Οι φορείς της Αιγιάλειας συστρατεύονται με τους αγρότες στα μπλόκα

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων της Αιγιάλειας απόψε το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο, ωστόσο μηδαμινή η παρουσία του κόσμου, που κανονικά θα έπρεπε να είχαν κατακλύσει την αίθουσα.

Η σύσκεψη που έγινε απόψε, είχε ως σκοπό την κοινή απόφαση για μαζική κινητοποίηση την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Πανελλαδικής απεργίας, ενάντια στο Κυβερνητικό νομοσχέδιο και το ασφαλιστικό.

Οι φορείς που συμμετείχαν ήταν:

  • Ο Εμπορικός Σύλλογος Αιγιάλειας
  • Η Ανεξάρτητη Κίνηση Αγροτών
  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγίου
  • Η Συντεχνία Αρτοποιών Αιγίου
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αιγιάλειας
  • Το Σωματείο ΕΑΣ
  • Ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας
  • Ο Σύλλογος Οικοδόμων Αιγίου
  • Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αιγιαλείας
  • Ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Αιγιαλείας
  • Ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Αιγίου
  • Ο Σύλλογος Εστίασης και Αναψυχής
  • Ο Σύλλογος Αυτοκινητιστών
  • Ο Σύλλογος Βενζινοπωλών
  • Το Σωματείο Ταξί Αιγίου

Aξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αιγιαλείας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ: “Μόνο οι αγρότες κάνουν μια σοβαρή μορφή αγώνα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις και προτείνω να συστρατευθούμε μαζί τους”

Το “παρών” έδωσε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ο οποίος ανέφερε “ότι οι μορφές του αγώνα πρέπει να αλλάξουν, γιατί η απεργία δεν φέρνει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι προαποφασισμένα. Το μόνο που μας σώσει είναι να μην ψηφίσουν το καταστροφικό νομοσχέδιο κάποιοι βουλευτές και να πέσει η κυβέρνηση, αλλιώς “φίδι που μας έφαγε”.

Ο Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά: “Εάν κρίνω από αυτά που βλέπω στο Δήμο με τους δημότες να έχουν φτάσει στο τέλμα, τα πράγματα είναι απελπιστικά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε σε τι σημείο είναι ο Δήμος. Αν και δεν είμαι απαισιόδοξος, τα πράγματα δυστυχώς πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Επίσης, βλέπω την Κυβέρνηση να προβάλει επιχειρήματα που θα τα χαρακτήριζα “γελοία”. Μόνο οι αγρότες κάνουν μια σοβαρή μορφή αγώνα απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Δυστυχώς, οι απεργίες πλέον δεν έχουν την απήχηση που είχαν άλλοτε.

Το μόνο που μπορώ να προτείνω, είναι να ενωθούμε όλοι, γιατροί, δικηγόροι, επαγγελματίες με τους αγρότες”.

Τι είπαν εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών κ. Ρίτης, τόνισε ότι μόνο με αγώνα διαρκείας θα πετύχουμε κάτι. Πρότεινε μάλιστα να κλείσουμε τις Τράπεζες και κανένας εισπρακτικός μηχανισμός να μην εισπράξει από σήμερα μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου ούτε ένα ευρώ.

Ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιάλειας κ. Σωκράτης Μαυρίδης αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε ότι θα είναι η χαριστική βολή για την αγορά και τις επιχειρήσεις εάν ψηφιστεί και πρότεινε να ενωθούν όλοι προκειμένου να έχει απήχηση η διαμαρτυρία.

Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών κ. Αρίστος Τηλιγάδης, ανέφερε ότι όλοι μαζί θα πρέπει να βρούμε πιο δυναμικές μορφές αγώνα. Υπήρχαν συμπολίτες μας που πριν δύο χρόνια βοηθούσαν και προσέφεραν τρόφιμα στους αδύνατους και τώρα στέκονται στην ουρά να πάρουν φαγητό.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων κ. Σαραντέλλος είπε χαρακτηριστικά “πως δεν έχουμε χρήματα για να ζήσουμε. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα μας πάρουν τις επιχειρήσεις και τα σπίτια μας. Από 100 που είμασταν στον κλάδο μας, έχουμε μείνει μόλις 40”.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής κ. Στράτος Βαρδάκης, υποστήριξε ότι μόνο ενωμένοι θα καταφέρουμε κάτι. Τόνισε ότι όλα τα μαγαζιά εστίασης, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά και δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει κάθε είδους πίεση για να το πετύχει.

Η Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αιγιάλειας κ. Κοντεσοπούλου Μαρία, είπε ότι πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε. Ό,τι ανάπτυξη και να γίνει στη χώρα αυτοί θα βρουν τρόπο να μας τα παίρνουν. Ένας τρόπος μόνο υπάρχει ¨οικονομικός πόλεμος” και από εμάς. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με τον ίδιο τρόπο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οικοδόμων Αιγίου κ. Παναγιώτης Νύχτης, τόνισε ότι πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί και όχι ο καθένας ξεχωριστά γιατί το νομοσχέδιο μάς αγγίζει όλους. Πρέπει να ξυπνήσουμε και να ενωθούμε όλοι μας”.

Τελικά αποφασίστηκε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου μαζικό συλλαλητήριο στις 10 το πρωί στην πλατεία Αγίας Λαύρας και μετά πορεία στα μπλόκα των αγροτών. 

Επίσης συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή όπου θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος από κάθε φορέα για να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

ΦΡΟΣΩ ΣΤΙΒΑΧΤΟΠΟΥΛΟΥ