Νεκτάριος Φαρμάκης: “Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός για το ενδεχόμενο φιλοξενίας μεταναστών σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας”

Ν. Φαρμάκης: «Θεμέλιο η κοινωνική συναίνεση της εφαρμογής και επιτυχίας οποιουδήποτε σχεδιασμού για το μεταναστευτικό»

Η κοινωνική συναίνεση αποτελεί θεμελιώδη αρχή της εφαρμογής και κυρίως της επιτυχίας οποιουδήποτε σχεδιασμού για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, θέτοντας ως δομικά στοιχεία της συζήτησης που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, τη σύνεση και τη σοβαρότητα σε τοπικό επίπεδο, ώστε να μην εκπέμπονται μηνύματα που αδικούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την εμπράγματη απόδειξη εκ μέρους της κεντρικής εξουσίας ότι ο σχεδιασμός διέπεται από δικαιοσύνη και δεν αποτελεί μία απλή μετακύληση του εθνικού προβλήματος στις τοπικές κοινωνίες και ιδιαίτερα, σε αυτές που επί χρόνια βιώνουν την εγκατάλειψη και την υπανάπτυξη.

Με αφορμή το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Αμφιλοχίας, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κοινοποίησε επιστολή προς τον Δήμαρχο, Γιώργο Κατσούλα, με τις θέσεις και τις απόψεις της Περιφερειακής Αρχής σχετικά με το ζήτημα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα την περιοχή της Αμφιλοχίας, αλλά και του Πύργου Ηλείας, λόγω του γεγονότος ότι λόγοι ανυπέρβλητης δυσκολίας τον εμπόδισαν να παραστεί αυτοπροσώπως στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε αυτή, εκτός από τα παραπάνω, ο κ. Φαρμάκης, αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες της Αμφιλοχίας, όπως και οι πολίτες του Πύργου, δεν είναι αφιλόξενοι και ξενοφοβικοί. Δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με ανθρώπους που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους. Ούτε και αρνούνται να αποδεχτούν το μετρικό της ευθύνης που τους αναλογεί απέναντι σε αυτό το εθνικό ζήτημα. Είναι όμως αυτοί που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, τα όρια των δυνατοτήτων και των αντοχών της περιοχής τους. Και εκφράζουν την αγωνία τους έναντι μίας προοπτικής που ενδεχομένως να σηματοδοτήσει περαιτέρω υποβάθμιση. Οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι λοιπόν, αφενός να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή όλες τις παραμέτρους, ώστε οποιοσδήποτε σχεδιασμός να διέπεται από δικαιοσύνη και αφετέρου να παράσχουν στις τοπικές κοινωνίες, τις έμπρακτες διαβεβαιώσεις που έχουν ανάγκη».

Τέλος, ο Περιφερειάρχης τονίζει πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι έτοιμη σε επιχειρησιακό επίπεδο να συνδράμει σε ό,τι απαιτηθεί αλλά και να υπερασπιστεί τα δίκαια και εύλογα συμφέροντα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, μακριά από πολιτικές εντυπώσεων, που τελικά αφαιρούν το δίκιο της τοπικής κοινωνίας.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Προς: Τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας

κ. Γεώργιο Κατσούλα

 

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Λυπάμαι που απρόβλεπτες και έκτακτες καταστάσεις μου καθιστούν αδύνατο να παραβρεθώ στο σημερινό έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σας και να εκφράσω με ειλικρίνεια και ευθύτητα τις θέσεις μου απέναντι στους δημοτικούς συμβούλους και την τοπική κοινωνία, σχετικά με το μείζον ζήτημα της ενδεχόμενης δημιουργίας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή.

Ωστόσο, έστω και μέσω αυτής της επιστολής, επιτρέψτε μου να παραθέσω προς εσάς, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και το σύνολο των συμπολιτών μας, την άποψη της Περιφερειακής Αρχής.

Και αυτή η άποψη ξεκινάει από τη θεμελιώδη αρχή ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο, προκειμένου να εφαρμοστεί, αλλά κυρίως να λειτουργήσει, απαιτεί την κοινωνική συναίνεση. Χωρίς αυτή, κανένα σχέδιο δεν μπορεί να υιοθετηθεί και να πετύχει.

Όλοι ξέρουμε πως το μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο και ακανθώδες ζήτημα. Και όλοι επίσης ξέρουμε ότι κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί από αυτό ή να πιστέψει ότι σηκώνοντας «τείχη» θα το αποφύγει. Κατά συνέπεια, όλοι οφείλουμε να σκύψουμε με σοβαρότητα και σύνεση πάνω στο ζήτημα, να αποφύγουμε ακρότητες που στέλνουν λάθος μηνύματα για την τοπική κοινωνία και πολιτικές θυμικού που όπως καλά ξέρουμε, όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά, αλλά τις περισσότερες φορές ακυρώνουν και τα δίκαια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας.

Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα εθνικό. Είναι όμως και ένα ζήτημα που αφορά τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, τις κοινωνίες του Πύργου και της Αμφιλοχίας, χθες κάποιες άλλες και αύριο, πιθανότατα, κάποιες άλλες.

Και γι’ αυτό πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια στον πολίτη αλλά και με επιχειρήματα λογικής απέναντι στην κεντρική εξουσία, η οποία πρέπει να κατανοήσει ότι οποιοσδήποτε σχεδιασμός κατανομής μεταναστών και προσφύγων ανά την επικράτεια, δεν πρέπει να είναι μόνο ένα ζήτημα αριθμητικής διαίρεσης, αλλά και ένα ζήτημα δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τις κοινωνίες που επί χρόνια βιώνουν την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη, που υπολείπονται σε υποδομές και που αδίκως στερούνται για πολλά χρόνια, ενός αναβαθμισμένου βιοτικού επιπέδου.

Οι πολίτες της Αμφιλοχίας, όπως και οι πολίτες του Πύργου, δεν είναι αφιλόξενοι και ξενοφοβικοί. Δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με ανθρώπους που για διάφορους λόγους αναγκάστηκαν να φύγουν από τις πατρίδες τους. Ούτε και αρνούνται να αποδεχτούν το μετρικό της ευθύνης που τους αναλογεί απέναντι σε αυτό το εθνικό ζήτημα. Είναι όμως αυτοί που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, τα όρια των δυνατοτήτων και των αντοχών της περιοχής τους. Και εκφράζουν την αγωνία τους έναντι μίας προοπτικής που ενδεχομένως να σηματοδοτήσει περαιτέρω υποβάθμιση. Οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι λοιπόν, αφενός να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή όλες τις παραμέτρους ώστε οποιοσδήποτε σχεδιασμός να διέπεται από δικαιοσύνη και αφετέρου να παράσχουν στις τοπικές κοινωνίες, τις εμπράγματες διαβεβαιώσεις που έχουν ανάγκη. Γιατί, επαναλαμβάνω, χωρίς αλήθειες και χωρίς κοινωνική συναίνεση, κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί!

Ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, μπορώ να διαβεβαιώσω οποιονδήποτε, ότι οι Δήμοι και οι πολίτες του τόπου μας, διακατέχονται από πολύ υψηλό αίσθημα πατριωτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης. Όμως και η κεντρική εξουσία οφείλει να αποδείξει ότι δεν επιθυμεί απλά να μεταβιβάσει ένα ακόμα πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες ή να το «κρύψει κάτω από το χαλί».

Θέλω να διαβεβαιώσω άπαντες ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα σταθεί με σοβαρότητα και απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, από το οποίο κανείς μας δεν πρέπει να επιδιώκει το κέρδος πρόσκαιρων εντυπώσεων, παρά μόνο το ουσιαστικό και μόνιμο κέρδος του τόπου μας. Είμαστε έτοιμοι σε επιχειρησιακό επίπεδο να συνδράμουμε σε ό,τι απαιτηθεί. Πάνω απ’ όλα όμως, είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα δίκαια και εύλογα συμφέροντα των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας, να εκφράσουμε τις ανάγκες και τις επιφυλάξεις τους, αλλά και να διεκδικήσου με το δίκαιο!

 

Μετά τιμής

Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης

Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας