Νέο βιβλίο: «Η Αγία Ματρώνα της Μόσχας»

Από τις εκδόσεις τής Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας «Βιβλίο και Εικόνα» κυκλοφόρησε το βιβλίο με τίτλο «Η Αγία Ματρώνα της Μόσχας», το οποίο αφιερώνεται στη μνήμη των γονέων τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου, Γεωργίου και Νικολίτσας.

Πρόκειται για την δεύτερη έκδοση του εν λόγω βιβλίου, καθώς εξεδόθη για πρώτη φορά από την Ιερά Καλύβη Κοιμήσεως Θεοτόκου Καυσοκαλυβίων και τον Μοναχό π. Ακάκιο, τον οποίο ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ευχαριστεί θερμώς.

Είναι μετάφραση εκ της Ρωσικής, βασισμένη σε μαρτυρίες απλοϊκών ανθρώπων, συγχρόνων της βιογραφούμενης Αγίας, πολλοί εκ των οποίων ζουν μέχρι σήμερα.

Η Αγία υπήρξε γόνος φτωχής ρωσικής οικογένειας. Γεννήθηκε αόμματη, χωρίς οφθαλμούς στις κόγχες. Σημείο που ίσως δήλωνε την επιλογή του Θεού να της δώσει πλούσια την όραση της ψυχής της. Επίσης, την παιδιόθεν εκλογή της από τον Θεό καταδεικνύει κι ένα οστέινο σταυρουδάκι που έφερε η ίδια στο στήθος από τη γέννησή της και το οποίο βρέθηκε κατά την εκταφή του Αγίου Λειψάνου της.

Ο βίος πολύ απλά αναφέρει σπουδαία γεγονότα χωρίς λογοτεχνικές και συναισθηματικές εξάρσεις. Με λίγη προσοχή όμως μπορεί κανείς να εννοήσει το μυστήριο της οσιακής ζωής τής Αγίας, διότι κάθε Άγιος κρύβει και ένα μυστήριο. Και εκεί φυλάσσεται η Αγιότης ενός εκάστου Αγίου, στην εν κρυπτώ εργασία των αρετών.

Η Θεία Δικαιοσύνη του Πανάγαθου Θεού, αν και της στέρησε το φως των αισθητών οφθαλμών, της δώρισε το φως των οφθαλμών της ψυχής. Έβλεπε και προέβλεπε γεγονότα που διαδραματίζονταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά ή -το σπουδαιότερο- γεγονότα που θα συνέβαιναν αρκετά χρόνια αργότερα. Δόθηκε εξ ολοκλήρου στο θέλημα του Θεού με την εγκαρτέρηση, την πλήρη υποταγή σε Εκείνον και τη θεία αδολεσχία. Έτσι και ο Θεός τής έδωσε άφθονη τη χάρη Του, ώστε να αποβεί ταμείον της Θείας Χάριτος και να την μετοχετεύει και σε άλλους.

Το παρόν βιβλίο θα διανέμεται δωρεάν από το βιβλιοπωλείο τής Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Βιβλίο και Εικόνα» (Ερμού 21, Αίγιο, τηλ. 26910 – 29333).

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ