Οι ΗΠΑ αρχίζουν την πρώτη ανθρώπινη δοκιμή εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Η πρώτη ανθρώπινη δοκιμή για την αξιολόγηση ενός υποψήφιου εμβολίου κατά του νέου κορνοναϊού ξεκίνησε στο Σιάτλ, σύμφωνα με αμερικανικές υγειονομικές αρχές, αυξάνοντας τις ελπίδες στην παγκόσμια μάχη κατά της νόσου. Μπορεί να είναι μια άλλη περίοδος έως 18 μήνες πριν να είναι διαθέσιμη, αφού έχει περάσει περισσότερες δοκιμές φάσεων για να αποδείξει ότι λειτουργεί και είναι ασφαλής.

Το εμβόλιο ονομάζεται mRNA-1273 και αναπτύχθηκε από επιστήμονες και συνεργάτες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) της Η.Π.Α. στη βιοτεχνολογική εταιρεία Moderna, η οποία εδρεύει στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

“Η ανοιχτή δοκιμή θα εγγράψει 45 υγιείς ενήλικες ηλικιωμένους ηλικίας 18 έως 55 ετών για περίπου 6 εβδομάδες”, ανέφερε το NIH. “Ο πρώτος συμμετέχων έλαβε σήμερα τον εμβόλιο της έρευνας”. Η χρηματοδότηση χορηγήθηκε από την Συμμαχία για την Εξελικτική Ετοιμότητα (CEPI) με έδρα το Όσλο.

Δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες κατά της νόσου του κοροναϊού, γνωστό ως COVID-19, το οποίο έχει μολύνει περισσότερους από 175.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική Κίνα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Έχει ζητήσει 7.000 θανάτους, σύμφωνα με μια συμφωνία AFP, τα περισσότερα στην Κίνα ακολουθούμενη από την Ιταλία. «Η εξεύρεση ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την πρόληψη της μόλυνσης από το SARS-CoV-2 αποτελεί επείγοντα προτεραιότητα για την δημόσια υγεία», δήλωσε ο Anthony Fauci, επικεφαλής των λοιμογόνων ασθενειών στο NIH, χρησιμοποιώντας την τεχνική ονομασία για τον ιό που πιστεύεται ότι προέρχεται από νυχτερίδες.

“Αυτή η μελέτη του Φάση 1, που ξεκίνησε με ταχύτητα ρεκόρ, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.” Η δοκιμή του Σιάτλ θα μελετήσει την επίδραση των διαφορετικών δόσεων που χορηγούνται με ενδομυϊκή ένεση στον άνω άξονα, με τους συμμετέχοντες να παρακολουθούνται για παρενέργειες όπως πόνος ή πυρετός.

Οι κοροναίοι είναι σφαιρικοί και έχουν αιχμές που προεξέχουν από την επιφάνεια τους, δίνοντάς τους μια κορώνα-όπως εμφάνιση. Η ακίδα δεσμεύεται με ανθρώπινα κύτταρα, επιτρέποντας στον ιό να αποκτήσει πρόσβαση. Το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna μεταφέρει τη γενετική πληροφορία αυτού του αιχμή σε μια ουσία που ονομάζεται “RNA αγγειοφόρου”. Η έγχυση ανθρώπινου ιστού με το άγγελο του RNA καθιστά την ανάπτυξη μέσα στο σώμα, προκαλώντας έτσι μια ανοσολογική αντίδραση χωρίς να έχει πραγματικά μολυνθεί ένας άνθρωπος με τον κατακλυσμό του ιού.