Πίνουμε Ελληνικά την Τσικνοπέμπτη!

Για όσους ανυπομονούσαν (και θεωρώ πως είναι πολλοί), η Τσικνοπέμπτη έφτασε και όλοι είμαστε έτοιμοι να την ‘γιορτάσουμε’! Γιατί όπως και να το κάνουμε, αυτό το έθιμο αρέσει στους Έλληνες και όλοι λίγο πολύ θα το ΄κάψουμε΄ αυτή την ημέρα. Μία ‘γιορτινή΄ ημέρα που δεν αρμόζει να βάλουμε δίπλα στα ψητά μας κάτι λιγότερο από εξαιρετικά εμφιαλωμένα κρασιά.
Εφέτος μόνο Ελληνικά κρασιά, συγκεκριμένα μονοποικιλιακά και μόνο από τις υπέροχες και αμέτρητες (πια), γηγενείς μας ποικιλίες! Εσείς αποφασίστε τι θα ψήσετε-τσικνίσετε και διαλέξτε κάποια από τα 9 κρασιά ή τις 9 διαφορετικές ποικιλίες που σας προτείνω παρακάτω.
Οι πανσετούλες ‘παίζουν’ πολύ την Τσικνοπέμπτη, όπως και τα λουκάνικα γιατί το λίπος τους όπως πέφτει στα κάρβουνα, κάνει το τσίκνισμα μας ακόμα πιο ‘δυνατό’! Και εδώ χρειαζόμαστε ένα ζωηρό Αγιωργίτικο με αρκετή οξύτητα για να απαλύνει την λιπαρότητα! Η ποικιλία άλλωστε, και η Νεμέα του Γιώργου Παλυβού, είναι πολύ ευέλικτη και θα συνοδεύσει όμορφα και τα υπόλοιπα κρέατα που θα πέσουν στην ψησταριά σας!
Ακόμα ένα απολαυστικό και ‘πασπαρτού’ ερυθρό κρασί που μπορεί να τα βγάλει πέρα με πολλά διαφορετικά κρέατα ακόμα και αν ‘μπερδέψουμε’ το πιο ελαφρύ κοτόπουλο με χοιρινά σουβλάκια, κοντοσούβλι ή ένα ζουμερό και πικάντικο κεμπάπ. Λημνιό Porto Carras.Και σε τιμή που δεν θα σκεφτούμε να μην ανοίξουμε όλο το κιβώτιο!
Ο Αυγουστιάτης του Κτήματος Μπριντζίκη είναι μία ερυθρή ποικιλία που θα την βρούμε στα Ιόνια νησιά, στην Πελοπόννησο και σποραδικά στις Κυκλάδες. Βαθύ χρώμα, έντονο φρούτο και βότανα, μέτριο αλκοόλ και σχετικά μαλάκες τανίνες είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του κρασιού που μας έρχεται από την Πελοπόννησο και αρκούν για να έρθει στο τραπέζι μας αυτή την ημέρα και να συνοδεύσει μπιφτεκάκια, σεφταλιές, μαριναρισμένο σε βότανα χοιρινό αλλά και λουκάνικα.
Για όσους θέλουν μία ‘οινική αναζήτηση’ στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, κάνοντας τους φίλους τους να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που πίνουν, μπορούν να επιλέξουν μία πολύ σπάνια ποικιλία όπως το Μούχταρο! Είναι τόσο σπάνια που θα την βρούμε (σε μονοποικιλιακό) μόνο σε ένα οινοποιείο και συγκεκριμένα στο Κτήμα Μουσών (με το ομώνυμο κρασί) στην Άσκρη Θηβών. Διακρίνεται για την υψηλή οξύτητα που την θέλουμε αυτή την ημέρα αλλά και τις μαλακές τανίνες. Το χοιρινό και το αρνάκι σε όλες τις εκδοχές τους θα δέσουν όμορφα με το κρασί.
Και η Κρητική ποικιλία Κοτσιφάλι μπορεί να μας λύσει τα χέρια σε ένα τραπέζι που έχει πολλά διαφορετικά κρέατα, ιδιαίτερα αν μιλάμε για το Κοτσιφάλι του Λυραράκη. Τα κόκκινα φρούτα, τα μπαχάρια και οι μαζεμένες τανίνες συνθέτουν ένα πολύ φιλικό κρασί, που η τιμή του μας επιτρέπει (άμα θέλουμε) να κεράσουμε όλη την γειτονιά!
Πληθωρικό κρασί, πληθωρική ποικιλία, σίγουρα ταιριάζει σε ένα πληθωρικό τραπέζι. Gentilini Eclipse Μαυροδάφνη.Αρκετά φρέσκο κρασί με πολύ ζωηρό φρούτο, στοιχεία δρυός και αισθητές τανίνες! Θα το βάλουμε δίπλα στα πιο ‘κόκκινα’ και πιο πληθωρικά κρέατα, γιατί το κοτοπουλάκι δεν θα έχει καμία τύχη. Έχουμε και την επιλογή μίας ‘πληθωρικής’ magnum φιάλης!
Πάμε τώρα σε μία απολαυστική Λημνιώνα και συγκεκριμένα του Χρήστου Ζαφειράκη που το όνομα του έχει ταυτιστεί με αυτή την ποικιλία. Η υψηλή οξύτητα της θα μας βοηθήσει να μην ‘μπουχτίσουμε’ από το λίπος, έτσι λοιπόν θα την συνδυάσουμε με τα λουκάνικα, τις μπριζολίτσες, το γουρουνόπουλο και ότι άλλο προέρχεται από χοιρινό. Όχι ότι αν έχουμε παϊδάκια θα ‘κακοπέσει’ το κρασί! Μια χαρά θα ταιριάξει και με αυτά. Και αυτό θα το βρούμε σε ‘χορταστική’ magnum φιάλη!
Τραπέζι φουλ στο κρέας χωρίς Ξινόμαυρο δεν γίνεται, πόσο μάλλον όταν τα παϊδάκια από αρνάκια και κατσικάκια (και προβατίνες για όσους το αντέχουν) θα είναι άφθονα! Και επιλέγουμε μια Νάουσα, την Ναουσαία Φουντή που έχει ήδη 5 χρόνια στην πλάτη της, που σημαίνει ότι οι τανίνες της έχουν μαλακώσει λίγο και θα μπορέσει να συνοδεύσει και άλλα κρέατα με μπόλικο λίπος όπως το χοιρινό. Επαναλαμβανόμαστε, αλλά και αυτό βγαίνει και σε magnum. Είπαμε, η μέρα απαιτεί και ποσότητα, τουλάχιστον για όσους δεν οδηγούν!
Για όσους ‘τσικνίσουν’ μία ‘σοβαρή’ μοσχαρίσια μπριζόλα, η ένταση και ο πλούτος ενός Μαυροτράγανου και το Κτήμα Γαβαλά είναι μία ιδανική επιλογή. Όπως και αν τύχει να βρεθεί κάποιο κυνήγι στο τραπέζι ή κεμπάπ και ζουμερά μπιφτέκια αλλά και κρέατα που θα συνοδευτούν με μία πλούσια σάλτσα μπάρμπεκιου.
Γράφω και μου «τρέχουν τα σάλια» σκεπτόμενος την Πέμπτη.
Πάντα ´γειά.

 

 Antonis Fragkioudakis