Νέοι αγρότες – Σχέδια Βελτίωσης – Ομάδες Παραγωγών κυρίαρχα θέματα στην ημερίδα της Χαλανδρίτσας για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020

Κλιμάκιο γεωπόνων συνόδευσε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα στην ενημερωτική εκδήλωση για τα εφαρμοζόμενα Μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 στο πρωτογενή τομέα, που πραγματοποιήθηκε στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας, την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018.

«Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους αγρότες, ιδίως τους νέους ανθρώπους που στρέφονται στην παραγωγή και για αυτό διεκδικούμε περισσότερους πόρους. Είμαστε δίπλα τους και θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε μαζί» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ερυμάνθου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

 Συζητήθηκαν θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και ειδικότερα:

Τα Σχέδια Βελτίωσης

 Εκσυγχρονισμός και αναδιάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με στόχο τη βελτίωση της οικονομικής απόδοσης αυτών, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στην αγροτική οικονομία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των προϊόντων.

Ο Βασίλης Παπαθανασίου Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας ενημέρωσε τους αγρότες της περιοχής για το Υπομέτρο 4.1 του Προγράμματος που αφορά τη «Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» (Σχέδια Βελτίωσης).

Οι Νέοι Αγρότες

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, για το οποίο υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον σε όλη την Περιφέρεια. Ο Γιώργος Καλαντζόπουλος Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Δ.Ε. ανέπτυξε στο σύνολό του το θέμα.

Παρουσιάστηκαν τα στοιχεία της Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία 1.421 νέοι αγρότες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν ενταχθεί στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» και είναι δικαιούχοι συνολικής Δημόσιας Δαπάνης ύψους 28.202.624 €. Άλλοι δέκα δικαιούχοι πήραν παράταση ενός μηνός και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση όσων δικαιολογητικών απαιτούνται, καθώς η χρηματοδότηση τους είναι διασφαλισμένη.

Στο πρόγραμμα της Περιφέρειας υπάρχουν επιπλέον 317 επιλαχόντες. Οι επιλαχόντες πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο Πρόγραμμα, αλλά δεν εντάχθηκαν, εξαιτίας εξάντλησης του προϋπολογισμού.

«Πάγια διεκδίκησή μας», ανέφερε ο Περιφερειάρχης «είναι η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των νέων αγροτών. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την ένταξη του συνόλου των προτάσεων. Η Δυτική Ελλάδα έχει ανάγκη τους νέους ανθρώπους να μείνουν στην ύπαιθρο, έχοντας διασφαλίσει την εργασία τους» πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας.

Σύσταση ομάδων παραγωγών

Σύσταση ομάδων παραγωγών και Προοπτικές είναι το θέμα που αναπτύχθηκε επιπλέον και αφορά τις νέες Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών που έχουν αναγνωρισθεί με τον πρόσφατο νόμο του 2017.

Στόχος είναι η συσπείρωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας, προοπτική ιδιαίτερα σημαντική ειδικά σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε. Η ένωση δυνάμεων – όπως τονίστηκε στην εκδήλωση – θα βοηθήσει τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, ώστε να διευρύνουν την διαπραγματευτική τους δύναμη και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Πρόκειται για το Μέτρο 9 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, του οποίου η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης και οικονομικής ενίσχυσης των νέων Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών είναι ανοιχτή μέχρι 7 Μαΐου 2018.

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων μπορούν να παρέχουν κάθε αναγκαία πληροφόρηση.

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων ακολούθησε διαλογική συζήτηση με αγρότες και κτηνοτρόφους, που έθεσαν ζητήματα τα οποία απασχολούν τον πρωτογενή τομέα. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας.

Στην ενημερωτική εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάχης Περιφερειακής Διοίκησης και Συντονισμού Δημήτρης Δριβίλας, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, ο Αντιδήμαρχος Ερυμάνθου Απόστολος Βγενόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Αχαΐας Τρύφων Φωτόπουλος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας Νικόλαος Κοσμάς κ.α.