Πλήθος πιστών στη γιορτή του Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη

Παραβρέθηκαν και αρκετοί Αιγιώτες για το εορταστικό τριήµερο

Μέσα σε κλίµα ιερής κατάνυξης για µια ακόµα χρονιά οι Θηραίοι εόρτασαν τον πολιούχο τους Προφήτη Ηλία,  στο οµώνυµο ιστορικό µοναστήρι της Σαντορίνης την Κυριακή 19 Ιουλίου και την ∆ευτέρα 20 Ιουλίου 2015.

Το Αίγιο έχει στενούς δεσµούς µε την κοινότητα του Προφήτη Ηλία, καθώς διετελεί Ηγούµενος ο π. ∆αµασκηνός Γαβαλάς, ο οποίος επί σειρά ετών υπηρετούσε ως κληρικός στο Αίγιο. Για το λόγο αυτό αρκετοί Αιγιώτες συµµετείχαν στην εορτή του Προφήτη, µεταξύ των οποίων και  οι π. ∆αµιανός Σταυρίδης και π. Γεώργιος Μάντζιος.

Των εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων προέστη ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αµοργού & Νήσων κ.κ. Επιφάνιος.

Την φετινή πανήγυρη ελάµπρυνε µε την παρουσία τους οµάδα ιεροψαλτών από το Αίγιο, τη Θήβα και το Λονδίνο µε χοράρχη τον Αιγιώτη Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Λονδίνου, κ. Θέµη Προδροµάκη.

Η εορτή του Προφήτη Ηλία για τους κατοίκους της Σαντορίνης είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή και οι περισσότεροι σπεύδουν να προσκυνήσουν τον ζηλωτή Προφήτη σε µία από τις ακολουθίες που τελούνται από την αδελφότητα της Ιεράς Μονής, που ως φάρος πνευµατικός σκεπάζει την Σαντορίνη από το 1711.

Είναι άλλωστε µία από τις δύο ηµέρες του χρόνου που σύµφωνα µε το τυπικό της Ιεράς Μονής παραµένουν ανοιχτές οι πύλες της όλη την µέρα για τους ευλαβείς προσκυνητές (η δεύτερη µέρα είναι η Μεγάλη Παρασκευή).

Μετά τον πανηγυρικό εσπερινό, τελείται κάθε χρόνο Ιερά Αγρυπνία στο εσωτερικό παρεκκλήσιο του καθολικού της Μονής, που είναι αφιερωµένο στην Υπαπαντή του Κυρίου. Η αγρυπνία περιέχει τις ακολουθίες του Μικρού Αποδείπνου µετά των Χαιρετισµών στον Προφήτη Ηλία, την Παράκληση του Προφήτη και ταυτόχρονα προσκύνηση αγίων λειψάνων που φυλάσσονται στην Μονή, Μικρό Αγιασµό του Προφήτη Ηλία και εν συνεχεία Θεία Λειτουργία.

Την κύρια ηµέρα της εορτής πλήθος προσκυνητών από όλα τα χωριά του νησιού καταφθάνουν και εναποθέτουν προσευχές και δεήσεις στην ιερά εικόνα του Προφήτη Ηλία, ο οποίος κατά παράδοσιν προστατεύει την Σαντορίνη από τις χρόνιες απειλές του σεισµού και της ανοµβρίας.

Η πανήγυρις της Μονής τελειώνει µε τον µεθέορτο εσπερινό, κατά τον οποίο τελείται κτητορικό µνηµόσυνο.

sadorini-1

 

 

cAW6IHaHToNIR2X_uFItLyvtNqx6rsVDYdFPyrAHPNg-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sadorini-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sadorini-5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sadorini-2