Ντομάτα η θαυματουργή!

Ωμή ή ψημένη, είναι ένα από τα πιο ισχυρά και δημοφιλή «όπλα» στον αντιγηραντικό και αντικαρκινικό αγώνα πρόληψης κατά του καρκίνου.

H ντομάτα περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών όπως καροτένια και λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι η χρωστική ουσία που δημιουργεί το κόκκινο χρώμα στις ώριμες ντομάτες και το καρπούζι, και αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των καροτενίων συνολικά στο αίμα μας. Τα αντιοξειδωτικά αποτελούνται από ομάδες φυσικών ουσιών με έντονη προληπτική αντικαρκινική, αντιγηραντική και αντιρυτιδική δράση. Το λυκοπένιο θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά με προστατευτική δράση ειδικά έναντι του καρκίνου του προστάτη, αλλά και σε άλλες κακοήθειες.

Η ντομάτα έχει λίγες θερμίδες (κάτω από 20 θερμίδες στα 100 γραμ.) πολλά αντιοξειδωτικά και μεγάλη περιεκτικότητά σε βιταμίνες, όπου στα 100γραμ καλύπτει το 10% της βιταμίνης Α, το 30% της βιταμίνης C και το 10% της της βιταμίνης Ε. Πάντα στα 100 γρ. φρεσκοκομμένης ντομάτας, στις ποσοστιαίες ημερήσιες ανάγκες που χρειάζεται ένας φυσιολογικός ενήλικας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε είδη ντομάτας, ενώ η γεύση και η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία διαφέρει ανάλογα με τον σπόρο, την εποχή και την ποιότητα του χώματος όπου καλλιεργήθηκε. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C δεν είναι μεγάλη συγκριτικά με άλλα λαχανικά, όπως η πράσινη πιπεριά, αλλά επειδή καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά από τους περισσότερους, θεωρείται ότι είναι η κύρια πηγή βιταμίνης C στις λαϊκές μάζες.

Η ντομάτα στα ελληνικά νοικοκυριά διατηρείται συνήθως στο ψυγείο. Αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή συντήρησης της, καθώς δεν πρέπει να ψύχεται. Και αν αυτό επιβάλλεται, οι ντομάτες πρέπει να τοποθετούνται στο «θερμότερο» μέρος του ψυγείου, δηλαδή στο ράφι που είναι στο ίδιο ύψος με τη θέση που βάζουμε το βούτυρο ή τα αβγά. Η ψύξη αδικεί το άρωμα και τη γεύση της. Αντίθετα, οι ψημένες ντομάτες, στο φαγητό ή τις πίτσες απελευθερώνουν καλύτερα το «αντικαρκινικό» λυκοπένιο ενώ χάνουν ταυτόχρονα τη θερμοευαίσθητη βιταμίνη C.