Ο Άγγελος Τσιγκρής ζήτησε στη Βουλή τη στήριξη των αγροτών που πλήττονται

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενέργειας, με την οποία ζητά  την επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος στα αγροτικά τιμολόγια. 

Σύμφωνα με την Ερώτηση του Αχαιού βουλευτή:

“Η πρωτόγνωρη διεθνής ενεργειακή κρίση, έχει προκαλέσει έντονα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

Συγκεκριμένα, η μεγάλη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής των αγροτών και των κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το περιθώριο κέρδους.

Συνεπώς, είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Συνεπώς, θα πρέπει να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα για τη στήριξή τους:

1) Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος.

2) Παροχή αφορολόγητου πετρέλαιου.

3) Επιδότηση των ζωοτροφών και των λιπασμάτων.

4) Κατάργηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα αγροτικά εφόδια.

5) Ολοκλήρωση των έργων υποδομής για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές.

6) Αναδιαμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίζεται η αποζημίωση της παραγωγής και του κεφαλαίου στο 100% της ζημίας.

Τα παραπάνω μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε λογικά πλαίσια και να βοηθήσουν χιλιάδες πληττόμενους παραγωγούς σε νομούς με ιδιαίτερα αγροτικά χαρακτηριστικά, όπως η Αχαΐα”.

Συγκεκριμένα, ο Αχαιός βουλευτής ρωτάει τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ποιες ενέργειες θα προβούν με σκοπό: α) την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος στα αγροτικά τιμολόγια και β) τη λήψη μέτρων οικονομικής στήριξης του πρωτογενούς τομέα._