ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ: Η Θαυματουργή Πολιούχος! – Έτοιμο το Αίγιο για τη μεγάλη γιορτή

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όχι µόνο το Αίγιο και η Αιγιάλεια, αλλά πλήθος πιστών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας θα προστρέξουν στην Πολιούχο της πόλης µας «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΤΗΤΗ» να προσκυνήσουν την θαυµατουργή εικόνα, στις 5 Μαΐου παραµονή της γιορτής της, αλλά και ανήµερα 6 Μαΐου.

Οι πιστοί περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχουν την ανάγκη να τιµήσουν και να προσκυνήσουν τη λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και να καταθέσουν µπροστά της, τους πόνους, την ελπίδα τους, την προσευχή και παράκληση, αιτούντες την προστασία της και τη θεραπευτική της επέµβαση, στις οδύνες και τις ασθένειές τους.

Ολόκληρη η Αιγιάλεια και ο πιστός και ευλαβής λαός της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, ετοιµάζονται και φέτος να πανηγυρίσουν µε κάθε θρησκευτική µεγαλοπρέπεια την πολιούχο της πόλης, την ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΡΥΠΗΤΗ, την Παρασκευή του Πάσχα.

panagia-tripiti-Η τοπική Εκκλησία και ο ∆ήµος αυτές τις µέρες ολοκληρώνουν τις προετοιµασίες για τη µεγαλη τοπική γιορτή και έτσι καιρού θέλοντος, αναµένεται πλήθος προσκυνητών να φτάσει στην πόλη µας για να παρακολουθήσει την ιερή λιτανεία µε τιµητικά τµήµατα σχολείων, Φιλαρµονικών του στρατού και του ναυτικού.

Η Ιερά εικόνα βγαίνει από τη θέση της και άνδρες τη µεταφέρουν στα χέρια, ακολουθώντας την ποµπή, ενώ καταλήγει σε στρατιωτικό άγηµα και περιφέρεται σε οδούς της πόλης του Αιγίου.

Δύο επίσημες υπουργικές παρουσίες φέτος στην τοπική πανήγυρη

∆ύο επίσηµες υπουργικές παρουσίες θα έχουµε φέτος στην τοπική πανήγυρη της Τρυπητής! Από τη µια µεριά εκπρόσωπος της Κυβέρνησης θα είναι η Αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισµού ΄Ελενα Κουντουρά και από την άλλη ο Υπουργός Υποδοµών Χρήστος Σπίρτζης, προσκαλεσµένος από το ∆ήµαρχο Θανάση Παναγόπουλο. ∆ύο υπουργοί λοιπόν φέτος στη θρησκευτική µας πανήγυρη.  Ποιος τη χάρη µας!

Η καθιερωμένη δεξίωση εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας προς τους επίσημους προσκεκλημένους θα πραγματοποιηθεί  στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό στην οδό Μητροπόλεως.

Περιληπτικό πρόγραµµα της τοπικής θρησκευτικής εορτής

Την Πέμπτην 5ην Απριλίου 2016 (παραµονή της τοπικής εορτής) και ώρα 7ην εσπερινήν θα τελεσθεί ο Μέγας Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αµβρόσιος µε συµµετοχή και άλλων Μητροπολιτών.

Θα ακολουθήσει ολονύχτιος Αγρυπνία από την 11ην νυκτερινήν µέχρι την 2.30 πρωινήν.

Την Παρασκευή 6ην Μαΐου 2016, ηµέρα της τοπικής εορτής, ο όρθρος θα αρχίσει στις 7.00΄και η Θεία Λειτουργία στις 8.20΄ µε τη συµµετοχή Σεβασµιωτάτων Μητροπολιτών.

Προσέλευση προσκεκληµένων στον Ιερό Ναό ώρα 9.30΄έως 9.45΄.

Στις 10:45΄ θα ξεκινήσει η ποµπή της λιτανείας της Ιεράς Εικόνος της Πολιούχου µας µε τιµές που θα αποδοθούν από τον Ιερό Κλήρο, Στρατιωτικά τµήµα, Φιλαρµονικές, Σχολεία, Προσκόπους και Οδηγούς.

 

tripiti-eikonaΙστορικό εύρεσης της Ιεράς Εικόνας

Σύµφωνα µε την ευλαβική παράδοση – η οποία στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αξιόπιστη – στα µέσα του αιώνα, κάποιος ναυαγός στη θάλασσα του Κορινθιακού Κόλπου, ενώ κινδυνεύει, διακρίνει µέσα στη νύχτα ένα φως παρηγοριάς, σηµάδι πως βρίσκεται κοντά σε στεριά. Γεµίζει θάρρος και ελπίδα.  Επιστρατεύει όλες του τις δυνάµεις για να φθάσει εκεί που λαµπυρίζει το φως. Το πλησιάζει και διαπιστώνει µε πολλή έκπληξη, πως βρίσκεται µπροστά σε µια εικόνα της Παναγίας,  όπου φεγγοβολάει ολόκληρη και φωτίζει ολόγυρα. Πρόκειται για την Χαριτόβρυτη εικόνα της Παναγίας, η οποία ήταν κρυµµένη µέσα στο βραχώδες τούτο σπήλαιο, άγνωστο από πότε.

Έτσι ανακαλύφθηκε η εικόνα της «Παναγίας της Τρυπητής». Ο ναυαγός µε ευλάβεια και συγκίνηση γονατίζει και την προσκυνά. Την άλλη ηµέρα ειδοποίησε τις Αρχές της πόλης του Αιγίου. Κλήρος, λαός και άρχοντες προσήλθαν και τέλεσαν δοξολογία στον Θεό και προσκύνησαν την εικόνα.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΤΑΥΡΙΔΗ