Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αιγίου για την επιστροφή των Ελγίνειων μαρμάρων

Επιστολή προς  κ. Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου

 

Τις τελευταίες ημέρες εκτυλίχτηκε δυστυχώς μια ¨παράσταση¨ που προσβάλλει το νομικό κόσμο της Χώρας αλλά και την αξιοπρέπειά μας ως Έθνος.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού επισκέφτηκε την Χώρα μας η κα. Alamuddin σύζυγος του γνωστού ηθοποιού κου. Clooney της οποίας προβλήθηκε το πρόσωπο ως της δικηγόρου που θα συμβάλλει στην επιστροφή των Ελγίνειων μαρμάρων στην Ελλάδα.

Επί τρεις (3) ημέρες ακούγαμε για το μέρος διαμονής της για τις ενδυματολογικές της και γαστρονομικές της προτιμήσεις.

Δυστυχώς δεν ακούστηκαν νομικά επιχειρήματα και το τι μέλει γενέσθαι για την επιστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας.

Με φόντο τα Ελγίνεια μάρμαρα και την αγωνία που έχουμε ως έθνος για την επιστροφή τους στην Χώρα μας είδαμε μία παράσταση που ποιο πολύ ενδιαφέρον υπήρξε για το life style της καλεσμένης παρά για τα μάρμαρα του Παρθενώνα.

Υπάρχουν Έλληνες Νομικοί ειδήμονες εγνωσμένου κύρους οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους στην διεκδίκηση των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, μια προοπτική που αναμφισβήτητα εμπνέει τους Έλληνες Πολίτες.

Μπορεί η κα. Alamuddin και οι δικηγόροι που την συνόδευαν να έχουν τις καλύτερες προθέσεις σίγουρα όμως δεν έπεισαν με νομικά επιχειρήματα γι’ αυτές. Αντίθετα θεωρώ συνειρμικά ότι ήταν πολύ ποιο ζωντανή και ουσιαστική η παρέμβαση της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη η οποία στην ομιλία της στην 12/06/1986 στην Οξφόρδη είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: ¨Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν για εμάς τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Είναι η περηφάνειά μας, είναι οι θυσίες μας, είναι το ευγενέστερο σύμβολο της τελειότητας. Είναι φόρος τιμής στην Δημοκρατική Φιλοσοφία. Είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο το όνομά μας. Είναι η ουσία της Ελληνικότητας.

Λέμε στην Βρετανική Κυβέρνηση κρατήσατε αυτά τα γλυπτά για δύο σχεδόν αιώνες. Τα φροντίζατε όσο καλύτερα μπορούσατε γεγονός για το οποίο και σας ευχαριστούμε. Όμως τώρα στο όνομα της Δικαιοσύνης και της Ελληνικότητας και της ηθικής παρακαλώ δώστε τα πίσω. ¨

Τα ανωτέρω λόγια από την μεγάλη αυτή Ελληνίδα έχουν διαχρονικά τεράστια απήχηση, φυσικά πολύ μεγαλύτερη, από την επίσκεψη της κας Alamuddin.

Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να ενσκήψει σοβαρά στο θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα στη Χώρα μας.

Θεωρούμε ότι κινήσεις σαν αυτήν που έγινε τίποτα ουσιαστικό δεν προσφέρουν στην επίτευξη του σκοπού αυτού.

Η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Χώρα μας πρέπει να επιδιωχθεί με νομικά επιχειρήματα με την συμβολή των καταξιωμένων νομικών διεθνούς φήμης που έχει η Χώρα μας, που δεν μπορεί να υστερούν σε νομικές γνώσεις και επιχειρήματα από την κα. Alamuddin και τους συνεργάτες της.