”Προορισμός Αιγιάλεια” Η επόμενη μέρα!  Τουρισμός – Πολιτισμός – Τοπική Οικονομία

Εν όψει του ανοίγματος της τουριστικής σεζόν η Παναιγιάλεια Ανεξάρτητη Επιμελητηριακή Κίνηση (ΠΑΕΚ), καταθέτει τις προτάσεις της, οι οποίες διατυπώθηκαν κατά την προ μηνός συνάντηση των μελών της, με τον Δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Φραγκονικολόπουλο. Σε σχετική ενημέρωση, μέσω του Προέδρου της ΠΑΕΚ κ. Αρίστου Τηλιγάδη, αναφέρονται τα εξής:

“Δράσεις εφικτές και υλοποιήσιμες πάντα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου μας και των υπηρεσιών του Επιμελητηρίου προσφέροντας την τεχνογνωσία τους, ώστε οι προτάσεις αυτές ακόμα και για τους πιο κακόπιστους, να μην μείνουν μόνο στα λόγια αλλά να πραγματοποιηθούν με την σύμφωνη φυσικά γνώμη του κ. Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας.

1. Μελέτη καθορισμού προδιαγραφών κατηγοριοποίησης ιδιωτικών ακινήτων προς αξιοποίηση για την τουριστική ανάπτυξη, βάσης μοντέλο ”Αθήνα 2004” και καταγραφή – εκτίμηση διαθεσιμότητας.
2. Ανάπτυξη online επικοινωνίας σε Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική, Ρωσική, Κινέζικη γλώσσα για την ενημέρωση των τουριστών σε πραγματικό χρόνο και παρουσίαση πακέτων σε ταξιδιωτικά γραφεία της Δυτικής Ελλάδος και των Ιονίων νήσων και της υπόλοιπης χώρας μας.
3. Προβολή του Δήμου Αιγιαλείας με προώθηση πωλήσεων, προσφορές μειωμένων τιμών, ενημερωτικά τουριστικά δελτία και και εβδομαδιαία παρακολούθηση τουριστικής ζήτησης καταλυμάτων και επαφή με τουριστικούς πράκτορες για να γνωρίσουν την Αιγιάλεια.
4. Προώθηση του Δήμου Αιγιαλείας από τον ΕΟΤ, τον Δήμο, την Περιφέρεια, τις Επιχειρήσεις, τα Τουριστικά Γραφεία, σε ταξιδιωτικές σελίδες και δημοσιογραφικούς οργανισμούς.
5. Βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους θαλάσσιους επισκέπτες μας, με την ευέλικτη τοποθέτηση τεχνητής πλωτής μαρίνας αγκυροβολίου, ανάμεσα στην παλαιά προβλήτα του Φάρου και το παλαιό λιμάνι. Υπαρκτή οργάνωση ανεφοδιασμού των διερχόμενων σκαφών με καύσιμα, νερό, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο κτήριο της παραλίας στον Φάρο και μετατροπή του σε Δημοτικό κατάστημα ανεφοδιασμού διερχόμενων και φιλοξενούμενων σκαφών και όχι πάλι σε ακόμα ένα κατάστημα εστίασης. Έτσι δεν θα ”διώχνουμε” τα δεκάδες σκάφη για τις απέναντι υποτυπώδεις μαρίνες και κολπίσκους της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.
6. Προτεινόμενες ημερήσιες εκδρομές ”Γνώρισε και απόλαυσε την Αιγιάλεια Γη”
*Τα αξιοθέατα της Πόλης του Αιγίου, τα ιερά προσκυνήματα της, τον υδροβιότοπο της Αλυκής και την εμπορική αγορά του Αιγίου με ψώνια, καφέ και φαγητό.
*Την περιοχή της Ζήριας και των Καμαρών έως το Λαμπίρι με τις καταγάλανες θάλασσες.
*Την περιοχή του Πυργακίου και της Φτέρης τις πέντε βρύσες.
*Την περιοχή του Διακοπτού, τον Οδοντωτό και το Φαράγγι του Βουραϊκού.
*Την περιοχή της Ακράτας το αρχαίο θέατρο της Αιγείρας, τα Ύδατα Στυγος, την λίμνη Τσιβλού, το πανέμορφο δάσος του Σόλο και της Ζαρούχλας έως το Καστράκι και τις ξακουστές νοστιμιές της περιοχής.
*Το θεματικό πάρκο του Συνεβρό μοναδικής αισθητικής για μικρούς και μεγάλους.
* Τα μοναστήρια της περιοχής μας Ταξιαρχών, Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Βερίνο, Αγίας Τριάδος Ακράτας, Αγίων Θεοδώρων Βουρών, Αγίου Νικολάου Σαμλενίκο, την πολιούχο μας Παναγία Τρυπητή στην Φανερωμένη, τα Δημοτικά Κτήρια εξέχουσας Αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με περιήγηση στην εκάστοτε οικιστική περιοχή και τον ελεύθερο χρόνο για φαγητό καφέ και ψώνια σε προνομιακές τιμές που διαθέτουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αιγιάλειας.
7. Μαθητικός τουρισμός που μπορεί να αναδειχθεί μέσω των μουσείων της περιοχής μας Αρχαιολογικών, Ιστορικών, Λαογραφικών, Εκκλησιαστικών, ώστε μέσα από το παιχνίδι της γνώσης να μάθουν οι μαθητές από άλλα μέρη της χώρας μας την πλούσια ιστορική διαδρομή της Αιγιάλειας στο πέρασμα των αιώνων.
8. Πανελλαδική ανάδειξη των Οινοξενείων και πολυάριθμες εκδηλώσεις με την συμμετοχή των οινοποιών της Αιγιάλειας, προβολή του μουσείου σταφίδας Κουνινιώτη και διοργάνωση εκδηλώσεων με επίκεντρο την σταφίδα, τα αμπέλια, τον μούστο, το κρασί.
9. Πολυάριθμες εκδηλώσεις πολιτισμού και τουρισμού, Τρίαθλο στην παραλιακή ζώνη της Αλυκής, κωπηλατικοί αγώνες στην Ακράτα, κολυμβητικοί αγώνες στο κολυμβητήριο ή ανοιχτής θαλάσσης στο Διακοπτό. Ημερήσιες εκδρομές στις παραλίες της Αιγιάλειας από το Λαμπίρι έως την Αιγείρα με καραβάκια Αιγιαλέων πλοιοκτητών με σκοπό την ξενάγηση, τα ψώνια, το μπάνιο και το εκλεκτό φαγητό στα ταβερνάκια της περιοχής μας.
10. Την ανάδειξη των Τοπικών προϊόντων της Αιγιάλειας, τα κρασιά μας, τη σταφίδα μας, τα λεμόνια μας, τα ρόδια και τον χυμό ροδιού, την ροδοζάχαρη, τα μέλια μας, τα γλυκά κουταλιού, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τα αναψυκτικά μας, το ούζο μας, τα τυροκομικά μας και το νερό μας!
Την ανάδειξη των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Χορευτικών Συλλόγων, των Εθελοντικών Φορέων, των Φιλαρμονικών με δράσεις ποικίλου χαρακτήρα σε όλη την Αιγιάλεια με την ένθερμη στήριξη του ΝΠΔΔ και της ΔΗΚΕΠΑ.
Την ανάδειξη όλων των εμπορικών και επαγγελματικών αγορών του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής της Αιγιάλειας, συνολικά της Εστίασης και της Αναψυχής με τον τουριστικό οδηγό των επισκεπτών μας σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ και όλους τους κατά τόπους Εμπορικούς και Επαγγελματικούς και άλλους Συλλόγους.

Επιθυμούμε όλοι μας την Αιγιάλεια ως μόνιμο καλοκαιρινό και χειμερινό προορισμό! Δεν είναι δύσκολο αλλά ούτε και ακατόρθωτο να υλοποιηθεί, να γίνει πράξη και συνέχεια ο ”Προορισμός Αιγιάλεια”

Αριστείδης Τηλιγάδης Επικεφαλής Π.Α.Ε.Κ.