Πάλι “΄Αγια Μέρα ξημερώνει”: Η Βοστίτσα πρωτοπόρος στο 1821 – Οι εκδηλώσεις εορτασμού στο Αίγιο

Γιορτάζουµε την 198η επέτειο της Επανάστασης του 1821 που αποτελεί ορόσηµο στην ιστορική ανέλιξη του ΄Εθνους των Ελλήνων! Ποτέ δεν κουράζει η επανάληψη αυτής της µνήµης!  Η Βοστίτσα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Εθνεγερσία. Επίσης η Επαρχία Καλαβρύτων έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Τούρκου Κατακτητή, το Μάρτιο του 1821. Από τα τέλη Ιανουαρίου έως αρχές Μαρτίου 1821 πραγματοποιήθηκαν στη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο) συνολικά πέντε συσκέψεις προεστών και κληρικών της Αχαΐας, των Καλαβρύτων και της Βοστίτσας.

Το όραµα της Λευτεριάς

Ήρθε η µέρα που ο ραγιάς δε σκύβει το κεφάλι

Κι υπέρλαµπρο της Λευτεριάς τ’όραµα, ξεπροβάλλει.

Τα γιαταγάνια αστράψανε σε λόγγους και λαγκάδια

Κι οι λάµψεις τους σκορπίσανε µαύρης σκλαβιάς σκοτάδια.

Το ράσο µες τις εκκλησιές κρύβει τα καρυοφύλλια,

Τα νικητήρια ψέλνουνε άτροµα σκλάβων χείλια.

Τα λάβαρα τα ευλόγησε άγιου παπά το χέρι

Με του “Θεού υπογραφή” πετά η ψυχή ξεφτέρι.

Νίκης παιάνες γιόµισαν των ουρανών τα πλάτη,

Λάµπουν µορφές που πίκρανε των οδυρµών τ’ αλάτι.

∆αφνόφυλλα, σµερτιάς κλαδιά, τη ∆όξα στεφανώνουν

της αντρειοσύνης σταυραετοί φτερούγες ξεδιπλώνουν.

Του γένους η άγια Ανάσταση τους τάφους αναδεύει

Κι η Λευτεριά σ’ ολόφωτους δρόµους πλατειούς οδεύει!

                                                          Γιάννης Ανδρικόπουλος

Οι εκδηλώσεις εορτασµού στο Αίγιο

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019:

ΩΡΑ 10.15΄: Πέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών Σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσμων, Σωματείων κλπ. με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους μπροστά στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου και της Φιλαρμονικής για απόδοση τιμών.

 ΩΡΑ 10.30΄: Δοξολογία στον Ιερό Μ. Ναό «ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου Μετά τη Δοξολογία και προηγουμένης της Φιλαρμονικής, μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων, των αντιπροσωπειών των σχολείων, Προσκόπων, Οδηγών, Συνδέσμων, Σωματείων κλπ. με τις Σημαίες και τα Λάβαρά τους, στο Μνημείο Ηρώων (Υψηλά Αλώνια) όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση.

Στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από την φιλόλογο του 4ου Γυμνασίου Αιγίου κα ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ. (Σε περίπτωση ακαταλληλότητας του καιρού ο πανηγυρικός θα εκφωνηθεί στον Ι. Μ. Ν. «ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ» (ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ) Αιγίου» μετά τη Δοξολογία.) Μετά το πέρας αυτής θα κατατεθούν στεφάνια από τον κ. Δήμαρχο, τις Αρχές και τους φορείς της πόλης. Τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το τέλος της κατάθεσης των στεφάνων ο Ιερός Κλήρος και οι Αρχές θα παρακολουθήσουν την παρέλαση, από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Ι.Ν. «Φανερωμένης».

 ΩΡΑ 11.30΄: ΠΑΡΕΛΑΣΗ: Εκκίνηση των τμημάτων που θα παρελάσουν, προηγουμένης της Φιλαρμονικής Αιγίου, η οποία μόλις φθάσει στο ύψος των Επισήμων θα παραταχθεί στο χώρο απέναντι από αυτούς.

ΩΡΑ 18:42΄: Υποστολή της σημαίας

Τελετάρχες ορίζονται: Η κα. Κων/να Μουγκάση, Πρ/νη Τμ. Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του Δήμου και οι Δημοτικοί υπάλληλοι κ. Χρήστος Τρίψας, κ. Αριστομένης Σταματόπουλος και κα Αγλαΐα Σαλαμούρα

Όσοι θα καταθέσουν στεφάνι πρέπει να το δηλώσουν στο Δημαρχείο και στα τηλέφωνα: 2691360641-3, μέχρι 22/03/2019