Προθεσμία τριών μηνών από την ΕΕ στην Ελλάδα για τον έλεγχο τον συνόρων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει διορία τριών μηνών στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της, αφού σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων από κράτη-μέλη έως και για δύο χρόνια -γεγονός που επί της ουσίας θα σηματοδοτήσει αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη συζήτηση του θέματος στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και παρά την αντίδραση της Αθήνας. Το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε την Παρασκευή τις συστάσεις της Κομισιόν για αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ

Στην Ελλάδα δίνεται διορία για να προχωρήσει στην εφαρμογή 50 συστάσεων της Κομισιόν προς ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων. Καθώς αυτό διαφαίνεται ανέφικτο, μεταδίδει το Reuters, μπορεί να πυροδοτήσει άνευ προηγούμενου ενεργοποίηση κανόνων που θα επιτρέψουν στα κράτη-μέλη να επαναφέρουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Σένγκεν για διάστημα έως δύο ετών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες, αναφέρουν ότι η κίνηση δεν στοχεύει στην απομόνωση ή τον στιγματισμό της Ελλάδας, αλλά αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι που έχουν επιβληθεί αλλού στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων μεταξύ Γερμανίας-Αυστρίας, μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ χωρίς να παραβιάζουν προβλέψεις της Συνθήκης.