Ουσιαστική ενίσχυση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και της Φυσικοθεραπείας Αιγίου

Την ουσιαστική ενίσχυση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και της Φυσικοθεραπείας Αιγίου τονίζει με ανακοίνωσή της η “Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιάλειας” και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “τo Υπόμνημα προς το Υπουργείο που συνέταξαν οι υπόλοιπες παρατάξεις  στο Δήμο Αιγιαλείας είναι «υπηρεσιακού» χαρακτήρα. Δεν  συμμετέχει  σε διαπαραταξιακά  σχήματα που στόχο  έχουν  να ξεπλύνουν  ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων όσο και των Δημοτικών Αρχών της τελευταίας 20ετίας”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

-“Η  κυβέρνηση της Ν.Δ  συνεχίζοντας  την αντιεκπαιδευτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων μετατρέπει την παιδεία  σε εμπόρευμα.  Υπάρχουν και  αυξάνονται οι ταξικοί φραγμοί στην μόρφωση.  Το Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία, μόνο για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες του λαού.   Οι φοιτητές είναι χωρίς δικαιώματα, χωρίς φοιτητική μέριμνα, τα πτυχία τους  είναι  στην κυριολεξία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις για τα ζητήματα που αφορούν την Ανώτατη Εκπαίδευση οφείλονται  στο ότι η μία έκοβε η άλλη έραβε για να υποβαθμιστούν οι σπουδές στα Πανεπιστήμια.

Η πολιτική που ακολουθήθηκε τη δεκαετία του 2000  με την πανσπερμία, το  «άπλωμα» των Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων σε κάθε κωμόπολη, έβλεπε τον φοιτητή ως οικονομική μονάδα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.  Γεγονός που  οδήγησε σε περαιτέρω υποβάθμιση της Ανώτατης  Εκπαίδευσης και Έρευνας, με θύματα τους ίδιους τους φοιτητές.

Τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης του 2010, ακολουθήθηκε η πολιτική της συγχώνευσης,  το «μάζεμα» των Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων με οικονομικά και όχι ακαδημαϊκά κριτήρια. Με  θύματα πάλι τους φοιτητές και την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση .

Τις πολιτικές αυτές τις υιοθέτησε και το  Πανεπιστήμιο της Πάτρας εντάσσοντας τες στο στρατηγικό σχεδιασμό του.

Αντίστοιχα και στο Αίγιο έγινε το ίδιο. Ευθύνες έχουν και  οι Δημοτικές Αρχές της Αιγιάλειας, που όλα αυτά τα χρόνια  έκλειναν  τα μάτια στις τεράστιες ελλείψεις των τοπικών Τμημάτων και  υπηρέτησαν άκριτα αυτές τις πολιτικές, στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Αδιαφορούσαν  για την ελλιπή επιστημονική κατάρτιση  των φοιτητών, για την φοιτητική μέριμνα, την οικοδόμηση  φοιτητικής  εστίας ,για τη συνολικότερη υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Η  ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ανέδειξε ότι αυτές οι πολιτικές  είναι    απαράδεκτες γιατί είναι ενάντια στις ανάγκες των φοιτητών που σπουδάζουν στις συγκεκριμένες Σχολές.

Η  ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  βάζει  στο επίκεντρο τις σοβαρότατες ελλείψεις οι οποίες υπάρχουν συνολικά στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, και στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας Αιγίου.  Αυτές τις ελλείψεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε με τον αγώνα μας.  Να ακουστεί δυνατά το παλλαϊκό  αίτημα :

        Δώστε λεφτά για τα ΑΕΙ και την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία.

Τo Υπόμνημα προς το Υπουργείο που συνέταξαν οι υπόλοιπες παρατάξεις  στο Δήμο Αιγιαλείας είναι «υπηρεσιακού» χαρακτήρα . Αποκρύπτονται  οι  ευθύνες όλων  των κυβερνήσεων για την πολιτική  υποβάθμισης  της Ανώτατης  Εκπαίδευσης, αλλά  και οι ευθύνες των Δημοτικών Αρχών, της τελευταίας 20ετιας για την υπόθεση των Τμημάτων  στο Αίγιο.

Η ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ παλεύει για την ουσιαστική  αναβάθμιση της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.  Δεν  συμμετέχει  σε διαπαραταξιακά  σχήματα που στόχο  έχουν  να ξεπλύνουν  ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων όσο και των Δημοτικών Αρχών της τελευταίας 20ετιας .

Η ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  καλεί τους εργαζόμενους τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες τους συνταξιούχους, το φοιτητικό κίνημα, να παλέψουν για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών τους και των επιστημονικών δυνατοτήτων του 21ου αιώνα. Να διεκδικήσουν :

  • Πανεπιστήμιο με μόνιμο εκπαιδευτικό διδακτικό προσωπικό και  ερευνητές, με σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια, με βιβλιοθήκες ώστε να μορφώνονται  ολόπλευρα οι   φοιτητές μας.
  • Φοιτητική μέριμνα για όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που έχουν εισόδημα ως 20.000€, ώστε να μην είναι αναγκασμένα να νοικιάζουν σπίτια, να έχουν δωρεάν σίτιση.
  • Αναβαθμισμένα πτυχία, χωρίς την αποσύνδεση των πτυχίων από τα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Λέμε όχι στα δίχρονα προγράμματα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που υποβαθμίζουν συνολικά το Πανεπιστήμιο. Νόμο που θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή ετοιμάζεται να επαναφέρει.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ                                   ΦΟΙΤΗΤΩΝ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ”