Πως θα τονώσετε με απλές ασκήσεις τη μνήμη σας

Δεν χάνουμε μόνο μυϊκή μάζα με τα χρόνια που περνούν• και ο εγκέφαλός μας ατονεί επίσης. Πιο συγκεκριμένα, η γνωστική εφεδρεία του εγκεφάλου – η ικανότητα να αντέχουμε νευρολογικές βλάβες λόγω γήρανσης και άλλων παραγόντων χωρίς να δείχνουμε ορατά σημάδια επιβράδυνσης ή απώλειας μνήμης – ελαττώνεται όσο μεγαλώνουμε.

Έτσι, μπορεί να δυσκολευόμαστε να εκτελούμε νοητικές ασκήσεις. Αλλά όπως και με την προπόνηση στο γυμναστήριο, οι ερευνητές τώρα πιστεύουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής για τον εγκέφαλο και η εκτέλεση τακτικών εγκεφαλικών ασκήσεων μπορεί επίσης να αυξήσει την εγκεφαλική γνωστική μας εφεδρεία.

10 απλές ασκήσεις για να τονώσουμε τη μνήμη μας

Εκτός από υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, υπάρχουν τρόποι να «γυμνάσουμε» τον εγκέφαλό μας – χωρίς να αδειάσει το πορτοφόλι μας. Αν και υπάρχει ειδικό λογισμικό και εφαρμογές, δεν έχουν εξεταστεί ακόμα οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις τους. Γι’ αυτό πολλοί ειδικοί συστήνουν να εμμένουμε σε πραγματικές, καθημερινές δραστηριότητες προπόνησης. Ασκήσεις που ενδυναμώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και προσφέρουν προκλήσεις και καινοτομία.

Η πρωινή παραδοσιακή εφημερίδα είναι ένας υπέροχος τρόπος να ξεκινήσετε. Απλά παιχνίδια όπως το Sudoku και παιχνίδια λέξεων είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμα. Κάτι που επίσης βοηθά είναι οι ασκήσεις «βρες τις διαφορές». Εκτός από τα παιχνίδια λέξεων, οι ακόλουθες ασκήσεις οξύνουν τις πνευματικές μας δεξιότητες:

  1. Τεστάρετε την ανάκλησή σας: Κάντε μια λίστα – με τα ψώνια του σπιτιού, τις υποχρεώσεις σας ή οτιδήποτε άλλο – και προσπαθήστε να τα απομνημονεύσετε. Προσπαθήστε να ανακαλέσετε όσα περισσότερα πράγματα μπορείτε μία ώρα μετά.
  2. Αφήστε τη μουσική να παίζει: Μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο ή συμμετέχετε σε μια χορωδία. Οι έρευνες δείχνουν ότι η εκμάθηση νέων και περίπλοκων πραγμάτων είναι ιδανικός τρόπος για να επιβραδύνουμε τη γήρανση του νου.
  3. Κάντε μαθηματικές ασκήσεις: Λύστε προβλήματα χωρίς τη βοήθεια του μολυβιού, του χαρτιού ή ενός υπολογιστή. Μπορείτε να το δυσκολέψετε, κάνοντας πράξεις στο μυαλό σας και περπατώντας ταυτόχρονα.
  4. Κάντε μαθήματα μαγειρικής: Μάθετε μια νέα κουζίνα. Η μαγειρική χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις και έτσι ενεργοποιεί διάφορες δομές του εγκεφάλου.
  5. Μάθετε μια νέα ξένη γλώσσα: Η ακοή και η κατανόηση περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του εγκεφάλου. Επιπλέον, το πλούσιο λεξιλόγιο έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης γνωστικής εξασθένισης.
  6. Φανταστείτε μια λέξη: Φανταστείτε πώς γράφεται μια λέξη και ύστερα προσπαθήστε να σκεφτείτε άλλες λέξεις που ξεκινούν (ή τελειώνουν) με τα ίδια δύο γράμματα.
  7. Σχεδιάστε έναν χάρτη από μνήμης: Αφού επιστρέψετε σπίτι μετά από επίσκεψη σε ένα νέο μέρος, προσπαθήστε να σχεδιάσετε έναν χάρτη της περιοχής. Επαναλάβετε αυτή την άσκηση κάθε φορά που επισκέπτεστε μια νέα τοποθεσία.
  8. Προκαλέσετε τους γευστικούς σας κάλυκες: Όταν τρώτε, δοκιμάστε να αναγνωρίζετε τα ξεχωριστά υλικά στο γεύμα σας, όπως τα βότανα και τα μπαχαρικά.
  9. Εξασκήστε μια τέχνη ή συνήθεια που να απαιτεί τη χρήση των κινητικών σας δεξιοτήτων, όπως το πλέξιμο, η ζωγραφική, το σχέδιο, το παζλ κλπ.
  10. Ξεκινήστε ένα νέο άθλημα: Επιλέξετε μια άσκηση που να απαιτεί την συνεργασία νου και σώματος, όπως γιόγκα ή τένις.