς, εκφύλιση του δίσκου, λοιμώξεις και καταστάσεις που κληρονομούνται, όπως η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα.

Μύθος:

‘Οποιος είναι αδύνατος δεν πονάει

Αλήθεια:

Άτομα που είναι πάρα πολύ λεπτά μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο για πόνο στην πλάτη και τη μέση, ειδικά άτομα με διατροφικές διαταραχές και οστεοπόρωση.Είναι γεγονός ότι το να διατηρείται κανείς λεπτός είναι χρήσιμο στην πρόληψη ή την αποφυγή επιδείνωσης του πόνου στην πλάτη.Ο πόνος στην πλάτη είναι πιο κοινός σε όσους είναι υπέρβαροι.Όσοι γυμνάζονται μόνο περιστασιακά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για τραυματισμό της πλάτης.
Μύθος:
Η άσκηση είναι κακή για τον πόνο στην πλάτη

Αλήθεια:

Η τακτική άσκηση είναι πολύ καλή για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη. Στην πραγματικότητα, για όσους έχουν οξεία κάκωση της πλάτης, συνιστάται μερικές φορές ένα καθοδηγούμενο, ήπιο πρόγραμμα άσκησης. Αυτό συχνά αρχίζει με ήπιες ασκήσεις που σταδιακά αυξάνονται σε ένταση. Είναι γεγονός ότι η χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει.Η χειροπρακτική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη και το μασάζ μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες επιλογές για πολλές μορφές πόνου στην πλάτη. Επίσης ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο στην πλάτη ή τη μέση. Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση πολλών τύπων πόνου στην πλάτη που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Η γιόγκα, η προοδευτική χαλάρωση και η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορούν επίσης να είναι επωφελείς.
Μύθος:
Ένα σκληρό στρώμα είναι καλύτερο

Αλήθεια:

Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την ανταπόκρισή τους στη σκληρότητα του στρώματος. Μια μελέτη από την Ισπανία έδειξε ότι όσοι κοιμήθηκαν σε ένα στρώμα μεσαίας σκληρότητας (βαθμολογούμενο 5,6 από σκληρή έως μαλακή κλίμακα 10 βαθμών) είχαν μικρότερο πόνο στην πλάτη από εκείνους που κοιμόντουσαν σε σκληρό στρώμα (2,3 στην κλίμακα).