Παντελεήμων Παπασυννεφάκης: «Ο αληθής χριστιανός, κατά το πρότυπο του σταυρωθέντος Κυρίου μας, θυσιάζεται και δεν θυσιάζει!»

Παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε η χθεσινή εσπερινή ομιλία στο Κέντρο Νεότητος «Νέοι Ορίζοντες», όπου προσκεκλημένος ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων Παπασυννεφάκης, εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η διακονία της Εκκλησίας στους πρόσφυγες αδελφούς μας».

Ο π. Παντελεήμων ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι οι μετακινήσεις ανθρώπων σε νέους τόπους με σκοπό την επιβίωση και ένα καλύτερο μέλλον δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, αλλά διαχρονικό και παγκόσμιο. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την Ευρώπη, η οποία απέκτησε τη σημερινή της μορφή μέσα από μετακινήσεις πληθυσμών κατά τα έτη που ακολούθησαν την πτώση του δυτικού τμήματος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. «Τα τελευταία έτη πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες διέσχισαν την Ελλάδα προκειμένου να αιτηθούν άσυλο σε χώρες της Ευρώπης. Λόγω του μεγάλου αριθμού των μετακινούμενων προσφύγων, οι ιθύνοντες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μιλούν για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και για προσφυγική κρίση. Όταν παγκοσμίως υπάρχουν πάνω από 68 εκατομμύρια πρόσφυγες, με το 85% αυτών να βρίσκονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, η εισροή 1,5 εκατομμυρίου ατόμων στην Ευρώπη θα μπορούσε να μην εκληφθεί ως προσφυγική κρίση. Τα νούμερα συνηγορούν ότι η προσφυγική κρίση συντελείται εκτός Ευρώπης. Μιλώντας ως κληρικός, η κρίση που βιώσαμε στην Ευρώπη είναι μία αξιακή κρίση, μία κρίση του κράτους δικαίου που οδηγεί στην αμφισβήτηση του θεσμικού πλαισίου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή, μιλώντας θεολογικά, του σεβασμού του ανθρωπίνου ΄΄προσώπου΄΄. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της αξιακής κρίσης είναι ότι δεν τηρήθηκε η βασική αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης και κατ’ επέκταση δεν υπήρξε ισομερής κατανομή βαρών μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Οι χώρες εισόδου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κλήθηκαν να διαχειριστούν την υποδοχή των ανθρώπων αυτών κυρίως μέσω της εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής των hot spot, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τα όσα η Ευρώπη ευαγγελίζεται όσον αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εφαρμογή του προσφυγικού δικαίου. Ενώπιον αυτής της μεγίστης ανθρωπιστικής κρίσης, η Εκκλησία μας δεν μπορεί να μένει αμέτοχος παρατηρητής. Η Ορθόδοξη Παράδοση επιβάλλει να αντιμετωπίζουμε τους ΄΄κοπιώντας και πεφορτισμένους΄΄ βάσει του λόγου του Κυρίου μας. Επομένως, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την κεντρική αρχή της πίστεώς μας, ότι δηλαδή ο άνθρωπος είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού και την εντολή της αγάπης προς τον πλησίον. Ο κάθε άνθρωπος για εμάς τους χριστιανούς είναι αδελφός και έχουμε την υποχρέωση να του δείξουμε την αγάπη μας εμπράκτως. Η Ορθόδοξος Εκκλησία ομολογεί ότι ΄΄έκαστος άνθρωπος, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φυλής, φύλου, εθνικότητος και γλώσσης έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού και απολαμβάνει ίσα δικαιώματα εν τη κοινωνία΄΄. Οι πρόσφυγες είναι ο πλησίον. Οι διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές τους δεν πρέπει να μας φοβίζουν και να μας κλείνουν στον εαυτό μας», ανέφερε αρχικά ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης.

Ακολούθως ο π. Παντελεήμων αναφέρθηκε στο έργο τού Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών, του οποίου έχει την τιμή να προΐσταται και το οποίο προσπαθεί από το 1978 να συνδράμει ποικιλοτρόπως τον πάσχοντα πλησίον. Βασικοί στόχοι τού εν λόγω φορέα είναι η συνηγορία για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, προσφύγων, αιτούντων άσυλο και Ελλήνων παλιννοστούντων, η παρακολούθηση και μελέτη του μεταναστευτικού και προσφυγικού φαινομένου προκειμένου να εκπονούνται και να υλοποιούνται προγράμματα υποστηρικτών υπηρεσιών, καθώς και η καλλιέργεια και προώθηση της αμοιβαίας διαπολιτισμικής κατανόησης, της αποδοχής και του σεβασμού τής ΄΄ετερότητας΄΄. Ειδικότερα, από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, το Κέντρο έχει συνδράμει 8.127 αιτούντες άσυλο, 615 ευάλωτες περιπτώσεις και περί τους 2.500 Έλληνες παλιννοστούντες ανά έτος. Επίσης, έχει προβεί σε δράσεις που απευθύνονται κυρίως σε προσφυγόπουλα με επισκέψεις σε μουσεία, πολιτιστικούς χώρους και αθλητικές εκδηλώσεις, προκειμένου τα ίδια και οι οικογένειές τους να έλθουν σε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα και να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τής χώρας μας.

Παράλληλα έκανε γνωστό πως σύντομα ξεκινά η λειτουργία έξι δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων (τεσσάρων στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη), οι οποίες θα φιλοξενούν 240 παιδιά, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία νέων σχετικών δομών ανά την ελληνική επικράτεια, που θα δύνανται να φιλοξενήσουν 600 συνολικά παιδιά, ηλικίας 6 έως 14 ετών, με στόχο να τους προσφερθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ψυχολογική και νομική βοήθεια καθώς και εκπαίδευση.

«Πρέπει άπαντες να κατανοήσουμε ότι τα παιδιά αυτά μας χρειάζονται! Τον δρόμο έχουν δείξει ήδη πολλοί Μητροπολίτες που έχουν ταχθεί υπέρ της εμπράκτου αρωγής των προσφυγόπουλων, όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος που εξασφαλίζει στέγη, τροφή, ιματισμό και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που κατακλύζουν τα νησιά τής επαρχίας του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός που στεγάζει πρόσφυγες σε οικοτροφείο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι δεν αποτελούν κίνδυνο οι μετανάστες αλλά η απάνθρωπη στάση απέναντί τους. Η προστασία των παιδιών αυτών από κάθε είδους βία βρίσκεται στον πυρήνα της χριστιανικής διδασκαλίας. Ως χριστιανοί, λοιπόν, καλούμεθα να προστατεύσουμε τα παιδιά σε κάθε περίσταση. Θέλουμε να δείξουμε σε αυτά τα παιδιά ότι, ακόμη και όταν φαίνεται ότι η ανθρωπότητα τους γυρίζει την πλάτη, ο Θεός είναι πάντοτε βοηθός στις ταλαιπωρίες τους. Ο αληθής χριστιανός, κατά το πρότυπο του σταυρωθέντος Κυρίου μας, θυσιάζεται και δεν θυσιάζει!», τόνισε χαρακτηριστικά ο π. Παντελεήμων, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος φορέας σχεδιάζει να προβάλλει το έργο που επιτελεί, τόσο σε ενοριακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ιερών Μητροπόλεων, με σκοπό να καταπολεμήσει τα στερεότυπα και να υπενθυμίσει ότι άπαντες είμεθα τέκνα Θεού.

Και ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής: «Αποτελεί αποστολή όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να οργανώνουν αποτελεσματικά τη βοήθειά τους προς τους ενδεείς αδελφούς μας. Στην εποχή μας, όπου είναι δύσκολο να γίνει λόγος για μη οικονομικά θέματα, ο φορέας μας, μέσω των προγραμμάτων που υλοποιεί, επιχειρεί να συνδράμει εμπράκτως τον πάσχοντα πλησίον, κατά το ΄΄εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε΄΄ και να υπενθυμίζει ότι ο άνθρωπος ζει ως ΄΄είναι εν κοινωνία΄΄, όπου η ελευθερία είναι ΄΄κοινή ελευθερία΄΄, ελευθερία όχι από τον άλλο, αλλά με τον άλλον και για τον άλλον. Η διακονία αυτή είναι εντολή Θεού. Κλείνω δε με τα λόγια τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου: ΄΄Καλώ κάθε χριστιανό να συστρατευθεί στον αγώνα μας και να συνεισφέρει με τον τρόπο που μπορεί για να σταματήσουν τα… κολαστήρια και να ηχήσει το μήνυμα της αδελφοσύνης ισχυρότερο από τις φριχτές σειρήνες τού πολέμου!΄΄».

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ