Ο.Σ.Α.: Συνέντευξη στον “Τ”- Έκοψε την πίτα της – Ετοιμάζεται το 2ο Forum

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Η ΤΕΧΝΗ, Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΥΛΩΝΕΣ

Τέσσερα χρόνια ζωής µετράει η Οµοσπονδία Συλλόγων Αιγιαλείας  (2020-2024) και έχει διαγράψει εντυπωσιακή πορεία δράσης. Παρότι η έναρξή της συνέπεσε µε την πανδηµία και τα περιοριστικά µέτρα, αµέσως µετά τα µελη της και ο ακούραστος Πρόεδρός της κ. Σταύρος Καραδηµητρόπουλος(φωτό) κατάφεραν και διοργάνωσαν το 1ο Forum στο Αίγιο και Ηµερίδα για τον Εθελοντισµό. Επίσης η Οµοσπονδία σε συνεργασία  από κοινού µε τον ∆ήµο Αιγιαλείας και τον δήµαρχο κ. ∆ηµήτρη Καλογερόπουλο προσκάλεσαν την εκποµπή “Από Τόπο σε Τόπο” και τον Λαογράφο κ. Χρήστο Μυλωνά  όπου έγινε το αφιέρωµα της πόλης  του Αιγίου, που απολαύσαµε στους δέκτες µας τη χρονιά που µας πέρασε. Τη ∆ευτέρα το βράδυ, τα µέλη έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους στο εστιατόριο “Αλάτι και Πιπέρι” στην Άβυθο, όπου έγινε αναφορά στη δράση του συλλόγου και στους µελλοντικούς στόχους. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Οµοσπονδία κυκλοφορεί και ένα εντυπωσιακό ηµερολόγιο για το 2024, µε δράσεις από τα µέλη της. Ο “Τ” και συγκεκριμένα η δημοσιογράφος Φρόσω Στιβαχτοπούλου συνάντησε τον κ. Καραδηµητρόπουλο, ο οποίος µας ανέφερε:

ΕΡ.: Από το 2020 που ιδρύθηκε η Οµοσπονδία έως σήµερα, πόσο έχει αυξηθεί η δυναµική της και πόσοι σύλλογοι έχουν ενταχθεί;

ΑΠ.: To 2020 ξεκινήσαµε 8 σύλλογοι ( ιδρυτικά µέλη )   σήµερα είµαστε 12 Σύλλογοι   και  έχουµε άλλους 10 συλλόγους να είναι στην διαδικασία ένταξης  στην οµοσπονδία , µέσα στο 2024 κάποιοι από αυτούς  θα γίνουν νέα µέλη της ΟΣΑ 

ΕΡ.: Το Σεπτέµβριο διοργανώσατε το 1ο Πανελλήνιο Forum στο «Πολύκεντρο» Συνεδριακό Κέντρο µε κεντρικό άξονα τον Πολιτισµό, την Τέχνη και την Επιχειρηµατικότητα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επιτευχθεί ένα κοινός δρόµος πολιτιστικής ανάπτυξης ιδιαίτερα σε επαρχιακές πόλεις που η συµµετοχή των πολιτών είναι αµυδρή; 

ΑΠ.: Πήραµε την απόφαση να κάνουµε µια δράση  διαφορετική, καινοτόµα  σε σχέση µε τις συνηθισµένες δράσεις των σωµατείων  στην επαρχία, λαµβάνοντας ένα µεγάλο ρίσκο  για την επιτυχία της. Θέλαµε σε αυτή την δράση ( forum) να συνδυάσουµε κατηγορίες  και να δούµε τα οφέλη  τους και τυχόν προβληµατισµούς  προς την κοινωνία. 

Φυσικά σε επαρχιακές πόλεις όπως η δική µας  δεν είναι καθόλου εύκολο διότι τα προβλήµατα άλλα και τα εµπόδια είναι πάρα πολλά. Εµείς εστιάσαµε στα θετικά σηµεία όµως,  πιστέψαµε στους εαυτούς µας και µε την καλή συνεργασία  ∆ήµου, Π.∆.Ε ,ΥΠ.ΠΟ & ιδιωτών  καταφέραµε σε σύντοµο χρονικό  διάστηµα να οργανώσουµε & να παρουσιάσουµε  µε απόλυτη επιτυχία  κάτι που έµοιαζε αδύνατο να γίνει από εθελοντές σε µια επαρχιακή πόλη .

 Επιπλέον η  µικρή συµµετοχή των  νέων ηλικιακά  πολιτών  είναι ένα θέµα µε το οποίο θα ασχοληθούµε φέτος  σε συναντήσεις  – ηµερίδες    που θα κάνει  η ΟΣΑ.   Ελπίζουµε  µέσα από  την συλλογή πληροφοριών   σε συνεργασία µε φορείς όπως κάποιο Πανεπιστήµιο να βρούµε απαντήσεις αλλά και πιθανούς  τρόπους αντιµετώπισής τους. 

ΕΡ.: Ο εθελοντισµός φαίνεται να αποτελεί βασικό πυλώνα στόχευσης της Οµοσπονδίας εξ ου και η ηµερίδα που πραγµατοποιήσατε αρχές ∆εκέµβρη. Η Αιγιάλεια καταγράφει υψηλά επίπεδα εθελοντισµού; Πιστεύετε ότι οι µικρές πράξεις αγάπης µπορούν τελικά να αλλάξουν ουσιαστικά τη ζωή των ανθρώπων γύρω µας αλλά και εµάς τους ίδιους; 

ΑΠ.: Η οµοσπονδία έχει τον  εθελοντισµό µέσα στους βασικούς  της  πυλώνες όπως και την συνεργασία (οµαδικότητα).  Φέτος για πρώτη φορά µιλήσαµε για τον  εθελοντισµό ως µέσο αυτοβελτίωσης.  Η περιοχή της Αιγιαλείας εκτός ότι είναι φιλόξενη,  πλούσια σε αγαθά και όµορφα τοπία είναι πλούσια και σε πολιτιστικούς φορείς, µε πάνω από 125 πολιτιστικά σωµατεία (µοναδικό επίτευγµα)  να λειτουργούν  και να καταγράφουν πραγµατικά υψηλά επίπεδα εθελοντισµού  όλο το έτος σε σχέση µε άλλες επαρχιακές πόλεις του ίδιου µεγέθους µε εµάς. 

Ο εθελοντισµός βασίζεται στην αγάπη του κόσµου να καλύψει τις καθηµερινές ανάγκες, όποτε η συµµετοχή σαν ενεργός πολίτης – εθελοντής µέσα από οργανωµένες εθελοντικές δράσεις, βοηθούν και ενισχύουν κοινωνία µας  άλλα και εµάς αφού µας αλλάζει τον τρόπο σκέψης και συµπεριφοράς µας. 

Το πιο σηµαντικό πράγµα στον εθελοντισµό είναι ότι µπορούµε  να προσφέρουµε  τον χρόνο µε τον οποίο νιώθουµε  άνετα.

ΕΡ.: Την ∆ευτέρα πραγµατοποιήσατε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας για το νέος έτος. Ποιοι είναι οι στόχοι της Οµοσπονδίας για το 2024; Προγραµµατίζετε κάποιες δράσεις (forum, ηµερίδα) και µε ποιο αντικείµενο;

ΑΠ.: Για πρώτη φορά  κόψaµε την πίτα σε ανοιχτό χώρο µαζί όλα τα  µέλη  και οι φίλοι της ΟΣΑ  όπου ανακοινώσαµε τους στόχους µας  για το νέο έτος .

 Ετοιµάζουµε το  2ο Forum   όπου θα γίνει  στα µέσα  Μαΐου   εκτός απροόπτου) ,  έχουµε  ήδη ξεκινήσει την διαδικασία µε τους οµιλητές  για να κλείσουµε όσο το γρηγορότερο  µε επιτυχία την ατζέντα, άλλα και να δηµοσιευτεί το πρόγραµµα στα Μ.Μ.Ε στο πρώτο ∆εκαπενθήµερο του  Απριλίου.  Το Φετινό forum θα έχει  πινελιές από την κατηγορία Τουρισµός  και θέλουµε να είναι διήµερο µε ίσως κάποιες παράλληλες δράσεις .

Σε λίγες µέρες θα ανακοινωθεί και η επιτροπή του forum όπου θα το οργανώσει.

Επιπλέον θα γίνουν από 4-5 ηµερίδες  για τα θέµατα  των φορέων µας,   µε την πρώτη να γίνεται στα Σελιανίτικα τον Φεβρουάριο, Θα συνεχίσουµε µε  την εορτή της Οµοσπονδίας όπως κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και  µέσα ∆εκεµβρίου θα κάνουµε  µια ηµερίδα  γύρω από τον  εθελοντισµό.

Φυσικά όλο το έτος η οµοσπονδία  θα υποστηρίξει όλες τις δράσεις & τις εκδηλώσεις των µελών της, την αντιµετώπιση  πιθανών προβληµάτων των   µελών  µας άλλα  και την προσπάθεια να δηµιουργήσουµε µε νέες  ιδέες καινοτόµες  δράσεις  ή εκδηλώσεις σε σωµατεία που δηλώνουν ενδιαφέρον. 

Από την εφημερίδα “ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ”

Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιγιαλείας στο κατάστημα Αλάτι και Πιπέρι στην Άβυθο  Αιγίου. Παρόντες  ήταν εκπρόσωποι όλων των μελών της Ομοσπονδίας καθώς και πολλοί Προσκεκλημένοι φίλοι της Ομοσπονδίας .Την πίτα ευλόγησε ο Αιδεσιμολογιότατος Πατήρ Λουκάς.

Το λόγο για Ευχές πήραν ΟΛΟΙ οι επίσημοι με πρώτο τον Δήμαρχο Αιγιαλείας κο Δημήτρη Καλογερόπουλο όπου έκανε μια μικρή περίληψη για το πως θα κινηθεί ο δήμος στον τομέα του πολιτισμού σχετικά με τους συλλόγους  την νέα Χρονιά   .

 Μίλησαν  η εκπρόσωπος της Υφυπουργού Κας Χριστίνας Αλεξοπούλου, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Κου Ανδρέα Κατσανιώτη.

 Αναφορά στην Πρόοδο της ΟΣΑ την τελευταία τριετία, έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κος Ανδρέας Φίλιας και ο Περιφερειακός  Σύμβουλος Κος Αριστείδης Τηλιγάδης.

Ευχές έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού και Αθλητισμού Κος Τάκης Ανδριόπουλος και Τουρισμού Κος  Παναγιώτης Αγγελόπουλος. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κος Γιώργος Μπέσκος μίλησε για τον εθελοντισμό και αναφέρθηκε  ιδιαίτερα στην ημερίδα που έγινε από την ομοσπονδία . Ενώ η πολιτευτής με την ΝΔ του νομού Αχαΐας κα Ευσταθία Γιαννιά αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της ΟΣΑ.

Παρών  ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος του δήμου  Αιγιαλείας  κος Ανδρέας Νιγιάννης,  ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Αιγίου κος Φάνης Ραμπαβίλας ,  ο κος Κωνσταντίνος  Δεληγιάννης μέλος του ΔΣ του επιμελητήριου  Αχαΐας, η Τοπική Σύμβουλος  κοινότητας Αιγίου κα Γιώτα Χριστοπούλου, ο  πρόεδρος του Χορευτικού  Ομίλου Καμαρών κος Κωνσταντίνος Τζίφας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψαθοπύργου κος Ιωάννης Αλεξόπουλος  καθώς και εκπρόσωποι από συλλόγους και φορείς της περιοχής .

 Το φλουρί έτυχε  ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Αιγίου κος Φάνης Ραμπαβίλας  όπου του ευχόμαστε καλή τύχη . Τέλος η Ομοσπονδία θα ήθελε να ευχαριστήσει το Αρτοποιείο Παπαϊωάννου  και τον  κο Χρήστο Παπαϊωάννου για την χορηγία της Βασιλόπιτας , την παραδοσιακή Ταβέρνα ‘’ το Κάστρο της Ωριάς   ‘’ και τον κο Γεώργιο Παπασπυρόπουλο   για την χορηγία του δώρου στο φλουρί της Βασιλόπιτας .

Καλή & δημιουργική Χρονιά σε όλους με υγεία πάνω από όλα !