“ΟΧΙ” αιολικά στα βουνά της Αιγιάλειας – Υπάρχουν άλλες λύσεις – Συνάντηση με Καλογερόπουλο

Στις 10 Νοεμβρίου 2021  έγινε συνάντηση στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Αιγιάλειας  κ. Καλογερόπουλο ,  των εκπροσώπων  των  φορέων των τοπικών κοινοτήτων  Λεοντίου  Αχαίας και περιχώρων, Μοίρας και Σουλίου , του Αγροτικού και κτηνοτροφικού συλλόγου  της ορεινής Αχαίας,  της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου ¨ Η ΑΛΚΥΩΝ ¨ της  Περιβαλλοντικής Δράσης για την Αιγιάλεια  ¨ ΙΡΙΔΑ ¨ και εκπροσώπου της περιφερειακής   παράταξης   Οικολογική Δυτική Ελλάδα.

ΘΕΜA :  ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ – ΠΑΝΑΧΑΙΚΟΥ

Αφού έγινε εκτενής αναφορά  και συζήτηση για τις επικείμενες επεμβάσεις σε όλους  τους ορεινούς όγκους  από το Παναχαϊκό ως  και τους  βράχους  των Λαπαναγών για την εγκατάσταση 77 ανεμογεννητριών.  Όλα τα έργα  θα γίνουν μέσα σε περιοχές  προστατευόμενες του δικτύου NATURA 2000. Πρόκειται να γίνει  διάνοιξη 70 χιλιομέτρων  δρόμων,  να καταστραφούν 5.000 – 6.000  στρέμματα δάσους και ημιαλπικών  χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Με τις διανοίξεις και εκσκαφές  θα  έχουμε  αλλαγή  όδευσης των υδάτων  επίγειων και υπόγειων .

Η καταστροφή στην κτηνοτροφία θα είναι  καταλυτική, όταν στις περιοχές αυτές  βοσκίζουν καταγεγραμμένα από την πολιτεία 20.000 περίπου αιγοπρόβατα.

Θα αλλάξει  δραστικά  προς το  δυσμενέστερο  η ζωή  των κατοίκων της περιοχής

λόγω όχλησης  ηχητικής και  οπτικής, θα μειωθεί  καίρια η επισκεψιμότητα   στην ευρύτερη περιοχή  από το Παναχαϊκό  ως και τον Ερύμανθο με ουσιαστική μείωση  των εισοδημάτων  από τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες  των κατοίκων.

Η περιοχές  αυτές έχουν  καταγραφεί από την  Ελληνική πολιτεία  και την Ευρωπαϊκή Ένωση  ως ορνιθολογικού ενδιαφέροντος   για το Παναχαϊκό  με ΚΩΔ. GR 2320007 ΕΖΔ – πΤΚΣ, για τα όρη Μπαρμπάς – Κλωκός και Φαράγγι ποταμού Σελινούντα κε ΚΩΔ. GR2320010 ΖΕΠ και ΚΩΔ. GR2320005 ΕΖΔ, για τον  Ερύμανθο

GR2320008  ΕΖΔ  και GR2320012  ΖΕΠ   μιας  και στην περιοχή αυτή ζουν πολλά αρπακτικά πτηνά και είναι δίαυλος  μεταναστευτικών ειδών.

Δεν  πρέπει να  θυσιάσουμε  την  ανεπανάληπτη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά που πήραμε από της προηγούμενες γενεές  για  μερικών χρόνων  ενέργεια.  Δεν  πρέπει να καταστραφούν οικονομικά  οι πολίτες .

Μετά το τέλος  των 20 χρόνων  ζωής που έχουν οι ανεμογεννήτριες  τι θα μείνει στην περιοχή;  ΜΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΛΕΙΜΕΝΗ  ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ –  ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ.

ΤΙ  ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

 

  1. Να εκφράσει γραπτώς ο Δήμος Αιγιάλειας, προς αδειοδοτούσες αρχές , την πλήρη αντίθεσή του  για εγκατάσταση  αιολικών  μέσα στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου  NATURA 2000.
  2. Να συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις των συλλογικών φορέων των ΠΟΛΙΤΩΝ της ορεινής  Αιγιάλειας , Ερυμάνθου, Παναχαϊκού .
  3. Να εκφρασθεί ενιαία θέση  των Δήμων Αιγιάλειας , Ερυμάνθου και Πατρέων  για τα αιολικά  στους ορεινούς όγκους της Αχαίας.
  4. Ενεργή συμμετοχή του Δημάρχου Αιγιάλειας στο ¨Δίκτυο Δημάρχων¨ της χώρας που εναντιώνονται στην εγκατάσταση αιολικών  όπως γίνονται σήμερα.
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΛΚΙΣΤΡΑΣ ΛΕΟΝΤΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ, ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΣΟΥΛΙΟΥ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΕΟΝΤΙΟΥ
  • Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ¨ΑΛΚΥΩΝ ¨
  • ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ¨ΙΡΙΔΑ ¨
  • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ