Νεκτάριος Φαρμάκης: «Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μας αφορά όλους»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

«Το σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελεί απλώς και μόνο μία συμβατική υποχρέωση για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή, αλλά μία μεγάλη προτεραιότητα και ένα αναφαίρετο δικαίωμα, έναντι του σήμερα και του αύριο που οι πολίτες του τόπου μας δικαιούνται»σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 στην Πάτρα (αίθουσα ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας), στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ).

Ο Περιφερειάρχης, ο οποίος παρέστη στην ημερίδα και απηύθυνε χαιρετισμό, υπογράμμισε τη ζωτική σημασία που έχει για το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας η διαμόρφωση ενός «συμπαγούς» σχεδίου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα, δεν αφορά το μέλλον αλλά το παρόν. «Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ. Τη βλέπουμε, τη ζούμε. Ακόμα και αν δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ύπαρξή της, μας απασχολεί σε όλα τα επίπεδα»τόνισε χαρακτηριστικά, ζητώντας την ενεργό συμμετοχή και συμβολή όλων στη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου όπως υπογράμμισε, το σχέδιο να είναι πλήρες και να αντιμετωπίζει επί της ουσίας τις προβλεπόμενες δυσμενείς επιπτώσεις.

Επίσης, με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου, ο κ. Φαρμάκης προσθέτει: «Αυτή η Περιφερειακή Αρχή είναι εδώ για να συντονίσει τις προσπάθειες όλων των φορέων και μαζί να σχεδιάσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα θωρακίσουμε την παραγωγή, τις υποδομές, το φυσικό και οικιστικό περιβάλλον, ακόμα και τον πολιτισμό και την ιστορία μας».

Τέλος, ο κ. Φαρμάκης τονίζει ότι παράλληλα με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήδη κινείται προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης μίας «πράσινης» πολιτικής. «Θέλουμε μία Δυτική Ελλάδα, πρωταγωνίστρια της πράσινης ανάπτυξης και της πράσινης οικονομίας. Μία Δυτική Ελλάδα καθαρή, βιώσιμη, ανταγωνιστική. Και έναν τόπο στον οποίο πραγματικά θα αξίζει να ζει κανείς. Η εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θέτει το ζήτημα της πράσινης οικονομίας και ανάπτυξης ισχυρά στο προσκήνιο. Δεν πρέπει να μείνουμε ουραγοί, αλλά να γίνουμε πρωταγωνιστές. Και έχουμε όλες τις δυνατότητες για να το κάνουμε, αλλά και έναν τεράστιο φυσικό πλούτο που πρέπει και να διαφυλάξουμε, αλλά και να αξιοποιήσουμε…».

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, σημειώνοντας πως η Περιφερειακή Αρχή αποδεικνύει έμπρακτα την μεγάλη προτεραιότητα που επιδεικνύει σε περιβαλλοντικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι επιλέχθηκε να γίνουν τρεις παρουσιάσεις, μία ανά Περιφερειακή Ενότητα, προκειμένου να υπάρχει εξειδίκευση ανά περιοχή. «Επιχειρήσεις, καλλιέργειες, τουρισμός, ακόμα και πολιτιστικά μνημεία θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων στη δημόσια διαβούλευση»επεσήμανε ο κ. Δημητρογιάννης.

Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του Σχεδίου από τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας (ENVIROPLAN A.E.), Βλαχαντώνη Ευαγγελία, Σάκαλη Αντώνηκαι Τσοπανίδη Χρήστο, με τη συμμετοχή και των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου – στελεχών της ΠΔΕ, Μαρίας Μακρή, Κωνσταντίνου Μπίζακαι Σταύρου Μπόλλα.

 

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΠΔΕ

Με βάση τις εκτιμήσεις των αρμόδιων μελετητών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), το κλίμα της Περιφέρειας θα είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και πιο ξηρό, με σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων και με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων φαινομένων (κυρίως ξηρασία, πλημμύρες και κύματα καύσωνα). Στις κλιματικές μεταβολές που αναμένεται να επηρεάσουν την περιφέρεια συγκαταλέγεταικαι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Συνοπτικά οι κλιματικές μεταβολές που εκτιμήθηκαν για την ΠΔΕ αναφέρονται ακολούθως:

▪Αναμένεται άνοδος της μέσης θερμοκρασίας της ΠΔΕ, σε όλα τα σενάρια και τις χρονικές περιόδους που μελετήθηκαν

▪Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κυμαίνεται από 0,45oC(RCP2.6, 2011 –2030) έως 3,92oC(RCP8.5, 2081 –2100)

▪Μέχρι το τέλος του 21ουαιώνα, η μέση θερμοκρασία στην ΠΔΕ, θα συγκρατηθεί κάτω από τους 2oC, τόσο στο ευμενές όσο και στο ενδιάμεσο σενάριο, ενώ στο δυσμενές σενάριο η αύξηση της θερμοκρασίας θα ακολουθήσει τις αντίστοιχες προβλέψεις σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνοντας τους 3,92oC.

▪Οι μέγιστες θερμοκρασίες θερινής περιόδου αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από τη μέση θερμοκρασία (4,51oC, RCP8.5/2081 –2100). Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στην ΠΕ Αιτωλ/νίας και ιδιαίτερα στους δήμους Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Θέρμου.

▪Αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει και η μέση θερμοκρασία χειμερινής περιόδου με τον δήμο Καλαβρύτων να έχει τη μεγαλύτερη αύξηση (3,80oC, RCP8.5/2081 –2100).

▪Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη, αναμένεται να αυξηθεί σε όλα τα εξεταζόμενα σενάρια, εν αντιθέσει με τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση η οποία θα μειωθεί.

▪Οαριθμός των ημερών που είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση πυρκαγιάς, θα αυξηθεί κατά 20 περίπου ημέρες, στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081-2100

.▪Οι βροχοπτώσεις αναμένεται σταδιακά να μειωθούν στο ευμενές και δυσμενές σενάριο. Η ΠΕ Ηλείας καθώς και οι δήμοι Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

▪Αντίστοιχα με τη βροχόπτωση, αναμένεται σταδιακά να μειωθεί και ο αριθμός των υγρών ημερών του έτους στην Περιφέρεια. Οι συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχόπτωση αναμένεται να αυξηθούν κατά 33 περίπου ημέρες, στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081-2100.

▪Το μεγαλύτερο πρόβλημα ξηρασίας αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας και ο δήμος Πατρέων.

▪Από πλευράς ανέμων δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές στην περιοχή μελέτης σε σχέση με την περίοδο αναφοράς.

▪Ο αριθμός των ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35οC, θα αυξηθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα κατά 16 ημέρες περίπου,σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, στο δυσμενές σενάριο.

▪Ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι τις επόμενες δεκαετίες η αύξηση του αριθμού ημερών με Tmin > 20oC (τροπικές νύχτες). Η αύξηση κατά μέσο όρο κυμαίνεται από +8 ημέρες περίπου (στο ευμενές και ενδιάμεσο σενάριο, την περίοδο 2011-2030) έως +56 ημέρες περίπου (στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081-2100).

▪Οι μεταβολές της θερμοκρασίας (σε συνδυασμό με μεταβολές στην υγρασία) αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό ημερών του έτους στις οποίες θα υπάρχει μεγάλη δυσφορία για τον πληθυσμό.

▪Ο αριθμός των ημερών του έτους με πολύ βαριά βροχόπτωση(η οποία μπορεί να συνδέεται με πλημμυρικά φαινόμενα), δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διακύμανση ανάμεσα στις εξεταζόμενες χρονικές περιόδους, ούτε μεταξύ των σεναρίων. Οι περισσότερες ημέρες ετησίως με πολύ βαριά βροχόπτωση αναμένονται βραχυπρόθεσμα και μάλιστα στο ευμενές σενάριο (20,85 ημέρες).

▪Οι ψυχρές εισβολές στην Περιφέρεια (αριθμός ημερών με Tmin<0oC), θα μειωθούν μελλοντικά σε όλα τα σενάρια. Μετά το 2080 ο η μείωση θα φτάσει έως -15,43 ημέρες στο δυσμενές σενάριο.

▪Αντίστοιχα, οι χιονοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες στο ενδιάμεσο και δυσμενές σενάριο. Την περίοδο 2081 –2100,η μείωση αναμένεται να φτάσει έως 81% στο δυσμενές σενάριο.

▪Αντίστοιχα με την ποσότητα χιονόπτωσης θα μειωθεί και ο αριθμός ημερών με χιονόπτωση. Την περίοδο 2081-2100 οι μέρες με χιονόπτωση θα μειωθούν κατά 6 περίπου σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, στο δυσμενές σενάριο.

▪Η στάθμη της θάλασσας μελλοντικά θα ανέβει. Η μέγιστη τιμή της ανόδου θα κυμανθεί από 3cm(την περίοδο 2011-2030, ανεξαρτήτως σεναρίου) έως 19cm(σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο δυσμενές σενάριο