Παράταση προθεσμίας κατάθεσης αιτήσεων για Αναδιάρθρωση και Μετατροπή αμπελώνων

Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για όσους αμπελουργούς επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων, σύμφωνα με την ΥΑ 1849/57000/2018(ΦΕΚ1505/Β/2018), λόγω έκτακτων συνθηκών που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνoιού COVID-19, έως και την 15η Ιουνίου 2020 (η προηγούμενη ημερομηνία ήταν η 25η Μαΐου 2020).

Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά τα οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων ή τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν άδειες αναφύτευσης ή άδειες φύτευσης από μετατροπή δικαιωμάτων αναφύτευσης)

Οι δράσεις που καλύπτει το πρόγραμμα είναι:

α) Η ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων με επαναφύτευση ή επανεμβολιασμό

β) Η μετεγκατάσταση των αμπελώνων και

γ ) Η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισής τους (υποστύλωση και κατασκευή αναβαθμίδων)

Δεν καλύπτεται η κανονική ανανέωση (η αναφύτευση του ίδιου αγροτεμαχίου με την ίδια ποικιλία σύμφωνα με το ίδιο σύστημα αμπελοκαλλιέργειας) των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής.

Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα ορίζεται στο μισό (0,5) στρέμμα.

Η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται:

α) Στην ίδια θέση με αυτήν που εκριζώθηκε ή σε διαφορετική τοποθεσία της ίδιας εκμετάλλευσης και σε έκταση ισοδύναμη με αυτήν που εκριζώθηκε.

β) Σύμφωνα με τα σύγχρονα συστήματα αμπελοκαλλιέργειας με υποστύλωση ή μη.

γ) Σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία (αριθμ. 1011/21054/18-02-2016 Υ.Α. όπως ισχύει)

Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον δέκα 10 ετών, υπολογιζόμενη από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης. Η υποχρέωση αυτή συνοδεύει το αγροτεμάχιο ανεξάρτητα από τον νόμιμο κάτοχο της έκτασης.

Για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις ένταξης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ.

Παϊσιάδης Σταύρος agrotypos.gr