Προβολή της ταινίας «The Noir Project» για την ενδοοικογενειακή βία από την Ε.Γ.Ε

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας-παράρτημα Αιγίου,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου), σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας μικρού μήκους “The noir project”  για την ενδοοικογενειακή βία, του σκηνοθέτη Γρηγόρη Βαρδαρινού, σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 7μ.μ. , στην αίθουσα των γραφείων της (οδός Ξηρολιθίων, Εργατικές Κατοικίες Διγελιωτίκων). Θα ακολουθήσει συζήτηση- ενημέρωση για το θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας εναντίον των γυναικών με αναφορά στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από το μέλος του Πανελλαδικού Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε. Κ. Λίτσα Γιαννοπούλου και συντονίστρια την Πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος Ε.Γ.Ε. κ. Κακαβάνη Ουρανία. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

       Η ταινία «The Noir Project» πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία.  Πρόκειται για ένα ισχυρό δράμα χαρακτήρων με έντονο το στοιχείο της αγωνίας.Χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο μείγμα κινουμένων σχεδίων και πραγματικής δράσης, και με την ισχυρή αφηγηματική δομή που υποστηρίζει, δίνεται ελπίδα και ένα σημαντικό μήνυμα θάρρους και επιμονής, για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της καθημερινής ζωής . Το μήνυμα της ιστορίας είναι αισιόδοξο. Υποστηρίζει την απόδραση από το φαύλο κύκλο της βίας και ενθαρρύνει τα θύματα να αντιταχθούν και να σταθούν με θάρρος απέναντι σε όσους τις κακοποιούν. Η ταινία προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας τον Σεπτέμβριο του 2013, ενώ έχει υποβληθεί για προβολή στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο, στο Κλερμόν Φεράν της Γαλλίας. Υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών-Καταφύγιο Γυναίκας, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας, και τη Σχεδία στην Πόλη (της συντοπίτισσας Αργυρώς Σκίτσα).

Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αυτά ορίζονται από τις διεθνείς συμβάσεις και μία μορφή διάκρισης κατά των γυναικών. Είτε ψυχολογική, είτε σωματική ,η βία είναι το ίδιο τραυματική και επίπονη για το θύμα.  Συνιστά εκδήλωση εξουσίας του ισχυρού έναντι του αδύναμου. Στην προκειμένη περίπτωση του άνδρα στη γυναίκα. Στην Ευρώπη επτά γυναίκες πεθαίνουν καθημερινά από την ανδρική βία, ενώ μια στις πέντε, πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Στην Ελλάδα, της οικονομικής κρίσης, η συχνότητα της βίας έχει αυξηθεί ενώ απουσιάζουν αξιόπιστες υποδομές και πρακτικά μέτρα στήριξης των θυμάτων, όπως και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Το φαινόμενο της βίας παρουσιάζεται με έμφαση και στο νομό Αχαΐας, αφού σε σχετική έρευνα των παραρτημάτων της Ε.Γ.Ε. Αιγίου και Πάτρας, μία στις πέντε γυναίκες δηλώνει ότι έχει υποστεί κάποιας μορφής ανδρική βία, εντός ή εκτός της οικογένειας. Η τεράστια ανεργία των νέων Ελληνίδων, είναι Πανευρωπαϊκή αρνητική πρωτιά και επηρεάζει την ενδοοικογενειακή βία, ως αποτέλεσμα της ανασφάλειας, που οδηγεί τις γυναίκες να εξαρτώνται και τους άνδρες σε ακραίες συμπεριφορές.

Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά ικανοποιητικό αλλά χρειάζεται βελτιώσεις. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης , που υπογράφηκε και από την Ελλάδα πριν μερικούς μήνες, αποτελεί την πρώτη νομικά δεσμευτική Ευρωπαϊκή Σύμβαση, η οποία περιλαμβάνει τις ελάχιστες προδιαγραφές για την αποτελεσματική πρόληψη, προστασία, ποινική δίωξη και τη δημιουργία ολοκληρωμένων πολιτικών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, επισημαίνει την ανάγκη για άμεση επικύρωση της Σύμβασης από την Ελληνική Βουλή, ώστε αυτή να αποτελέσει ένα νομικό οδηγό και ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας εντός ή εκτός της οικογένειας.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το τοπικό παράρτημα της Ε.Γ.Ε. ενόψει των Χριστουγέννων θα συγκεντρώσει κι εφέτος τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη καθαριότητας ή και χρήματα, για την ενίσχυση απόρων οικογενειών του δήμου μας. Παρακαλούνται όσες φίλες/οι επιθυμούν να συνεισφέρουν σε αυτή τη δραστηριότητα.

Η Διοικούσα Επιτροπή

της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας –παράρτημα Αιγίου