Παρούσα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις συναντήσεις της CPMR για την Αλιεία, το Περιβάλλον και το Κλίμα

Στις συνεδριάσεις της Ομάδας Δράσης «Αλιεία και Υδατοκαλλιέργεια» της CPMR που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες, συμμετέχει από χθες Τρίτη (30/1) η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά. Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018, και στη διάρκεια του διημέρου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως μέλος της CPMR, έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τις απόψεις της για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) , μετά το 2020.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της CRPM στο Ελσίνκι, τον περασμένο Οκτώβριο, συμφωνήθηκε να ζητηθεί η γνώμη των Περιφερειών μελών της CRPM με βάση τα πιθανά σενάρια για το μέλλον του ΕΤΘΑ, υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής διάστασης.

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται η τελική διαβούλευση για τη διαμόρφωση της Πολιτικής Θέσης της CPMR σχετικά με το μέλλον του ΕΤΘΑ μετά το 2020. Η τελική εισήγηση θα παρουσιαστεί προς υιοθέτηση στο Πολιτικό Γραφείο της CRPM, που θα συνεδριάσει στις 8 Μαρτίου 2018 στην Πάτρα.

Στόχος είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας να διασφαλίσει το μερίδιο που αναλογεί στο νέο πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) – δηλαδή τον νέο Προϋπολογισμό της ΕΕ.

Θαλάσσια απορρίμματα και κλιματική αλλαγή

Σε συνέχεια της πρόσφατης παρουσίασης της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα πλαστικά και την κυκλική οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η CPMR διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 στις Βρυξέλλες, συνάντηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των θαλάσσιων απορριμμάτων και της ρύπανσης από πλαστικό. Στις εργασίες συμμετέχει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Μπαλαμπάνης. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και στελέχη της Γενικής Διεύθυνση Περιβάλλοντος (DG ENV) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η καταπολέμηση των θαλάσσιων απορριμμάτων και της «θάλασσας από πλαστικό», αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες, διότι αποφέρει άμεσα οφέλη στον τουρισμό και την αλιεία, αλλά και στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων που βρίσκεται σε άμεση σχέση με την προστασία του θαλάσσιου πλούτου.

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται εντάχτηκε και η πρωτοβουλία/δράση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας τον περασμένο Μάιο, με τίτλο : «Κάνε κάτι δραστικό… κόψε πια το πλαστικό».

Επίσης, αύριο Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018, ο κ. Μπαλαμπάνης θα μετέχει στη συνεδρίαση της Ομάδας Δράσης «Κλίμα» της CPMR.

Βασικό θέμα της συνάντησης είναι η χρηματοδότηση της κλιματικής δράσης στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) και της υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού.

Το ζήτημα της ανάγκης ενίσχυσης της χρηματοδότησης των περιβαλλοντικών πολιτικών καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής είναι βασική προτεραιότητα μετά την υιοθέτηση από την ΕΕ της Συμφωνίας του Παρισιού (στο πλαίσιο της COP21).

Στο πλαίσιο της τρέχουσας δημοσιονομικής περιόδου, η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διαθέσει το 20% του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 σε δράσεις για το κλίμα.

Στη συνάντηση θα υπάρξουν ομιλητές και από τη Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα (DG CLIMA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και από αρκετούς σημαντικούς οργανισμούς που ασχολούνται με τη δράση για το κλίμα, όπως: το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα (European Climate Foundation), την Συμμαχία για το Κλίμα (Climate Alliance) που είναι το μεγαλύτερο δίκτυο πόλεων παγκοσμίως αφιερωμένο στη δράση για το κλίμα, το Ινστιτούτο Heinrich Böll, το CAN Europe που είναι το μεγαλύτερο δίκτυο Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) της Ευρώπης που ασχολούνται με θέματα που άπτονται του κλίματος και της ενέργειας, κ.α.